Gyurcsány kormánynévsor helyett a jövőről beszélt

2006.05.20. 14:23
A magyar versenyképesség megteremtéséről és a jövőbe tekintés szükségességéről beszélt Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán. Bár a küldöttek az új kormánynévsort szerették volna, egyelőre annyival kellett beérniük, hogy nem a kormányfő barátaiból tevődik össze a kabinet. A 600 küldött felhatalmazta a vezetést a koalíció megkötésére.

Huszonöt éve jelent meg az IBM első számítógépe, ma már "mp3-ba tömörítik a zenét, és iPodon lejátsszák", Szilvásy György egyszerre dolgozik számítógépén, és a monitor alsó sarkában a parlamenti közvetítést követi, érzékeltette Gyurcsány Ferenc, hogy hol jár ma a világ, és benne Szilvásy György - a MEH politikai államtitkára, az ő régi barátja - az MSZP szombati kongresszusán a népligeti kézilabda-csarnokban.

Haza és haladás


Kattintson a képre!

A rendezvény mottójául Kölcsey Ferenctől a "Haza és haladás" sort választották a szocialisták. A kongresszus az MSZP választási eredményét értékelte, és a kormányzati szerepvállalásról döntött. A küldöttek ellenszavazat nélkül felhatalmazták Hiller Istvánt és Gyurcsány Ferencet az SZDSZ-szel való koalíció megkötésére.

A kormányfő kifejtette, Magyarországnak versenyképesnek kell maradnia. "Az az ország, amelyik szimbolikus dolgokon vitatkozik, lemarad" - fogalmazott. A világ történéseit egy pontig mi befolyásolhatjuk, utána alkalmazkodni kell, mondta a miniszterelnök.

Haza és haladás

Gyurcsány örülne, ha Magyarország figyelmét a pártprogramok kötnék le. A miniszterelnök azt szeretné, ha Magyarországon a viszonyítási pont nem az ellenzék, nem a múlt, hanem a világ és a jövő lenne. "Ne búsongjunk a 20. századon, nincsen út visszafelé."

"Mi sem tudjuk megcsinálni ezt az országot sok millió helyett - folytatta beszédét - vagy közös az erőfeszítés, vagy elfelejt minket a világ. Délkelet-Ázsiából nézve ez az ország csak annyiban fontos, van-e stabilitás. Az ellenzék úgy önmagában nem érdekes, de a politikája igen" - mondta a kormányfő, majd hozzátette: nyitott az ellenzék javaslataira. Gyurcsány szerint az élet nem csak hatékonyságból áll, az ország nem részvénytársaság.


Kattintson a képre!

A koalíciós kormányzásról szólva elmondta, 190 parlamenti helyük van, a döntésekhez 194 szavazatra van szükség, ezért meg kell találni a partnert. Az SZDSZ és az MSZP két külön párt, mert egy sor mindenben vannak vitáik. "Okos kompromisszumok árán kell kormányozni, felelősségük a pártoknak a lehetőségeikkel arányos." "A koalíció érdekházasság, nem egymásba zuhanás" - mondta Gyurcsány.

Hogy kikből fog állni a kormány, arra a miniszterelnök nem tért ki, de a kongresszusnak jelezte, hogy nem az emberi-személyi viszonyok a meghatározók, "nem az határozza meg, hogy ki kerül a kormányba, hogy velem milyen kapcsolatban van, hanem, hogy milyen demokratikus felhatalmazás és teljesítmény van mögötte".

"Azokkal kell együttműködni, akiket a párt kiemel, politikusokat, nem barátokat fogok a kormányba hívni. Belső őrlődéshez vezet, ha a formális és informális struktúra nem esik egybe" - magyarázta Gyurcsány a küldötteknek, hogy a kormányt a baloldal vezető politikusai fogják alkotni.

Gyurcsány nem az erősek Magyarországát akarja, mint mondta, erről szól az egészségügy reformja: "Ha valaki felkapaszkodott, nem fog többet kapni a közösből." A kormányfő ezután kijelentette, hogy meghallgatta a legjobb szakembereket, és rájött, hogy közülük is többen csak plakátra írható szlogenek mélységéig rendelkeznek ismeretekkel.

Arra törekszik a kormány, hogy 2008-ra megfeleljenek az egyensúlyi elvárásoknak. "Eddigi gazdaságpolitikánkat is kritikával kell szemlélni" - mondta.

Kongresszus tét nélkül

Gyurcsány beszéde után más szocialista politikusok, többek között Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Molnár Gyula fővárosi elnök mondtak beszédet. 

A párttagok korábban azt várták a kongresszustól, hogy alkalmuk lesz megismerni Gyurcsány koalíciós és kormányzási szándékait. Erre azonban nem lesz lehetőség, legalábbis nem most. Akadt olyan szocialista, aki korábban minden idők legfeleslegesebb találkozójának nevezte a mostanit.

Mások szerint a kongresszust túl korai időpontban hívták össze, vagy az eredeti tervekkel ellentétben elhúzódnak a koalíciós tárgyalások.