Ez a nap (36/9+1)×2-3 legfontosabb híre

2015.04.21. 19:31

ORBÁN ELMÚLTNYOLCÉVEZETT HABONY MIATT

Orbán Viktor nem örült, amikor miskolci sajtótájékoztatóján az Index tudósítója kétszer is Habony Árpádról és a hozzá fűződő viszonyáról kérdezte. A miniszterelnök egyebek között azt mondta, a szocialista kormányok alatt többet költöttek és kevésbé átláthatóan költöttek politikai tanácsadásra. Előtte a miniszterelnök többször is használta a "feszkó" szót azzal kapcsolatban, hogy örül, amiért Budapesttől és a cirkusztól távol végre más ügyekkel is foglalkoztat.

CSÖKKENTIK JÖVŐRE AZ SZJA-T

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 15 százalékra csökkenjen, ez 120 milliárdos adókiesést jelent. A sertéshús áfája a tervek szerint 27 százalékról 5 százalékra csökken. Növelik a családi adókedvezményt a kétgyermekes családoknál. Csökkentik az illetékeket és díjakat, illetve egy részüket el is törölnék, ez nagyjából 10 milliárd forintos kiesést jelent majd a költségvetésben. A költségvetést május 13-ig terjesztik a parlament elé. A kormány jövőre 2 százalék körüli hiánycélt vállal.

A TÜNTETÉS UTÁN VISSZAKOZOTT A KORMÁNY

A kormány több olyan ponton is visszakozott, ami miatt hétfőn több száz egyetemista tüntetett Budapesten. Megmarad a nemzetközi tanulmányok szak a jövőben is – jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatási államtitkára a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése után. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját.

SÚLYOSAN SÉRÜLT AZ ISZLÁM ÁLLAM VEZETŐJE

Olyan súlyos sebeket kapott egy szövetséges bombázásban az Iszlám Állam vezetője, hogy már képtelen ellátni a szervezet parancsnoki feladatait. Abu Bakr al-Bagdadi még március 18-án sérült meg, amikor a szövetséges légierő a Moszultól 300 kilométernyire nyugatra lévő al-Baaj falu közelében lecsapott egy három kocsiból álló konvojra. A lap forrásai szerint a célmegjelölők nem tudták, hogy az Iszlám Állam vezetőjére böknek rá a taktikai térképen.

AMERIKA RÁSZÁLL A HOMEOPÁTIÁRA

Fontos győzelmet arathat a józan ész az áltudománnyal és kuruzslással folytatott harcában. Amerikában az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA 25 év után újraírja a szabályzatát, és most éppen két napja hallgatja a szakértői véleményeket a homeopátiás gyógyszerekről. Valószínűleg szigorítani fogják a forgalmazásukat, akár be is tilthatják az ellenőrizetlen szereket. A homeopátia egyébként a világ összes tudósa szerint átverés, gyakorlatilag vizezett vizet árul gyógyszerként.

BEDÁKOT ÁTVERTÉK, NEM BOKSZOLHAT AZ ÉVSZÁZAD MECCSE ELŐTT

A kispehelysúlyú világbajnok, Leo Santa Cruz boxrec.com-os adatlapján a múlt héten még Bedák Zsolt neve szerepelt, mint a következő ellenfél, a Pacquiao-Mayweather előtt léptek volna ringbe Las Vegasban. Kedden már az szerepelt a mexikói bajnok neve mellett, hogy a francia Anthony Settoul lesz a riválisa. Mi történhetett? Rácz Félix, Bedák menedzsere itt nyilatkozott az Indexnek.

16C1363
Fotó: felixpromotion.hu

VESZPRÉM-KIEL A BL-DÖNTŐÉRT

Az Európai Kézilabda Szövetség megtartotta a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének sorsolását. A magyar bajnok a német Kielt kapta, ahogy tavaly is az elődöntőben. A Kiel akkor 29-26-ra nyert, most azonban a Veszprém erősebbnek látszik. A másik ágon a spanyol Barcelona a lengyel Kielcével méri össze az erejét május 30-án, a BL-döntő másnap lesz.