Hírességdömping és Forza Viktor a Fidesz kongresszusán

2006.03.19. 17:02
Demjén Rózsi éneke, Raksányi Gellért humorizálása, Eperjes Károly extatikus fellépése színezte show-elemekkel a Fidesz 19. kongresszusát. A várakozásoknak megfelelően a küldöttek nagy többséggel megszavazták Orbán Viktor miniszterelnöki és Mikola István miniszterelnök-helyettesi jelölését. A Körcsarnokban megrendezett eseményen az ellenzéki párt bemutatta Hajrá, Magyarország! című választási programját.

A választási kongresszuson a Fidesz ezerháromszáz küldötte mellett számos celebritás is részt vett. A szónoki emelvényt körbevevő nézőtéren az első sorban kapott helyet Vikidál Gyula és Kövér László mellett Demjén Rózsi is, a karzaton a vendégek között megjelent Pataki Attila is. A könnyűzenei hírességek és a már közismerten Fidesz-támogató színészek megjelenése ellenére a rendezvény kezdetén a legnagyobb tapsot Szabad György, az egykori MDF-es házelnök kapta, aki március 15-én, kitüntetése átvételekor nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel. Szabad György Szijjártó Péter pártszóvivő mellett a szónoki pulpitussal szemben, az első sorban foglalhatott helyet.
A kongresszus online közvetítése >>>

Európai támogatók


Klikk a képre

A kongresszuson lejátszották több külföldi vezető videoüzenetét. Jókívánságait küldte többek között Angela Merkel német kancellár, Edmund Stoiber a német CSU elnöke, Wolfgang Schüssel kancellár, az osztrák néppárt elnöke, Jose Maria Aznar volt spanyol miniszterelnök. A külföldi támogatók közül a legnagyobb sikert az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi aratta, aki Forza Viktor, Forza Ungheria! szavakkal zárta üzenetét. Személyesen is jelen volt és beszédet mondott az Európai Néppárt parlamenti frakciójának német vezetője, Hans-Gert Pöttering, ő lelkesítő szónoklata után magyarul búcsúzott.

Fellépett a kongresszuson Raksányi Gellért, a nemzet színésze, és Eperjes Károly is. Orbán közeli barátja nagy sikert aratott felszólalásában egyetemesnek nyilvánította a Fidesz értékrendjét. Több, korábban beharangozott sportoló - Egerszegi Krisztina, Czene Attila - végül nem kapott szót, az élsportolókat a sportban is változást sürgető Balogh Gábor öttusázó képviselte.


Klikk a képre

A nemzetlélek meggyógyítása

A beszédek közben lezajlott szavazáson az 1395 regisztrált küldött közül 1342-en szavaztak a miniszterelnök-jelöltről, 1334-en támogatóan. Mikola miniszterelnök-helyettesi jelöltségéről 1274-en nyilvánítottak véleményt, 1211-en igennel. Az eredményhirdetés után Mikola arról beszélt a küldöttekhez, hogy "új nemzettudat kialakulására van szükség, ehhez négy erőforrás: nemzeti identitás, társadalmi szolidaritás, család és hit kell". "Sajnos az alaphelyzet nem jó, mert a magyarság nemzetlelkéből, a kollektív tudattalanból Mohácstól Trianonig, Trianontól (2004.) december 5-ig a történelmi vereségek, a háborúk felszívták az energiát" - mondta a politikus, szavait időnként kitörő taps szakította félbe.

Mikola István hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni nyerni, de nemcsak négy, hanem húsz évre: "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna.

