'A reggeli italtól fosik az egész ország'

2004.02.20. 20:39
Teljes útzár Solton, nyolcezer tüntető gazda az országutakon. Olyan még nem volt a rendszerváltás után, hogy az agrárszektor bal- és jobboldali szervezetei együtt tüntettek volna. A termelőszövetkezetek is bejelentették a csatlakozást, Budapestet hétfőn ostromzár alá veszik, csütörtökön a Kossuth térre mennek. Az Index a barikádokon.
"Tiktöket sajnállak. Mi már mögettük a kenyerünk javát, de tik még fiatalok vagytok. Mit fogtok enni? Az a szar reggöli ital savóból van, nem tejből. Ezért fosnak az emberek az egész országban, nem azért mert betegek" - dörren ránk egy Móricz Zsigmondot idéző nagydarab, bajszos termelő, amikor megérkezünk az 52-es út Kis-Duna-hídnál lévő szakaszára, ahol hétfő óta tart az agrárdemonstráció. Soltról lehetett először hallani, hogy a tüntetők lezárják az egész utat. A bajszos ember egy számlát lobogtat, rajta a 36 forintos felvásárlási ár. Ennyiért veszik be tőle a tejet - panaszolja -, miközben az áruházakban a nem is tejből készülő 'reggeli italokat' árulják.

A darázsfészekben vagyunk

A számla
Klikk a képre!
A félpályás útlezárás miatt hosszú kocsisor kígyózik Solt felé, de a várakozási idő nem több húsz percnél. Az autósok nem tűnnek túl idegesnek, kérdésünkre csak egy fuvaros kezdi dühében verni a kormányt, igaz, ő Miskolcról jött, és nem ez az első gazdatüntetés, amin a nap folyamán át kellett magát verekednie.

A gazdák százhúsz-száznegyven géppel vonultak fel, ez országos viszonylatban is csúcsközeli teljesítmény lehet. A legtöbb bejelentett tüntetést egyébként Jász-Nagykun-Szolnok megyében szervezték, de mint kiderül, az országos agrárdemonstráció kezdeményezője a Solton szervezkedő Zsikla Győző.

A kunsági Dózsa György rövid portréja

"Magas, kétméteres embert keressenek kötött sapkában!" - tanácsolja egy vékonyka gazda. A Kunság Dózsa Györgye - ha szabad ezt a jelzőt használni még a budapesti ostromzár előtt - minden tekintetben igazi vezér, ezt el kell ismernünk: higgadt és halk szavú, minden gondja a dolgok mederben tartása. Nem kisebb vezéregyéniség alatt dolgozott, mint Torgyán József, aki mellett Bács-Kiskun megyei kisgazda képviselőként egészen 2001-es bukásáig kitartott, bár elmondása szerint a Fidesz-vezetés húzta rá a lepedőt penetráns viselkedése miatt. Ezután visszavonult, majd újra szervezkedni kezdett. Nevéhez már fűződik útlezárás, 1997-ben szervezője volt a demonstrációknak, idén pedig megalapította a MAGFÖM-öt, vagyis a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmát, ami ugyan nem egy bejegyzett érdekvédelmi szervezet, de a széles támogatással bíró mostani demonstrációk kezdeményezője a MAGFÖM volt.

Ilyen még nem volt: teljesen összefogtak

A demonstráció nagyságára jellemző, hogy nem volt még olyan a rendszerváltás után, hogy a termelőszövetkezetek és nagyüzemek szervezete, a MOSZ (Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége) együtt tüntetett volna a gazdakörökkel (MAGOSZ), és az ágazatokhoz tartozó szervezetekkel. Míg az előbbi szocialista kötődésű, az utóbbi a Fidesz támogatását élvező szervezet. Ráadásul a MOSZ-elnök Nagy Tamás miniszteri tanácsadó is. Zsikla ezzel kapcsolatban elmondta, ez is azt bizonyítja, nem pártpolitikai mozgatórugói vannak a történetnek. Ő például kisgazda, de párt nincs hozzá.

