Vörös festékkel üzentek Szlovákiának

2006.08.09. 14:19
Nemcsak az egyébként gyakran megrongált szovjet hősi emlékművet, a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtti járdát is vörös festékkel fújták össze ismeretlenek szerdára. A festék színe és a "Nem felejtünk" felirat a két eset közötti egyezésre utal. A nagykövetséget vélhetően a magyarzászló-égetős videó miatt tüntették ki figyelmükkel a vandálok.

"Nem felejtünk" feliratot fújtak ismeretlenek vörös festékszóróval a budapesti szlovák nagykövetség elé szerda reggelre, a feliratot délután egy órára a közterület-fenntartók lemosták a járdáról.


Tekintse meg képeinket!

Az ismeretlenek a nagykövetség előtti, az ország turisztikai látványosságait bemutató táblát is összefújták.

A vörös festék és az írás típusa a helyszínen tevékenykedő közterület-fenntartó szerint erős hasonlóságot mutatott a Szabadság téren szerda reggelre megrongált szovjet hősi emlékművön található feliratokéival.

Az emlékmű talapzatának három oldalán a következő feliratok olvashatók: "Újra nagy lesz", "Nem felejtünk", "Emlékezz", illetve lefújták az oszlop alján található harcoló katonákat ábrázoló domborművet is.

A szobrot annak ellenére rongálták meg, hogy fémkordon és rendőri felügyelet védi, illetve a szlovák nagykövetség épülete is kamerával megfigyelt objektum.

A szovjet hősi emlékművet az elmúlt négy évben többször is - hasonló módon - megrongálták, felújítása után, a szobor visszaállítása ellen tiltakozva számos szélsőjobboldali, nemzeti radikális tartott tiltakozó demonstrációt a téren.

Az V. és a XIV. kerületi rendőrség ismeretlen tettes ellen rongálás bűncselekménye miatt indított eljárást, a két esetet nem egy ügyként kezelik, tájékoztatt az Indexet a BRFK sajtóügyelete.

A magyar kormány elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat

A magyar kormány a leghatározottabban elítél minden olyan szélsőséges megnyilvánulást, amely alkalmas a szlovák-magyar kapcsolatok megzavarására, történjen Budapesten vagy Pozsonyban - mondta a kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. Danks Emese elmondta: a kormány álláspontja szerint éles hangon kell elutasítani azokat a politikusi nyilatkozatokat, amelyek alkalmasak a kisebbségek elleni hangulatkeltésre. Ez a magyar és a szlovák politikusoknak egyaránt dolga és felelőssége - tette hozzá.

A szlovák külügyminisztérium nem kívánja kommentálni a budapesti szlovák nagykövetség épülete ellen szerdán reggel elkövetett festékszórós inzultust és maga a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy kormánya nem fog "minden kurjantásra" reagálni, hangozzék el az akár az Magyar Koalíció Pártja (MKP) részéről, akár bármely magyar politikus szájából. A szlovák külügyi tárca egyszersmind köszönetét fejezte ki, hogy Horváthné Fekszi Márta magyar külügyi államtitkár a helyszínre ment, sajnálkozását fejezte ki és megígérte: az ügyet kivizsgálják.

Szlovákia maximálisan előzékeny

"A szlovák kormánynak fontos, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat tartsa fent Magyarországgal, ezért arra törekszik, hogy maximálisan előzékeny legyen" - mondta Robert Fico miniszterelnök szerdán a budapesti incidens kapcsán. Közölte, hogy kormánya nem akar reagálni a kevésbé jelentékeny ügyekre. Hozzátette, hogy nem szeretné, ha a szlovák-magyar kapcsolatokat kizárólag a Szlovákiában élő magyar kisebbség helyzetéből ítélnék meg, mert "azt hiszem, hogy e két állam kapcsolatainak egyéb kiterjedései és minőségei vannak - fogalmazott Robert Fico.

A zászlóégetős videóra válaszoltak?

A szlovák nagykövetség épületét eddig nem érte ilyen atrocitás, a kiváltó ok valószínűleg az a magyarzászló-égetős videó lehetett, amit néhány nappal ezelőtt publikáltak az interneten.

Slotáék is megszólaltak
Megszólalt a zászlóégetés kapcsán a szélsőséges magyarellenes kirohanásairól hírhedt Ján Slota pártja, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is. Sajtóközleménye szerint "céltudatosan kiélezett szlovákellenes hisztéria" folyik és azért aggódik, hogy "a túlérzékeny budapesti közbenjárások a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásához vezethetnek." Slota pártja fél tucat olyan magyarországi weboldal címét is közzéteszi, amelyen szerinte "szlovákellenes, szélsőséges és harcias uszítás folyik", s köztük még olyan is van, amelynek képsorain az látható, hogy a pozsonyi vár fokán magyar zászlót lenget a szél. Az SNS szóvivője, Rafael Rafaj úgy nyilatkozott, hogy a párt elemzői szerint "a teljes magyar politikai spektrum egységesen szlovákellenes lett, amikor a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati tényező lett, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig ellenzékbe kényszerült.

A videón szlovák nacionalisták, vagy annak öltözött provokátorok magyarellenes jelszavak kíséretében elégetnek egy magyar trikolort. A videót azóta eltávolították, a szlovák rendőrség pedig nyomozni kezdett, miután a magyar külügyminisztérium állásfoglalást kért a szlovák kormánytól.

A szlovák hatóságok ismerik a zászlóégetős videó készítőjét

Nemzetiségi, faji és etnikai uszítás bűncselekményének gyanúja okán kezdett el nyomozni szerdán a szlovák rendőrség, miután megszerezte azt a videoklipet, amelyet néhány napig egy amerikai szerveren lehetetett megtekinteni, és amelyen szlovák hazafiaként fellépő símaszkos fiatalok náci ideológiára valló, magyarellenes uszító szöveg kíséretében látványosan elégetnek egy magyar zászlót.

A szlovák rendőrség szóvivője szerdán közölte: a bűnüldöző hatóságok különböző szervei összehangolt terv szerint dolgoznak az ügy részleteinek a felderítésén. Jelezte: a rendőrség tud a www.youtube.com című weboldalról, és nem ismeretlen számára a klipet készítő WerwolfSSlovakia csoport sem.

A Novy Cas című szlovák lap rendőrségi forrásból származó értesülése szerint a csoport ellen szélsőséges megnyilvánulások más bűnügyeiben is folyik nyomozás. A lap úgy tudja, Szlovákiában mintegy négyezerre tehető az újfasiszták és hozzájuk hasonló, szélsőséges eszmét valló személyek száma.