Három héttel a választások első fordulója előtt nyilvánosságra hozták a párt választási programját. A Hajrá, Magyarország! A Cselekvő Nemzet programja című dokumentum rövidített változatát minden háztartásba szeretnék eljuttatni. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje 3 millió 200 ezer ember közös művének nevezte a párt programját. A kongresszuson hiánycikknek számító füzet tartalmáról nem szavaztatták meg a küldötteket.
A programról bővebben >>>


Klikk a képre

A rendezvényt Orbán Viktor zárta; a siker és a győzelem felé vezető útról beszélt hallgatóságának. Orbán szerint a pártprogram és az új Széchenyi-program olyan gazdasági javulást hozhat az országnak , amely lebontja a határokat, és megnyitja az utat a magyar újraegyesítés előtt. A Fidesz-elnök véget vetne a "luxuskormányzásnak", és bevezetné a kormányfő és a miniszterek személyes felelősségét a költségvetés "meghamisításáért". Orbán üzent Gyurcsánynak is: "Egy ember, egy műsor, egy szavazat."

Orbán bejelentette, a "félelem nélküli Magyarország" jegyében április 2-ára nagygyűlést tervez a Kossuth térre. Tegnap Gyurcsány jelentette be Miskolcon, hogy április 2-án az Andrássy úton szerveznek szocialista nagygyűlést "a köztársaság védelmében".
További részleteket Orbán beszédéből >>>
A két, egymásra szervezett nagygyűlésről >>>

Bár a Fidesz múlt szombati választmányi ülésén még az hangzott el, hogy a Fidesz országos és területi listáit a párt kongresszusa véglegesíti, ez a vasárnapi eseményen elmaradt. Mint Deutsch-Für Tamás kijelentette, a kongresszus csak a miniszterelnök-jelölt megválasztásában volt illetékes, a listaállítás a választmány hatásköre volt és maradt az alapszabály alapján. Tudja meg, kik a Fidesz kegyvesztettjei >>>.

A populizmus csúcsa vagy offenzív fordulat a kampányban?

A Fidesz operettszerű kongresszusa azt mutatta, hogy még jobban amerikanizálódik a hazai kampány, véli Ágh Attila. Az MSZP rendezvényein gyakorta előforduló politológus szerint azonban a Fidesz egy kicsit túljátszotta a hatáskeltést. Ennek csúcsa az volt, amikor Orbán Viktor narancsszínű konfettiesőben, túlvilági fények közepette lépett a színpadra. "Orbán Viktor beszéde a Gyurcsány-fóbia igazi megnyilvánulása volt, az ellenféllel való birkózás mögött a Fidesz elnökének kisebbrendűségi érzése volt tetten érhető" – mondta a politológus. Ágh szerint a populizmus csúcsa volt Orbán részéről azt ismételgetni, hogy elment a néphez, és a választási program elkészítéséhez 3,2 millió emberrel beszélt. Egy fejlett országban a társadalom éppen azért szerveződik, azért vannak pártok, szervezetek, érdekképviseletek, hogy a különböző véleményeket összegyűjtsék és megfelelő csatornába tereljék, mondta Ágh Attila.

A jobboldali orgánumokban publikáló Fricz Tamás politológus szerint a Fidesz jó hangulatú, sok helyütt humoros, felszabadult hangvételű kongresszusa alkalmas volt arra, hogy megerősítse a jobboldal önbizalmát a választások előtti három hétben. A szakértő úgy látja, fordulat is történt a Fidesz és Orbán Viktor magatartásában. Orbán eddig azt hangoztatta, hogy a választás nem személyekről, hanem elsősorban a nemzet jólétének növeléséről szól, a Fidesz elnöke most felvette a kesztyűt. Orbán offenzív szakaszt nyitott a kampányban azzal, hogy egyértelművé tette, ki az ellenfél. Orbán kritikája egyértelmű volt: ismét felelevenítette az antikommunista retorikát, és ellentétbe állított a nemzeti és az internacionalista tábort. Azt Fricz Tamás is erős túlzásnak tartja, hogy 3,2 millió emberrel beszéltek volna a program elkészítéséhez, de hangsúlyozta, hogy a Fidesznek van mire hivatkoznia, hiszen végigcsinálta a nemzeti konzultációt.