Elfogadták a státustörvényt bíráló Jürgens-jelentést

2003.06.26. 09:31
A hétfői módosítást figyelmen kívül hagyva fogadta el a magyar státustörvényt bíráló Erik Jürgens által készített jelentést az Európai Tanács szerdai közgyűlése. A magyarok szerint a jelentés még a 2001-es állapotokat idézi. A szlovák kormány csütörtökön nyilatkozatot ad ki, mely szerint a törvénytervezet disszkriminál és sérti a területi szuverenitást.
Lanyha érdeklődés mellett fogadták el a Jürgens-jelentést az Európa Tanács képviselői, akik azonban nem ismerték a hétfőn módosított újabb törvénytervezetet, annak ellenére, hogyazt a magyar küldöttség angol nyelven eljutatta a Tanácshoz. A magyar eljárást bíráló dokumentumot a hatszázból csak százan jelenlévő képviselők egyhangúlag fogadták el.

A jelentés, amelynek elkészítésével Erik Jürgens holland képviselő volt megbízva, ugyanis még a kedvezménytörvény 2001-es állapotáról szólt, és nem vette figyelembe az azóta történt változtatásokat.

A jelentés ugyanakkor nem elmarasztaló, inkább figyelmeztető jellegű, nyilatkozta Jürgen.

Jürgen jelentése okafogyott

A külügyi bizottság MSZP-s képviselője, Tabajdi Csaba szerint a jelentés mára okafogyottá vált, és a három lényeges kérdésben, mint a területenkívüliség, etnicitás és diszkrimináció nem marasztalta el Magyarországot.

Szlovák és román képviselők támadták hevesen

A Népszabadság információi szerint a strasbourgi parlamenti közgyűlésen a szlovák és a román képviselők tiltakoztak hevesen a magyar törvénytervezet ellen.

A szlovák Robert Fico úgy nyilatkozott, a nemzetközi jogok megsértésének tekintik a törvény alkalmazását addig, amíg a két ország nem állapodik meg. A román képviselők is bírálták a törvényt, annak ellenére, hogy a két állam között kétoldalú egyezmény van érvényben - írja a lap tudósítója.

A baj a magyarigazolvány formátumával van

Jürgens szerint a magyaroknak magukba kellene nézniük, hátha mégis önmagukban és nem a külvilágba van a hiba. A holland képviselő ezután elővett a zsebéből egy magyarigazolványt.

"Amíg ez az okmány a koronával a fedőlapján úgy néz ki, mint egy útlevél, addig aligha várhatják el a szomszédok egyetértését." - idézi a Népszabadság a politikust.

A Dzurinda kabinet nyilatkozatban kritizál

A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint a szlovák kormány csütörtökön nyilatkozatot készül elfogadni, amelyben várhatóan kinyilvánítja, hogy megítélése szerint a módosított magyar kedvezménytörvénynek területen kívüli hatálya van és nemzetiségi alapon diszkriminál.

Bugár nem ért egyet Dzurindáékkal

Bugár Béla a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kijelentette, pártja nem fogja támogatni a nyilatkozatot, amelyet Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő szerdán éjjel ismertetett a koalíciós partnereknek. A többi kormányon lévő párt valószínűleg elfogadja majd.

Bugár szerint a készülő dokumentum "keményebb módon fogalmaz", mint az, amelyet a Dzurinda-kormány a kedvezménytörvény első, eredeti változatára reagálva adott ki.

Ezzel együtt a most készülő szlovák kormánydokumentum azt is megállapítja, hogy a kedvezménytörvény módosítása során a magyar fél néhány, a szlovák fél által kifogásolt elemet eltávolított a jogszabályból.