'A sors akarta így'

Bádogtehén
Klikk a képre!
Zsiklánál ezután a népmesébe illő délelőtti fordulat felől érdeklődünk. Hogyan lehet egy teljes útszakaszt lezárni is, meg nem is? Szája szegletében olyan mosollyal, mint amivel Orbán Viktor nevezte nagy ívűnek Medgyessy Péter miniszterelnök közös uniós lista állítására tett javaslatát, úgy válaszol: "A sors akarta így." Elmondása szerint délelőtt tizenegy tájban egy csapat szimpatizáns gyalogos tűnt fel az út még szabad félpályáján, akik egy óra alatt tették meg a körülbelül három-négyszáz méteres távot. "Görbebotos öreg bácsikák is voltak közöttük" - magyarázza Zsikla a lassúság okát. Mivel a jogszabály előírja, hogy hatnál több gyalogosnak nem az útpadkán, hanem az úttesten kell közlekedni, ezért törvényt nem sértett senki, a "sors akarta így", zárja a kört Zsikla.

Pajzán pillanatok és újabb blokád

A gazdák kisebb csoportokba verődve beszélgetnek, viccelődnek. A legnagyobb örömöt egy vashordóból és egyéb fémhulladékból összetákolt tehén okozza. A néhány ott lézengő újságírótól felszabadult hangulatban egy nagyhangú tüntető megmarkolja a tehén farkát, és az arra haladó autósoknak kiabál: "Ez a Medgyessy Peti tehene! Ezt fejjétek meg!" Az araszolgató autósoknak és szlovák kamionosnak tetszik a mutatvány, ezért a gazdák valahonnan előszedik a falu bolondját, és megbízzák a tehén megfejésével. Az ember mégsem a fejésbe, hanem egy másik műveletbe kezd bele, ami egyébként ugyancsak az állat farával van kapcsolatban, mi ezalatt szemérmesen elfordulunk, a nézőközönség visít a gyönyörűségtől.

Közben elterjed, újabb egészpályás útlezárást akar a sors. Margit néni egy naranccsal a kezében érkezik, elmondja, hallott a mai eseményekről, ezért kijött szimpatizálni. A nénit gyorsan megkérdik, akar-e zárt sorokban gyalogolni, aztán elirányítják a csacsihoz, aki a műtehén mellett a tüntetés másik központja. A helyszínen tartózkodó rangidős rendőr kikérdezi a szimpatizánsokat szándékaik felől, és meggyőződik arról, hogy nem a tüntetők hozták a szimpatizáns gyaloglókat. A helyzet így kissé komikussá válik, de a látszatot mindvégig fenntartják. Az elszánt gyalogosok megindulnak, és a Kossuth nótát énekelik, Zsikla az út másik oldalán vezeti a férfiszólamot.

Őrült MIÉP-es, Nagy Laci bácsi és a jövő heti program

Zsikla Győző
Klikk a képre!
Egy közeli baleset miatt lerövidült séta után a gazdák között egy őrült MIÉP-aktivista tűnik fel, legalábbis mi még nem találkoztunk fiatal, szőke és kefehajú MIÉP-aktivistával, aki normális volt. "Kedden égő bábukat dobunk a Dunába a Margit hídról!" - kiabálja, és szórólapokat kezd osztani. Amikor megérdeklődjük, minek az apropóján mozdul meg a párt, világoskék szeme összeszűkül, és azt üvölti: "Mindenért! Mindenért!" Az exképviselő pártvezér azonban rámordul, és a tömeg kilöki magából az apokaliptikus MIÉP-est. "Nem akarunk politizálni" - jelenti ki Zsikla.

Elmenőben még megismerkedünk Nagy Laci bácsival Izsákról, aki a Vígszínház női szobrainak a fejét készítette, de érezzük, hogy nagyon eltérnénk a tárgytól, ezért hamar lerázzuk az ismeretlen művészt. Úgyis találkozunk még, mivel a gazdák gazdag programot ígérnek jövő hétre is, ha nem sikerül megállapodniuk a Földművelésügyi Minisztériummal. Budapest köré ostromzárat vonnak, a MOSZ pedig csütörtökön a Kossuth térre vonul, az ehhez szükséges engedélyt megkapták, tehát nem lehetetlen, hogy a jövő héten fellobogózott traktorblokáddal találkozik az ember a fővárosban is.