A PM rendben találta a Magyar Vizslát terjesztő postát

2006.01.10. 20:39
Nem talált szabálysértést a Pénzügyminisztérium az általa irányított Magyar Postánál a Magyar Vizsla című kiadvány ügyében. A posta vezetése szerint a Fidesz-székházból küldött fax MSZP-s kezekbe kerülésekor sem történt szabálysértés, Újhelyi István pedig megköszönte az ismeretlennek a segítséget. A Fidesz szerint az MSZP kézi vezérlése alatt állhat a posta.

A pénzügyminiszter által elrendelt soron kívüli sürgős vizsgálat eredménye szerint a Magyar Posta a törvényeknek és az üzleti szabályzatnak megfelelően járt el az Adózók Érdekvédelmi Szövetségének (AÉSZ) kiadásában 2,7 millió példányban megjelenő Magyar Vizsla kiadvány ügyében, mondta keddi tájékoztatóján Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Orbán Viktor: Hajrá Vizsla!
Orbán Viktor sok sikert kívánt a Magyar Vizslának. A kiadványt szerinte sikertelenül próbálják a pártjához kötni, a Fidesz elnöke a Kossuth Rádió Háttér című műsorának nyilatkozott kedd este. A pártelnök elmondta, szeretne végre látni egy példányt ebből az "elhíresült újságból". Kerényi Imre közéleti szereplése kapcsán kijelentette, aki csak egyszer is találkozott vele, nem gondolhatja komolyan, hogy félni kell tőle. "Művészember, így fogalmaz" - mondta Orbán Viktor azt kívánva, "bárcsak Kerényi Imrékkel lenne tele az ország, mert akkor valószínűleg kevesebb lenne a félelem, az idegesség, meg a szeretetnélküliség". (MTI)

A Magyar Vizsla című kampányújsággal kapcsolatban a hétvégén derült ki, hogy a lap mintapéldányát a Fidesz Szentkirályi utcai székházából faxolták el a terjesztőnek, a Magyar Postának. A Rogán Antal kampányigazgató nevével ellátott fejlécű faxot Újhelyi István MSZP-s politikus vasárnap hozta nyilvánosságra.

A Fidesz mindvégig elzárkózott attól, hogy a Magyar Vizslához köze lenne, a párt és a lapot kiadók szerint a Vizsla független kiadvány.

Nem találtak szabálysértést

"A posta kikötötte, hogy előzetesen látni kívánja a terjesztendő kiadványt, mivel a sajtótörvény, illetve a postatörvény szerint nemcsak a kiadónak, de a terjesztőnek is van felelőssége a terjesztendő kiadvány tartalmát illetően" - világította meg Katona Tamás azt, hogy miért faxolták el a kiadványt december 27-én a posta soproni igazgatóságára.

A két szerződő fél már korábban is kötött üzletet, akkor 3,5 millió példányt továbbított a posta csaknem 15 millió forintért a lapból, most a kisebb példányszám terjesztési költsége 10 millió forint.

A Magyar Posta vezérigazgatója szerint nem történt szabálysértés, felelte az államtitkár, amikor az MTI azt tudakolta, hogyan került a kiadvány szövege, faxmásolata a Magyar Szocialista Párthoz.

Újhelyi köszöni a faxot

Az Index megkeresésére a fax másolatát nyilvánosságra hozó MSZP-s Újhelyi István megerősítette korábbi állásfoglalását, hogy nem tudja, kitől jutott a Fidesz-székházból elfaxolt levél az MSZP birtokába.

"Az állampolgári segítő szándékú magatartásért nem lehet a Magyar Posta kollektíváját felelőssé tenni. Ezúton is köszönöm annak az ismeretlennek, aki a fax eljuttatásával lebuktatta a Fideszt" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Fidesz: kézi vezérlés a postánál?

"Igaz lehet-e, hogy a Magyar Posta az MSZP kézi vezérlése alatt áll?" - tette fel a kérdést Nyitrai Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, a Pénzügyminisztérium épülete előtt.

A Fidesz szeretné továbbá tudni, az elmúlt napok történései jelenthetik-e azt, hogy "az elkövetkező időszakban bármelyik magyar ember, cég vagy civil szervezet Magyar Postán feladott küldeménye a Magyar Szocialista Pártnál landolhat, amennyiben ezt az MSZP érdeke megkívánja?"