Verekedés a kendertüntetésen

2004.05.09. 20:02
Verekedés tört ki a rendőrök és az ellentüntetők között vasárnap a Kossuth tére, a Kendermag Egyesület demonstrációján, ahol spontán, be nem jelentett ellendemonstrációt szervezett két szervezet is. A magyar drogpolitika megváltoztatásáért küzdő kendermagosok a tüntetés végén petíciót adtak át Szili Katalinnak, az országgyűlés elnökének. A rendőrség öt embert előállított az ellentüntetők köréből, kihallgatásuk után, feltehetően elengedik őket.
Botrányos jelenetekkel, öt ember rendőri előállításával zajlott le a hazai kábítószer-politika megváltoztatásáért küzdő Kendermag Egyesület tüntetése vasárnap délután a Kossuth téren. A demonstráció szervezői céljukat elérték, több száz aláírással átadták petíciójukat Szili Katalin munkatársának.

A rendőrség kordonokkal lezárta a demonstráció helyszínét, de előzetes tájékoztatásukhoz híven, negyed ötkor megjelentek a Lelkiismeret '88, illetve a Szabad Magyarországért Mozgalom aktivistái, akik közül néhányan megpróbáltak bejutni a tüntetők közé, őket a rendőrség kivezette. A két szervezet nem jelentette be tüntetését.
A tüntetés online közvetítése >>

Kiszűrték az ellentüntetőket

Tekintse meg képeinket!
A kendertüntetők néhány százan voltak, a kordonon kívül rekedt ellendemonstrálók az Index helyszíni tudósítójának becslése alapján körülbelül százan.

A demonstráción felszólalt a Kendermag Egyesület elnöke Felső László, a műsort Soma vezette, és fellépett Anima Sound System. A rendőrök a körülzárt terület bejáratánál próbálták meg kiszűrni az ellentüntetőket, akiknek mégis sikerült bejutniuk, kivezették őket.

Felső László arról beszélt, hogy a jelenlegi jogszabályok bűnözőként kezelik azokat a fiatalokat, akik kipróbálják a kábítószert. Ezek a jogszabályok több ártalmat okoznak, mint maga a kábítószer-használat - mondta, indokolva az egyesület jogszabály-módosítási törekvéseit.

Verekedés, előállítások

Az ellentüntetők ezalatt sípokkal, kereplőkkel és egy szittyakürttel próbáltak hangzavart kelteni, transzparenseket hoztak magukkal, az egyik szerint Maradona 43 éves, a drog áldozata, ő is a fűvel kezdte.

Tekintse meg képeinket!
A kendertüntetés vége felé verekedés tört ki a rendőrök és az ellentüntetők között, helyszíni tudósítónk szerint azért, mert a rendőrök kiemelték a tömegből egyik szószólójukat a Szabad Magyarország Mozgalom vezetőjét, Takács Andrást.

A dulakodást megörökítő fotóriporterünket az intézkedő rendőrök többször megütötték, és a sajtó több képviselőjét is durván ellökdösték. Az ellentüntetők tojással dobálták a sajtó munkatársait és a rendőröket, egy rendőr a dulakodásban földre került. A rendőrök gumbottal, pajzs nélkül vonultak föl.

A rendőrség végül összesen öt embert állított elő, mivel rendőri felszólításra sem hagytak fel a hangoskodással, de őrizetbe vételükre feltehetően nem kerül sor, tájékoztatott a rendőrség.

Fidesz: Lamperth alkalmatlan

A belügyminiszter alkalmatlanságát látja a Fidesz abban, ahogy a demonstrációt kezelték a hatóságok - nyilatkozott Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek. "A teljes szakmai alkalmatlanságot látjuk a belügyminiszter asszony részéről, ahogy ezt a dolgot kezelte. Ezt el lehetett volna kerülni, hogyha csak egy kicsit gondolkodnak arról, hogy mi történhet itt ezen az eseményen" - fogalmazott Halász.

Átadták a petíciót

Az Egyesület petícióját végül nem a címzett, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vette át, hanem egyik közeli munkatársa, aki ígéret tett Felső Lászlónak arra, elolvassák, és válaszolni fognak a szervezetnek.

A több száz aláírást tartalmazó petícióban többek között azt javasolják, hogy a drogfogyasztást ne szankcionálják büntetőjogi eszközökkel, és tegyenek különbséget a kábítószerek között "azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján."

Klikk a képre!
Megköszönték az ellendemonstrálóknak

A tüntetés után a Lelkiismeret '88 csoport közleményben köszönte meg az ellendemonstrálóknak a részvételt, és "örömmel nyugtázza, hogy ismét sikerült a nemzeti erőknek megzavarni a drogkövetelők nyugalmát, amikor is visszavonulót kellett fújniuk a kendermagosoknak." A szervezet közleményében tiltakozik a "rendőrség agressziója ellen", és követeli az előállítottak azonnali szabadon bocsátását.

A Kendermag Egyesület feljelentést tett a rendőrségen a tojással dobálók ellen - közölte az Indexszel az Egyesület munkatársa.

Titokban tartották

A demonstráció szervezői múlt hét péntekig azért nem hozták nyilvánosságra a tüntetés helyszínét és időpontját, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló incidenseket, amikor több szervezet ugyanarra a helyszínre szervezte ellentüntetését, sörösüveg-, és tojásdobálással valamint síppal zavarták meg a Kendernapon fellépők beszédeit, a békésnek indult rendezvény pedig botrányba fulladt, a demonstrációt a rendőrség feloszlatta.

'Re-petíciót' indít az MDF

Az MDF, amely tavaly ugyancsak szervzett párhuzamos demonstrációt a József Nádor térre, a kendertüntetés előtt fél órával tartott sajtótájékoztatót. Almássy Kornél, a párt elnökségének tagja elmondta: "Nem válhat Magyarország a drogosok Mekkájává." A politikus szerint a drogliberalizációért küzdők figyelmen kívül hagyják, hogy a fiatalok jelentős része még nem nyúlt drogokhoz.

"Nem lehet liberalizálni a büntető törvénykönyvet, mert ezzel teret engedünk a magyar fiatalság egészségkárosodásának" - fogalmazott Almássy. Az MDF a Kendermag Egyesület petíciójára válaszul "re-petíciót" indít, amit a párt honlapján tesznek közzé.