Ujj- és lábnyomokat találtak Kádár sírjánál

2007.05.04. 00:06
Ujj- és lábnyomokat találtak a nyomozók Kádár János egykori pártfőtitkár kifosztott sírjánál, a biztonsági őrről kiderült, ellentmondásosan vallott, ezért újra kihallgatják. Thürmer Gyula szeretné újratemetni Kádárt.

A Magyar Rádió tudósítójának egy rendőr azt mondta, a Fiumei úti sírkertben lábnyomokat, illetve a Munkásmozgalom Panteonján ujjlenyomatokat is találtak. Azt még nem tudják, ugyanazok gyalázták meg, mint akik összefestették a sírt.

A rádió úgy tudja, újra kihallgatják az eset éjszakáján szolgálatot teljesítő őrt, mert ellentmondás van a Fővárosi Temetkezési Intézetnek és a rendőrségnek adott vallomása között.


Az értesüléseket sem a BRFK, sem a temetkezési intézet nem kommentálta. A rendőrség egyelőre nem számolt be arról, hogy bármilyen nyomot talált volna.

A Munkáspárt szeretné újratemetni a pártfőtitkárt

A budapesti rendőrség tízfős nyomozócsoportja rongálás miatt folytat eljárást. Kádár János sírját szerdán hajnalban - egy kiásott alagúton keresztül - kifosztották, a pártfőtitkár koponyáját és felsőtestének csontjait és felesége urnáját is elvitték.

A temetkezési intézet és a fővárosi önkormányzat egyeztet Kádár János - most szakértői vizsgálat alatt álló - megmaradt csontjainak visszatemetéséről.

Thürmer Gyula, a kommunista Munkáspárt elnöke jelezte, csak az ő pártjának van erkölcsi és politikai alapja az újratemetésre. A Fiumei úton csütörtök délután többen virággal és gyertyákkal emlékeztek Kádár Jánosra.

A temetkezési intézet megerősítette a Fiumei úti sírkert, a Farkasréti és az Új Köztemető őrzését.