Betegségre hivatkozik a Centrum párt visszalépett jelöltje

2006.02.22. 11:46
"Naiv voltam" - összegzi a Centrum párt volt Csongrád megyei jelöltje, Piti János, miért nem árulta el senkinek, hogy az ügyészség eljárást folytat ellene, mert súlyos bűncslekménnyel vádolják. A párt - állításuk szerint - nem tudott Piti ügyeiről, a jelölt friss erkölcsi bizonyítványt lobogtatott. A 3-as választókerületben Lauer Zsolt új jelölt.

Szívbetegségre hivatkozva lépett vissza több mint egy hete a Centrum párt jelöltje a Csongrád megyei 3-as választókerületben. Piti Jánosról a napokban kiderült, büntetőeljárás folyik ellene, a volt kereszténydemokrata politikus naivitásával magyarázta a dolgok ilyetén egybeesését.


Piti János

"A Centrum pártban mindenki büntetlen előéletű, ez nálunk elvárás. Piti János február 10-én kiállított erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett" - mondta el az Indexnek Pászti Ágnes, a párt régióvezetője, aki szerint a pártnak fogalma sem volt Piti ügyeiről.

Piti Jánost korrupcióval vádolta meg a megyei ügyészség, a gyanú szerint 5-6 millió forintot vett fel különböző személyektől, akiknek ígéretet tett, hogy elintézi rokkantnyugdíjassá nyilvánításukat. Ügyét március 3-án tárgyalják.

Nem függ össze szerinte

Piti János korábban a Kereszténydemokrata Néppárt tagja volt, az 1998-as önkormányzati választásokon a KDNP-MIÉP közös jelöltjeként próbálkozott Pusztaszer polgármesteri címének elnyerésével, de erre a 8,5 százalékos eredmény nem volt elég.

A politikus saját bevallása szerint "naiv volt", mert nem feltételezte, hogy a büntetőügynek köze volna képviselőjelöltként való indulásához, erről Piti a Délmagyarországnak nyilatkozott.

"Arra gondoltam, hogy ez a kettő, a büntetőeljárás és a politikai szerepvállalásom nem függ össze. Jóindulatot feltételeztem az emberek részéről, nem gondoltam, hogy támadni fognak" - áll az interjúban.

Pitinek annak ellenére nem jutott eszébe a Centrum pártot értesítenie ügye fejleményeiről, hogy több hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Piti végül néhány nappal azelőtt, hogy bemutatták volna a Centrum párt jelöltjeként, szívbetegségre hivatkozva visszalépett, de büntetőügyéről ekkor sem tett említést, sőt még újságírói kérdésre is tagadta, hogy bármiféle vádakról, tárgyalásról tudomása lenne.

A szívbetegség nem először fordul elő kifogásként: a pedofilgyanúba keveredett Bertalan Attila, az SZDSZ siófoki exjelöltje hasonló módon betegségre hivatkozott, amikor visszalépett a jelöltségtől. Azóta kiderült, eljárás folyik ellene.

"Belátom, ekkor is hibáztam. Nagyon meglepett a kérdés" - magyarázta tetté a Délmagyarországnak Piti, aki még mindig tartja magát ahhoz a verzióhoz, hogy nem büntetőügye, hanem a kampány miatti stressz miatt lépett vissza a jelöltségtől.

Harsonás az új jelölt

A Centrum párt ezért jelöltet váltott, sőt egész megyei elnökségét leváltotta az eset után. Az új jelölt egy 30 éves harsonatanár, Lauer Zsolt, aki tagja a párt új megyei elnökségének is és civilben egy zeneiskola igazgatóhelyettese.