Nem sikerült a petárdastop

2005.06.16. 19:17
Nem gyűlt össze kellő számú aláírás ahhoz, hogy népi kezdeményezéssel szigorítsák a petárdázást engedélyező törvényt. A petíciót egy civil szervezet indította, a következőkben levelezést kezdenek a szigorításra hajló Lamperth Mónika belügyminiszterrel az ügyben.

Nem sikerült a Petárdastop Munkacsoport népi kezdeményezése, mivel csak harmincezer aláírást tudtak összegyűjteni, így nem kerülhet a Parlament elé a pirotechnikai termékek használatára vonatkozó rendeletmódosítás.

A munkacsoport áprilisban indította el az aláírásgyűjtő akciót, mert szerintük a petárdák és más kistűzijátékok az embert és az állatot egyaránt veszélyeztetik, ezért használatukat szigorítani kellene.

A rendelkezésre álló két hónap alatt száznál több településről 31 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy kötelezze az Országgyűlést a kérdés megtárgyalására, ehhez ötvenezer aláírás kellett volna.

A csoport tovább folytatja munkáját, levélben tájékoztatja a belügyminisztert, és a kormányrendelet módosításáért küzdő képviselőket azt remélve, hogy a kisvárosnyi választópolgár írásbeli kérése meghallgatásra talált.

Szilveszter utáni pánik

Így feltehetően a belügyminiszter asszony sem fog a kardoskodni amellett, hogy szigorítsák egy két éve enyhített törvényt, amely jelenleg lehetővé teszi, hogy a szükséges biztonsági óvintézkedéseket megtéve petárdázni és kistűzijátékozni lehet egész évben, a közepes kategóriát pedig csak az év végén lehet petárdázni.

A szigorításért az MDF lobbizott, majd a kisebb szilveszteri balesetek miatt a Belügyminisztérium is elővette a témát, Lamperth Mónikával szemben azonban Juhász Gábor politikai államtitkár nem akart szigorítani. Érve az volt, ne Magyarország legyen az egyetlen az EU-ban, ahol tilos petárdázni.