A nap 8 legfontosabb híre

2015.04.23. 19:11 Módosítva: 2015.04.23. 19:14

HORVÁTH BÉLA PARÁDÉS VISSZATÉRÉSE

Tanácsadók, magas fizetések, szolgálati autók: tízfős kabinet létrehozásával kezdte hivatali tevékenységét Horváth Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselő, aki hosszú süllyesztő után az év elején került ismét politikailag fontos állásba. Torgyán József egykori kabinetfőnökét Tarlós István főpolgármester reaktiválta, és a budapesti önkormányzat cégeinél végrehajtott leváltások után helyezte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatói székébe.

ÚJABB MAGYAR SIKER A HOKI VB-N

Noha a mérkőzés közepén kétgólos hátrányba került az első harmadot még uraló magyar válogatott a lengyelországi divízió I/A-s világbajnokságon, végül sikerült fordítani az ukránok elleni meccsen. Az utolsó harmadot 3-0-ra, a mérkőzést 4-2-re megnyerő magyar válogatott így szombaton a házigazda lengyelekkel ki-ki meccset játszik a feljutásért, és akár már az is elég lehet, hogy a rendes játékidőben ne kapjanak ki a mieink (ha ma este a kazahok megverik a lengyeleket).

TAXISBÓL MENTŐS? MIÉRT NE 

Rossz hír: nincs mindig elég mentős. Jó hír: van viszont sok taxis, aki önként, karitatív módon beáll helyettesíteni, ha kell. A City taxinál egy volt mentős szervezi az önkénteseket. Körülbelül negyvenen jelentkeztek arra a nyolcszor nyolc órás tanfolyamra, ami szükséges ahhoz, hogy szükség esetén helyettesíteni tudják a mentősöket.

ROGÁN ANTAL MONDOTT VALAMIT, A SZÁMOK VISZONT MÁST MONDTAK

Úgy tűnik, a valóság valóban megcáfolta Rogán Antalt: a fideszes frakcióvezető azt állította, a sertéshús áfájának csökkentését az indokolja, hogy a magyar több disznóhúst eszik, mint baromfit. Hát ezzel szemben a valóság.

 

HUSZONNÉGY TELEPÜLÉSNEK FÁJHAT NAGYON A QUAESTOR-BOTRÁNY

Mégis Quaestor-részvényei voltak a győri önkormányzatnak, holott a városvezetés eddig határozottan tagadta, hogy Quaestor kötvényei lettek volna. De a fideszes Borkai Zsolt vezette város nem az egyetlen, összesen 24 település tartott csaknem 11 milliárdot Tarsoly Csaba cégének kötvényeiben. Most nem csak a bukott pénz miatt fájhat a fejük: a kormány felkéri az Állami Számvevőszéket, hogy soron kívül végezzenek törvényességi ellenőrzést ennél a 24 önkormányzatnál.

CHARLIE HEBDO ÓTA ÖT MERÉNYLETET HIÚSÍTOTTAK MEG

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint öt terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok Franciaországban a 17 áldozattal járó, januári párizsi iszlamista merényletsorozat óta. A belügyminisztérium szerdán közölte, hogy vasárnap őrizetbe vettek egy 24 éves algériai állampolgárt, aki templomok ellen tervezett terrortámadást, és feltehetően véletlenül lábon lőtte önmagát saját fegyverével.  

ELŐSZÖR MANIPULÁLTÁK EMBERI MAGZATOK GÉNJEIT

Kínai tudósok egy csoportja megjelentetett egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a világon először élő emberi embrió genomját módosították. A csapat egy életképtelen embrióban próbált megváltoztatni egy gént, amely halálos vérképzőszervi rendellenességet okozott. Módszerük forradalmasíthatja a betegségek kezelését, de egyrészt komoly etikai aggályokat vet fel, másrészt előre nem látott genetikai változásokat idézhet elő, ráadásul egyelőre még meglehetősen pontatlan is.

SAJÁT MOBILSZOLGÁLTATÁST INDÍT A GOOGLE

Már hónapok óta beszéltek róla, hogy a Google beindítja a saját szolgáltatását, és most el is indult a tesztüzem. Egyelőre Project Fi névre hallgat, és csak amerikai Nexus 6-tulajdonosok próbálhatják ki meghívásos alapon, de ha bejön, komoly kihívást jelenthet a nagy szolgáltatóknak. Szerződést nem kell kötni, 20 dollárért korlátlan beszéd és üzenet jár, erre jön még az adatforgalom gigabájtonként 10 dolláros ára.

fi