veszhelyzet

Lezuhant egy Concorde: 113 áldozat

Felfüggesztették a szuperszónikus gép további repülését

2000. 07. 25., 18:55 | Frissítve: 2006. december 04., hétfő 13:07

Az Air France francia légitársaság New York felé tartó, Concorde típusú szuperszonikus utasszállító gépe kedden lezuhant Párizs közelében. A baleset során a fedélzeten tartózkodó több mint száz - kizárólag német - utas, valamint a kilenc fős francia személyzet életét vesztette. A földön legalább négy áldozatot azonosítottak a hatóságok, így a legfrissebb adatok szerint összesen 113-an haltak meg a szerencsétlenségben. A Le Monde szerint a gépen tartózkodók közül egy ember túlélte a hajtómű kigyulladása miatt bekövetkezett balesetet. A francia közlekedési miniszter azonnali hatállyal felfüggesztette a Concorde-ok repülését.

A Concorde első tragédiája
Időközben a helyszínre érkezett a francia miniszterelnök, Lionel Jospin, az Air France vezérigazgatója pedig megerősítette, hogy a gép hajtóműve gyulladt ki, a katasztrófához tehát nem volt köze a szárnyakon korábban észlelt repedéseknek. Szemtanúk szerint a szuperszonikus repülő "egyetlen tűzgolyóbisként" csapódott a földbe, 10 méteres lángokat vetve maga körül.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az a szálloda, amelyre a Concorde zuhant, s amely ennek következtében szinte porig égett, gyakorlatilag üres volt a baleset idején - a Le Monde szerint.

A katasztrófa áldozatainak és hozzátartozóiknak részvétüket fejezték ki francia vezető politikusok, a német kancellár, Gerhard Schröder, sőt, még Bill Clinton amerikai elnök is együttérzéséről biztosította az érintetteket.

A Concorde első balesete

A mostani tragédia az első, amely egy Concorde-dal, a világ egyetlen hangsebességnél gyorsabban közlekedő utasszállító repülőgépével előfordult. A tragédia egy nappal azután történt, hogy a British Airways-nél repedéseket észleltek a hasonló típusú repülőgépek szárnyain. A British Airways törölte keddi, az Egyesült Államok és Európa között közlekedő két Concorde-járatát, biztonsági felülvizsgálatra hivatkozva.

A Charles De Gaulle repülőtér közelében, két perccel a felszállás után egy szállodába, a Relais Bleu-be csapódott a Concorde. A Gonesse városkában lévő hotel épülete kigyulladt - szemtanúk beszámolója szerint.

A francia Belügyminisztérium megerősítette, hogy a száz utas, a kilenc főnyi személyzet és legalább négy ember a földön életét vesztette. A szerencsétlenül járt Concorde-ot egy német cég, a Deilmann bérelte ki egy charter-járat számára, az utasok ezért voltak kivétel nélkül németek - az Air France tájékoztatása szerint.

A baloldali hajtómű gyulladt ki

A Sky News és a BBC egybehangzó tudósításai szerint a Concorde baloldali hajtóműve lángolt, mielőtt lezuhant volna a gép. E típusnak egyébként négy hajtóműve van, éppen ezért tapasztalt pilóták szerint igen ritka az olyan baleset, mint amilyen most bekövetkezett, vagyis az, hogy a repülő nem tud elég magasra emelkedni felszálláskor, és visszazuhan a földre.

A Concorde technikai adatai
A Concorde száz utassal 5943 kilométert tehet meg tankolás nélkül. A gép négy Rolls-Royce motorral üzemel, felszállási sebessége 404 km/h, repülési sebessége 16 ezer 765 méteres magasságban 2150 km/h (a hangsebességnek majdnem kétszerese), leszállási sebessége 300 km/h. A Concorde hossza 62,1 méter, szárnyainak hossza 25,5 méter, magassága 11,3 méter. Az utasszállító 119 500 liter hajtóanyagot hordoz, amelyből óránként 25 ezer 629 litert fogyaszt, 185 tonnát tud a levegőbe emelni. A Concorde-ot hat fős személyzet vezeti.

Vass Enikő

Az Air France szerint a hat Concorde-ból álló szuperszonikus flottáját nemrégiben átvizsgálták, és azt állapították meg, hogy mindegyik gép jó állapotban van. Kisebb repedéseket ugyan találtak a szárnyakon, de ezek nem okozhattak gondot - az illetékesek szerint. A légitársaság korábban azt nyilatkozta, hogy gépeik 2007-ig biztonságosan üzemeltethetők.

A Concorde-ot korábban a legbiztonságosabb gépnek tartották, ez a típus még sosem zuhant le. Az egyetlen incidens 1979-ben történt, mikor leszállás közben kidurrantak a gép kerekei.

Nagy-Britannia és Franciaország 1969 óta tizenhárom Concorde-ot használ (ezek közül hetet a britek állítottak forgalomba). A gépet a két ország közösen fejlesztette ki, és a hetvenes évek közepe óta használják menetrendszerűen. Hétfőn hatvan milliméteres repedéseket fedeztek fel a British Airways összes Concorde típusú, szuperszonikus repülőgép szárnyszerkezetén. A cég szerint a repedés nem veszélyezteti a repülés biztonságát, a hét gépből csupán egyet tartottak a földön, miután azon a repedés 16 milliméterrel nőtt.

A British Airways a hibát jelentette a francia konstruktőrnek, az Aerospatiale francia cégnek, és a brit Polgári Repülésügyi Hivatalnak. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a gépeket továbbra is biztonságosan használhatják. Jelentések szerint a repedések olyan helyen keletkeztek, amelyek nem befolyásolják a repülés biztonságát.

hirdetés
hirdetés