Már csak nyolc név hiányzik az MSZP listájáról

2005.07.07. 22:18
168 egyéni körzetben már kiválasztotta a szocialista párt, hogy kit indít a 2006-os választásokon, de nyolc jelöltről még nem született döntés, így Zuschlag János indításáról sem. A 2002-ben alulmaradt jelöltek közel felét újraindítják, 9 jelenlegi parlamenti képviselő helyett próbálkoznak új arcokkal.

Az MSZP lényegében befejezte egyéni képviselőjelöltjeinek kiválasztását, a 176 egyéni körzetből 168-ban van jelöltje a pártnak, mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek.

A 176 egyéni választókörzetből 168-ban lezárult a jelölés, nyolc körzetben még nincs döntés. A helyekről az MSZP helyi szervezetei az országos elnökséggel egyeztettek.

Zuschlagról még nem döntöttek

Négy választókerületben (a Fejér megyei Sárbogárd, a Zala megyei Lenti-Letenye, a Bács megyei Kiskunhalas, a Somogy megyei Fonyód 4. számú választókerület) még nem hoztak döntést a helyi szervezetek, többek között azért, mert a szomszédos választókerületek döntéseitől is függött a jelölés.

A kiskunhalasi választókerülettel kapcsolatban, ahol Zuschlag János volt a képviselő, és akit sajtóhírek szerint a helyiek újraindítanának, a megyei elnök még nem terjesztette elő javaslatát.

Két olyan választókerület van (Mezőkovácsháza és Bicske), ahol az elnökség döntése újragondolásra kérte a helyi szervezetet. Mezőkovácsházán a helyiek Karsai Józsefet indítanák országgyűlési képviselőjelöltként.

Két olyan választókerület (Nagykanizsa, Budapest XVII. kerület) van, ahol a párt országos választási bizottságának kell mérlegelnie, hogy él-e vétójogával.

A sajtóinformációk szerint Nagykanizsán a helyiek nem Göndör Istvánt, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét, hanem Fodor Csaba ügyvédet, a városi közgyűlés szocialista képviselőjét akarják indítani, míg Budapest XVII. kerületében a helyiek Benkő Pétert indítanák; az elnökség korábban mind két szervezetet arra kérte gondolják át döntésüket.

Negyvenen újrázhatnak

Abból a 168 körzetből, ahol már lezárult a jelölés, 76 olyan van, ahol a szocialista párt 2002-ben egyéniben mandátumot szerzett. A parlamentbe került képviselők közül 67-en indulnak újra. Szekeres Imre szerint a kilenc új jelölt helyben népszerű politikusnak számít.

Abból a 92 választókerületből, ahol a szocialista párt nem szerzett egyéni mandátumot, 51-ben új jelöltje lesz a pártnak.

34 olyan jelöltet indít a párt, akik ugyan nem szereztek mandátumot, de több szavazatot kaptak, mint a párt listája a kerületben. Hét olyan jelölt van, aki korábban már volt képviselő, de más választókerületben.

Az Index májusban megírta, hogy a szocialista képviselő-jelöltek negyven százalékában várható csere, amit egy nappal később Szekeres Imre a Népszabadságban cáfolt azt hozzátéve, hogy csak egy helyen változtattak. Szekeres akkor azt mondta "semmi köze a valósághoz az Index (...) állításának." Viszont a jelenlegi állapot szerint több mint 35 százalékos az arány, és nyolc további választókörzetben bizonytalan a jelölés kimenetele.

A párt országos választási bizottsága, aminek vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, vétót kezdeményezhet a vitatott esetekben, vagy ha olyat tapasztal, ami a szocialista párt választási értékeit sérti. A vétóról az elnökség kétharmados többséggel dönt.

Az MSZP országos listáját jövő tavasszal, a választási program meghirdetésével egy időben, míg a területi listákat az év végéig fogadják el.