(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Kettéválik a Légiforgalmi Igazgatóság

Júniusban fejeződik be Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) átalakítása, amelynek során a szervezet megszűnik, és helyette két utódszervezet alakul. A légtérfelügyelet, koordináció és a repülésirányítás állami feladatát egy néhány száz főből álló költségvetési intézmény végzi majd, a légtérirányításhoz közvetlenül nem kapcsolódó feladatokat pedig egy gazdasági társaság.

Index/MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2001. február 18., vasárnap 17:54A tervek szerint június 30-ra fejeződik be a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) átalakítása, amelynek során a szervezet megszűnik, és helyette két utódszervezet alakul - mondta el Tombor Sándor, a közlekedési tárca közigazgatási államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a sok milliárd forintos vagyonnal rendelkező, jelenleg költségvetési intézményként működő LRI-ről leválasztják és gazdasági társasággá alakítják a légtérirányításhoz közvetlenül nem kapcsolódó feladatokat. A légtérfelügyelet, koordináció és a repülésirányítás állami feladatát egy néhány száz főből álló költségvetési intézmény végzi majd. Az átalakításhoz szükséges vagyonértékelésre hamarosan pályázatot írnak ki.

Tombor Sándor rámutatott, hogy jelenleg nem foglalkoznak munkaügyi kérdésekkel, azaz nem vizsgálják, hogy mekkora létszám szükséges a két utódszervezetnél. Az átalakítás nem jár együtt létszámleépítéssel a több mint 2.700 alkalmazottat számláló LRI-nél - jelentette ki az államtitkár. További feladatként jelölte meg az átalakítás költségvetési összefüggéseinek vizsgálatát, illetve - amennyiben szükséges - a jogszabály módosítások előkészítését. Mint mondta, szükségessé válhat a légi közlekedésről szóló törvény és az LRI-t létrehozó rendelet módosítása.

Az LRI költségvetését jelenleg a KöVíM fejezetén belüli előirányzat tartalmazza. Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy a szervezet eddig eredményesen gazdálkodott, tavaly mintegy 30 milliárd forintos bevételre tett szert, amelyen belül 10 milliárd forint származott a légtérirányításból. A fennmaradó 20 milliárd forintból 14 milliárd forintos bevételt eredményezett az alaptevékenység és 6 milliárd forintot a vállalkozások.

Az LRI alaptevékenységéhez tartozik egyebek között a repülőtér-, illetve a földi kiszolgáláshoz szükséges építmények üzemeltetése és az üzemeltetéshez nem szükséges ingatlanok hasznosítása. A vonatkozó rendelet a vállalkozások közé sorolja a vendéglátást, a szállítmányozást, a parkoltatást, hirdetésszervezést, kiskereskedelmet és a pénzügyi tevékenységet is. „Az LRI nyereséggel zárta a tavalyi évet, költségvetési befizető volt” - mondta az államtitkár.

Tombor Sándor elmondta, hogy a légi forgalomhoz nem kötődő, gazdasági társasággá alakuló Repülőtér Rt. a későbbiekben az ÁPV Rt. portfóliójába kerül. Jelezte, hogy a ma még tartósan állami tulajdonba sorolt körből is kikerülhet néhány vagyontárgy az átalakítással egy időben. Hangsúlyozta, hogy a feladatok végrehajtása szoros ütemterv szerint folyik, és jó esély van arra, hogy a kijelölt határidőre megtörténjék az átalakulás.

Forrás: MTI Vége

az oldal tetejére