Fent vagy lent, én mindig maradok

2006.04.10. 18:09
A Fidesz hétfő délutáni, választás utáni első nagygyűlésén Orbán Viktor biztosította hallgatóságát, hogy nem hátrál meg. A megjelenteket a párt sikeremberei buzdították arra, hogy mozgassanak meg minden követ a második fordulóban.

Az Index tudósítója szerint néhány ezren látogattak el a Fidesz választás utáni nagygyűlésére, a Budai várba hétfőn délután négy órára. A tömeg nagyjából megtöltötte a Dísz tér és a Szentháromság tér közötti részt.

A Fidesz vezetői elsősorban a választások második fordulójában való részvételre buzdítottak, de Pokorni Zoltán üzent az MDF-nek is, Orbán Viktor pedig mindenkinek: "Fent vagy lent, én mindig maradok" - mondta utolsó felszólalóként a Fidesz elnöke.

Igen, igen, igen

Nézze meg a képeket!

A konferanszié, Rákay Philip először a Fidesz "sikerembereit" szólította a színpadra, akik az első fordulóban is nyerni tudtak, majd következett Schmitt Pál, Pokorni Zoltán és Orbán Viktor. A már mandátumot szerzett politikusok, Nagy Gábor Tamás, Varga Mihály, Áder János és Kósa Lajos a választókerületben vívott kemény küzdelemről beszámolva arra biztatva, nem kell feladni a reményt.

"Úgy kampányoltak, mint eddig még soha, záporoztak az ígéretek, sőt, tegnap este már Buda bevételéről beszéltek. De tévedtek, ez a harc még nem ért véget. Nem oda Buda!" - mondta Nagy Gábor Tamás, aki négy százalékot vert Kóka Jánosra az I. kerületben.

Nagy Gábor Tamás után Keresztes Ildikó énekelte el "A föld még lángban áll..." kezdetű számot, aminek refrénje, "igen, igen, igen, aki hallja adja tovább" meglepő hasonlóságot mutat az MSZP kampánydalával.

Kormányülés Karcagon Varga Mihály nélkül

Áder Jánost, Varga Mihályt és Kósa Lajost "szép volt fiúk!" bekiabálásokkal fogadta a közönség. "Olyan vidéken születtem, igen, Csornán, ahol az emberek éjt nappallá téve dolgoznak, ahol nem nézik jó szemmel a harácsolókat, ahol tisztelik egymást, és nem beszélnek öregecskedő feleségekről" - kezdte beszédét Áder.

"Tegnap este is lementem szülővárosomba, és a helybeliekkel hajnalig beszélgettünk. Arra kértek, hogy mondjam el önöknek, hogy miért kell menniük, miért kell mennie Gyurcsány Ferencnek." Áder János ezután felsorolta az MSZP be nem váltott választási ígéreteit.

"Menniük kell. Hol a temérdek sok pénz? Azért hozom a rábaközi emberek üzenetét, hogy meghallják Budapesten, Dombóváron, Ajkán, Budaörsön, Vácott" - fejezte be beszédét Áder.

"Járt felénk mindenki, Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Gráf József, Rácz Jenő. Néha már azt hittük, hogy kihelyezett kormányülés van Karcagon. Engem nem engedtek be a miniszterelnök rendezvényére egyébként. Az ellenfél miden eszközt megragadott, hogy a mandátumot megszerezze, de mégis győztünk" - adott erőt a közönségnek Varga Mihály, aki Karcagon vette ki a részét a választási küzdelemből, majd mindenkit arra kért, támogassák a talpon maradt jelölteket és mozgósítsanak.

Pokorni: nem összefogni vétek

"Mi a Hegyvidéken, a XII. kerületben rendben leszünk, győzni fogunk" - mondta Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, aki arra a kérdésre kereste először a választ, hogy miért kell menniük. Azért, mert eladósították az országot, mert könnyebb az iskola folyosóján drogot terjeszteni, mint egy sötét aluljáróban, mert szétverték a családtámogatást, az otthonteremtés rendjét, mert 16 év után koszosabb Budapest, mint valaha.

"Mi a teendőnk?" - folytatta Pokorni, aki összeadta a négy évvel ezelőtti centrumos és nemzeti radikális szavazatokat, amelyek "a szakadékba, a papírkosárba" mentek. 1994-ben Horn Gyula alakított kormányt, pedig akkor is többen szavaztak a szétforgácsolt jobboldalra, mint az MSZP-re.

Amikor Dávid Ibolyát említette, szorványos füttyöt lehetett hallani. Pokorni szerint "ha nem fog össze a nemzeti jobboldal, akkor vétkezik". Nem azt kell nézni, hogy ki mit tett az elmúlt időben, a Fideszt az ország érdeke kell, hogy vezérelje.

