Itt a nap 7 legfontosabb híre

2015.05.04. 19:14

MOST TEXASBAN LÖVÖLDÖZTEK MOHAMED-KARIKATÚRÁK MIATT

Lövöldözés volt egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon Dallas egyik külvárosában helyi idő szerint vasárnap este egy rendezvényközpont mellett; ketten meghaltak, az épületet lezárták, a környéket kiürítették.

ITT AZ ÉRETTSÉGI-SZEZON!

Összesen 115 300-an érettségiznek, közülük 79 ezer a végzős középiskolás. Tizenegy éve nem voltak ilyen kevesen az érettségizők, mint idén. Hétfőn a magyarral kezdtek a diákok, Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán is volt a magyarérettségin, ami a Magyartanárok Egyesületének vezetője szerint érdekes, igényes, de nehéz volt. A szövegértési teszt megoldását is megmutatjuk.

JÖHET A BUDAPEST EYE, AZ ÁLLANDÓ PESTI ÓRIÁSKERÉK

Mégpedig Gerendai Károlnyak köszönhetően, akinek a kft-je egy török céggel tárgyal egy óriáskerék megvételéről. Na és persze egy öt éves területhasználati engedélyre is szükségük van.

FÉLMILLIÁRDOS CSALÁST BUKTATOTT LE A NAV 

Adócsaló cégláncolatot számolt fel a NAV Baranyában. Tucatnyi cég okozott nagyjából félmilliárd forintos kárt az államnak. A cégek munkaerő-kölcsönzéssel és vagyonőrködéssel foglalkoztak. A kárt azzl okozták, hogy nem fizették be a munkavállalók után az adókat és a járulékokat, plusz a cég még áfát is csalt.

TIZENEGY ÉVE NEM ÉRETTSÉGIZTEK ILYEN KEVESEN 

Hétfőn összesen mintegy 115 ezren kezdik meg az idei érettségit, kevesebben, mint 2005 óta bármikor. Ennek oka elsősorban az, hogy a nem most végzők száma, vagyis azoké, akik főként a felvételi miatt érettségiznek egy-két tárgyból, illetve előrehozott, szintemelő, kiegészítő, pótló, javító vizsgákat tesznek, 2007 óta nem látott mélypontra került.

 

100 MILLIÓS BEVÉTEL FELETT LESZ REKLÁMADÓ

Hétfőn jelent meg a reklámadó módosításának tervezete, amiből az derül ki, hogy a korábban emlegetett 5,3 százalékos kulcs 100 millió forintos bevétel felett lesz érvényes, míg 100 millió forintos bevétel alatt nem kellene reklámadót fizetni, ezekre a cégekre 0 százalékos kulcs vonatkozna. A törvényből kikerült az a rész, hogy a kapcsolt vállalkozásoknak is adót kelljen fizetniük. Ez eredetileg azért szerepelt a korábbi verziókban, mert a törvényalkotó attól tartott, hogy az adóterhet a cégek szétdarabolásával igyekeznek majd elkerülni. 

A HÉTEN VISSZAZUHANHAT A PROGRESSZ

Az orosz űrkutatási szervek több napja nem közöltek hivatalos információt a Progressz teherűrhajóról, amely meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és minden valószínűség szerint visszazuhan a Földre. A legtöbb, viszont ellenőrizetlen információt a NasaSpaceFlight.com fórumáról lehet összeszedni. Ide linkeltek be egy orosz blogot is, amit állítólag egy, a repülésirányításban résztvevő férfi ír. Ebből kiderül, hogy az űrhajóval három másodperccel a leválás előtt szakadt meg a kapcsolat, és a várható légkörbe lépés: május 5. és 8. között valamikor lesz.