Itt a hétfő nyolc legfontosabb híre

2015.06.01. 20:29

TENGERI KÍGYÓ LETT A BISZKU-PERBŐL

Olyan mértékben volt megalapozatlan a 2014-es elsőfokú ítélet Biszku Béla ügyében, hogy érdemben felülvizsgálni sem lehet, az egész eljárást elölről kell kezdeni. Ezt a döntést hirdette ki hétfő reggel a Fővárosi Ítélőtábla. Biszku ügyvédje szerint benne van a levegőben, hogy hamarosan egy másik ügyben is gyanúsított lesz a védencéből.

ANNYI A NEMZETI PARKI TÖRVÉNYNEK

A földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását az AB alkotmányellenesnek nevezte, így a parlament által áprilisban elfogadott jogszabály nem hirdethető ki. A testület megállapította, hogy az államfő formai kifogásai alaposak. A törvény sarkalatos tárgyköröket érint, azokat kétharmados többséggel kellett volna elfogadni. A döntés politikai szempontból is jelentős: mivel a változást az összes ellenzéki párt ellenezte, kétharmad híján a törvény újbóli elfogadása jelenleg esélytelennek tűnik.

NAPIREND ELŐTTI KÁROMKODÁS A PARLAMENTBEN

Vona Gábor a parlamentben tisztázta, hogy a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. A 2012-es EU-s zászlóégetést viszont akkor vállalható dühkitörésnek tartja. A fideszes L. Simon László szerint Vona kaméleoni szerepet vesz fel, és nem vállalja a felelősséget, mint a Népszabadság főszerkesztője. B... meg, válaszolta neki egy képviselő.

MARKOLÓVAL ÜLDÖZTE AZ INDEXET, VÁDAT EMELTEK ELLENE

Foglalkoztatási körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt vádat emeletek a cikói hulladéktározó egyik alkalmazottja ellen, aki tavaly szeptemberben egy munkagéppel támadt az Index stábjára. Az Index Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő társaságában a tározó környezetszennyező működéséről készített videót, ezért gépkocsival behajtottunk az önkormányzati tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási cég területére. Hadházy korábban többször is megpróbált bemenni, de a telep vezetése megtagadta az engedélyt.

MICSODA GYŐZELEMMEL KEZDETT A MAGYAR U20-AS FUTBALLVÁLOGATOTT A VILÁGBAJNOKSÁGON

Magyarország 5-1-re kiütötte Észak-Korea válogatottját az új-zélandi U20-as futball-világbajnokságon. Ráadásul micsoda játékkal! Mervó Bence mesterhármast ért el, és ha nem ez a gólja lesz a vb legszebb gólja, akkor valami csodának kell történnie.

JÓ SOK A KÖLTSÉGVETÉSI MÓDOSÍTÓ, DE NEM TOLOGATNÁNAK MÁR IGAZÁN NAGY PÉNZEKET

Sportra, úszó vb-re, olimpiai dzsemborira, nemzetstratégiai intézetek gründolására, autópályákra adnának több pénzt a fideszes képviselők a fideszes kormányhoz képest, legalábbis ez derül ki a költségvetéshez beérkezett eddigi módosító javaslatokból. Egyébként a közműadós szabályozás is módosulhat, hogy a szlovák-magyar gázvezeték adóterhelése csökkenjen. 

KIDERÜLT A WINDOWS 10 ÁRA

A Microsoft eddig nem közölte, mennyibe kerül majd a cég legújabb, nyáron megjelenő operációs rendszere, a Windows 10. A Newegg.com nevű amerikai webshop valószínűleg véletlenül mégis közzétette az árakat, az előrendelői oldal adatai szerint az OEM, vagyis a kész rendszerrel együtt megvásárolható Windows 10 Home 109,99 dollár (31 ezer forint), az ugyanilyen feltétellel beszerezhető Professional változat pedig 149,99 dollár (42 ezer forint) lesz. A szoftver dobozos változatának áráról továbbra sincs hír.

KÍNOS SZOFTVERHIBA A NAPVITORLÁS RENDSZERÉBEN

Szoftverhiba sodorhatta veszélybe a napszélvitorlás műhold tesztelését: a jelek szerint egy ismert, de ki nem javított hiba a repülésirányító szoftverben egyszerűen jó pár napra kiütötte a rendszert. A rendszer folyamatosan sugárzott telemetriai adatait is tartalmazó egyszerű tárolófájl, egy CSV nőtt túl nagyra, 32 megabájtos mérete valószínűleg lefagyasztotta a LightSail nevű szonda rendszerét. A szonda nem reagált a távolról kiadott újrabootolási parancsokra, meg kellett várni, míg magától újraindul. Bár sikerült ismét kapcsolatot teremteni a különleges meghajtású szondával, ahogy a szakértők fogalmaznak, a LightSail még nincs kint az erdőből.