Nem lehet egy "szívünknek mégoly kedves párt céllá", a Fidesz és az MDF csak eszköz arra, hogy az ország ügyét szolgálják. Van, amikor a személyes hiúságot alá kell vetni a haza sorsának.

Schmitt Athénra emlékeztetett

Schmitt Pál Fidesz-alelnök a polgári szolidaritásról beszélt. Sokkal több dolog köti össze az embereket, mint ami elválaszt. Most az köti össze őket, hogy közösen akarják a kormány leváltását. A lakossági fórumokon mindig büszkén említi, hogy négy éve még nem voltak polgári őket; ezek a körök óriási előnyt jelentenek, a szeretet és a nemzet sorsáért való aggódás tartja össze ezeket az embereket.

A polgári körök lelkesedése hozzájárult ahhoz, hogy négy éve minden választást megnyertek, például a szentendrei polgármester-választást vagy a mosonmagyaróvári városi képviselőtestületit.

Van még tartalék, mert a részvételi arány kevesebb volt, mint négy éve. A Húsvét jó alkalom lesz arra, hogy a polgári körök felkeressék egymást. Emlékeztetett azt athéni olimpiai vízilabdatorna döntőjére, ahol 4-7-ről fordított a magyar válogatott.

Martonyi: felülemelkedni a sérelmeken

Olyan polgári Magyarországot akarunk, ahol nincs választóvonal a jog és az erkölcs között, ahol mindenki egyenlő, ahol az emberek hisznek valamiben, saját magukban, az ország jövőjében - fogalmazott. Martonyi János - utalva az MDF-re - arra figyelmeztetett: ilyen helyzetben az egyéni szempontokon, a vélt vagy valós sérelmeken felül kell emelkedni.

Wittner Mária '56 évfordulójáért aggódott

"Én csak egyet kérek: ne csúfoljuk meg az ötvenéves évfordulót, győzzön a tisztesség, győzzön a becsületesség és győzzön a haza, és méltón adózzunk kivégzett, elesett társainknak" - mondta Wittner Mária, '56-os halálraítélt, aki a Fidesz országos listáján az ötödik helyen szerepel.

Nincs hova hátrálnunk

Philip a színpadra szólította a Fidesz tucatnyi vezetőjét, köztük Mikola István miniszterelnökhelyettes-jelöltet is, majd megjelent Orbán Viktor, akit hosszan tart taps és éljenzés fogadott.

Orbán köszönetet mondott a választáson résztvevőknek, ez szép teljesítmény, amikor "riogatni próbálják az embereket". Négy éve húsz, most huszonnyolc egyéni választókerületben nyertek az első forduló után. Az önkénteseknek, aktivistáknak köszönhető, hogy most is reális az esélyük a győzelemre. ("Folytatjuk" - skandálta a közönség.)

Nézze meg a képeket!

Tíz napja még hátrányban voltak, de a Kossuth tér fordulópontot jelentett, kiderült, hogy vannak még tartalékaik. A szellemi, emberi és lelki tartalékaik a falvakban vannak.

"Nincs hova hátrálnunk, és ha nem állunk ki mindamellett, amit hiszünk, Magyarország az ő játékszerűkké fog válni" - mondta Orbán, a közönség pedig hosszú huhogásba kezdett.

A jobboldalnak mindig többet kell tenni a győzelemért, így volt ez 1990-től napjainkig. A Szövetség erősebb és szélesebb, mint valaha. Egyszer mondták, hogy a Fidesz az esélyesebb, a 2002-es választás első fordulójában, el is vesztették.

Fent vagy lent, én mindig maradok

A Fidesznek nincs hová visszavonulni az ország rossz állapota miatt. Az ellenfél agresszív, kíméletlen és durva hatalomvágy hajtja. Magyarország az ő játékszerükké válik, ha nem fognak össze. ("Nem hagyjuk" - szólt a kórus.)

Azt akarják elérni, hogy két hét múlva együtt szavazzanak a kormányváltásra azok, akik az MDF-re szavaztak, akik a kereszténydemokratákra szavaztak, a fiataloknak is nagyobb számban kell elmenni szavazni, mint négy éve. Nemcsak az egykor rendszerváltó pártvezetőknek kell megállapodni, hanem a szavazópolgároknak.

Arra kérte hallgatóságát, hogy ne legyen szomorú az első forduló miatt, a próbatétel arra jó, hogy megmérje az életünk és az elszánásunk mélységét.

Orbánnak is próbatétel, de nem lehet a meghátrálás embere, "fent vagy lent, én mindig maradok". Ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Meg kell tenni a hazáért mindent, ami tőlük telik. Őt mindig megtalálják, a következő két hétben és a következő négy hétben. "Harcolni fogok, harcoljatok ti is" - zárta beszédét Orbán.

A várban található vendéglátóipari egységek ezután megteltek fideszesekkel, hurráoptimizmusról nem lehet beszélni, a sör ára 490 és 900 között ingadozik, jelentette helyszíni tudósítónk.