veszhelyzet

A Synergon négy vezetője is meghalt a Cessnán

Feltehetően már a levegőben felrobbant a gép

2001. 06. 15., 16:50 | Frissítve: 2001. június 16., szombat 16:11

Valószínűleg felrobbant az a Cessna 210-es kisrepülőgép, amely tegnap este tűnt el Somogy megyében. A fedélzeten utazó hat magyar azonnal meghalt. A gép roncsai nagy területen szóródtak szét Tapsonynál egy bekötőúton. A baleset rekonstruálását már elkezdték a szakemberek. Az áldozatok közül négyen a Synergon Informatikai Rt. vezetői voltak.

Zágrábból indult és Siófokon akart landolni az a Cessna 210-es magánrepülőgép, amellyel tegnap este Somogy megyében megszakadt a kapcsolata a légiirányítóknak. A gépet száznál többen, a szárazföldön és a levegőben is keresték, ám a repülő roncsait csak ma reggel hét óra körül találták meg. Tapsony közelében egy bekötőúton szóródtak szét a gép darabjai. A repülőgép keresése egész éjszaka folyt, végül egy helikopter találta meg, egy nehezen megközelíthető bokros, fás területen.

A képen látható Cessna 210 nem azonos a lezuhant repülőgéppel
Nagy valószínűséggel még a levegőben robbant fel a Cessna. Péterffy Gábor a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta: a jelek erre utalnak, de ezt egyértelműen még nem lehet kijelenteni. Most rekonstruálják a balesetet. Annyi azonban bizonyos, hogy becsapódás előtt hirtelen elkezdett süllyedni a repülő.

A Cessna 210-es roncsainak vizsgálata, a baleset pontos okainak felderítése hetekig is eltarthat - mondta Pető György a Légügyi Igazgatóság szóvivője.

A szakértők azt feltételezik, hogy a gépnek a viharban levált az egyik szárnya és a hátsó függőleges vezérsíkja

Semmilyen segélykérő jelzést nem adott le a baleset előtt a Cessna - jelentette ki az Indexnek Gidáli József, a balatonkiliti repülőtér parancsnoka. Amikor belépett az ország légterébe a repülőgép, akkor fölvette a kapcsolatot a magaslégköri irányítóval, s a Balatonhoz közeledve éppen át akarták adni a kisrepülőgép-irányítóknak a légiirányítást, amikor hirtelen megszakadt a kapcsolat.

A Cessnán hat magyar utazott, senki sem élte túl a katasztrófát. A balesetben elhunyt Gyurós Tibor a Synergon Informatikai Rt. elnök-vezérigazgatója, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettes, valamint Felkai András és Völgyes Iván a társaság igazgatóságának tagjai. Rajtuk kívül a gépen tartózkodott a pilóta és még egy személy.

A Synergon vezetését ideiglenesen Czakó Ferenc, az ügyvivői testület tagja veszi át, aki hangsúlyozta, hogy "meggyőződésem, hogy a Synergon szervezeti ereje e tragikus pillanatban is biztosítja a napi működést". A cég vezetése a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja részvényeseit és a közvéleményt az újabb információkról.

A lezuhant gép egyik tulajdonosa, Kóka János, a PSINet alelnöke jelenleg a baleset helyszínen tartózkodik, de mivel barátai, közeli ismerősei utaztak a gépen, zaklatott lelkiállapotára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Részvétnyilvánítás
Az Index.hu Rt. mély megdöbbenéssel értesült a Synergon Informatika Rt. vezetőinek, Gyurós Tibornak, Lakatos Leventének, Felkai Andrásnak és Völgyes Ivánnak tragikus haláláról. A Synergon vezetői a magyar informatikai ipar megalapozói közé tartoztak, magyar magánvállalatként bizonyították, hogy multinacionális környezetben is lehet sikeres informatikai vállalatot építeni.

Munkájuknak, az informatikai ágazatban elért sikereiknek az Index.hu is sokat köszönhet.

Szeretnénk részvétünket nyilvánítani az elhunytak családtagjainak, valamint a Synergon Informatika Rt. valamennyi dolgozójának.

Kőrösi Ákos
Az Index.hu Rt. Igazgatóságának elnöke

Gerényi Gábor
Az Igazgatóság tagja

Braun Róbert
Az Igazgatóság tagja

hirdetés
hirdetés