Vállalja homoszexualitását az államtitkár

2007.07.05. 18:52
Szetey Gábor a meleg büszkeség napja rendezvényét nyitotta meg csütörtök délután, beszédében a nagy nyilvánosság előtt először beszélt arról, hogy homoszexuális. Az államtitkár szerint Magyarország történelmi lehetőségek előtt áll, ám ez azt is jelenti, hogy el kell érni, nemi identitásra való tekintet nélkül mindenki egyenlő legyen az országban. Nyugat-Európában nem ritka az ilyen coming out.

Szetey Gábor - vezető kormányzati politikusként először - nyíltan vállalja homoszexualitását. Erről a meleg büszkeség napjának nyitányán beszélt az államtitkár.


Szetey Gábor interjú közben (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

"Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Mint Ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik - remélem - meghallják ezeket a mondatokat. Huh. Kimondtam" - fogalmazott az államtitkár.

Édesanyjának sem tudta bevallani

Szetey beszédében kitért rá, hogy neki 28 évébe került, míg magában elfogadta másságát, de például édesanyjának sosem vallotta be a dolgot, ő pedig már meghalt azóta.

Szetey szerint Magyarország történelmi lehetőségek előtt áll - ezért is tért haza Argentínából politizálni - de ez azt is jelenti, hogy le kell rombolni a heterók és a melegek közötti falakat.

A 38 éves Szetey tavaly júliusban kezdett el dolgozni államtitkári rangban a Miniszterelnöki Hivatalban mint a Gyurcsány-kormány személyzeti központjának vezetője. Feladata az államigazgatásban bevezetni többek között a teljesítményalapú, hatékonyságot növelő értékelési rendszert.

A 12. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál megnyitóján megjelent Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és vőlegénye, Kóka János gazdasági miniszter, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Daróczi Dávid kormányszóvivő, valamint Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes.

Legutóbb egy német kereszténydemokrata miniszter asszony válllalta

Magyarországon a politikusok közül eddig csak Ungár Klára vállalta nyilvánosan másságát. Nyugat-Európában azonban nem ritkaság a coming out.

Berlin polgármestere, Klaus Wowereit 2001-ben, megválasztása előtt ismerte el nyilvánosan, hogy meleg, azóta a világ talán leghíresebb meleg politikusa lett. De Bertrand Delanoe párizsi polgármestere is vállalt melegként nyerte el posztját.

Delanoe és Wowereit baloldali politikusok, de Nyugaton már az sem okoz megütközést, ha egy jobboldaliról derül ki ugyanez. Alan Duncan brit konzervatív képviselő mellett a toryk akkori elnöke, Ian Duncan Smith is nyíltan kiállt.

A héten Karin Wolf, a német Kereszténydemokrata Párt hesseni kultuszminisztere vállalta másságát. Wolf a csontkovácsával esett szerelembe. Az amerikai republikánus, Mark Foley viszont az őt gyerekkorában zaklató papokra hárította a felelősséget melegségéért.

Gyurcsány szerint nyitni kell


"Az egyik legérzékenyebb társadalmi kérdés, hogy hogyan alkalmazkodunk a változásokhoz" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy a szocialisták támogatják-e a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetését, ami mellett koalíciós partnerük már többször érvelt.

A kormányfő beszélt arról, hogy megváltozott a tradicionális családmodell, így például egyre több gyerek születik olyan családba, ahol a szülők nem házastársak. A kormányfő nyugodt, szabad, előítéletektől mentes vitát akar a témában, azonban a kérdés a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályozása alá esik, jegyezte meg.

Az MSZP támogatja az azonos nemű párok regisztrált élettársi kapcsolatát, mondta Szabóné Müller Tímea, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek Szetey Gábor bejelentése után. Az, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat mennyire jelentene a házassághoz hasonló jogokat, például az öröklésnél, komolyabb egyeztetést igényel ősszel a parlamentben, közölte a politikus.

Szabóné Müller Tímea elmondta, az SZDSZ ezzel kapcsolatos törvényjavaslatáról még nem alakították ki az álláspontjukat, de a fő irányvonalakat mindenképpen támogatják, azaz, hogy lépni kell az azonos nemű párok élettársi kapcsolatával összefüggésben. Megjegyezte, a Ptk. most készülő átfogó módosításában szerepelnek az azonos neműekre vonatkozó rendelkezések. Mint mondta, az SZDSZ - ami az MSZP álláspontját illeti - részben nyitott kapukat dönget.

Az SZDSZ kiterjesztené a házasság intézményét

Az SZDSZ csütörtök este bejelentette, hogy olyan Ptk-módosítást kezdeményez, amely a házasság intézményét kiterjeszti, és mindazokat a jogokat biztosítja az azonos nemű párok számára is - beleértve az öröklés, tartás, egészségügyi jogok, örökbefogadás lehetőségét - amiket a jelenlegi házastársak élveznek.

Egy szabad, demokratikus, európai jogállam jövője csak akkor biztosított, ha valamennyi állampolgára számára képes garantálni a sérthetetlen magánélethez és az egyéni boldogsághoz való jogot. Az SZDSZ mindent el fog követni azért, hogy ez végre Magyarországon is így lehessen" - írják közleményükben.

A Fidesz és a KDNP ellenzik

A melegházasságot a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt ellenzi. Orbán Viktor 2006-ban a Károli Gáspár egyetemen fejtette ki, hogy idegen a magyar többségi társadalom családról alkotott felfogásától a homoszexuális párok házassága, és sok EU-s országban nem a melegek házasságát ellenzők "állnak nyerésre".

A házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, az egyneműek együttlétét ne lehessen házasságnak nevezni, mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Fidesz 2006-os, évindító rendezvényén.