Nem tudnak mit kezdeni a Divatcsarnokkal

2003.09.01. 15:07
A szocialista Gy. Németh Erzsébet múlt hét csütörtökén állt ki a Divatcsarnok elé, hogy felhívja a figyelmet az Orbán-kabinet pazarlásaira, amelyekből a patinás épületre eső rész kétmilliárd forint, a vételár összege volt. Mint kiderült, a Medgyessy-kormány másfél év alatt nem állt elő konkrét megoldási javaslattal az épület jövőjét illetően.
Nincs konkrét elképzelése a szocialistáknak arról, mi legyen a Divatcsarnok sorsa, de abban biztosak, az előző kormánytól megörökölt, állami tulajdonban lévő épületet kulturális célra fogják használni, nyilatkozta az Indexnek Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese.

Esztelen nagyravágyás

"Ezt látni kell!" - mutatott rá a Divatcsarnok Andrássy úti épületére Gy. Németh múlt hét csütörtökön a két nagy párt utcai sajtótájékoztató-sorozatának harmadik helyszínén.

A politikus a lepusztult műemlék épület előtt az Orbán-kormány, jelesül Stumpf István "esztelen nagyravágyásáról" beszélt, amiért a 2001 nyarán a Centrum Rt. által eladásra kínált épületet elővásárlási jogával élve az állam vásárolta meg 2001 júliusában, 1,75 milliárd forintért, és a Miniszterelnöki Hivatal grandiózus, jóval több mint kétmilliárd forintos beruházással egy úgynevezett e-csarnokot tervezett benne megvalósítani.

Több elképzelés...

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az IKB 2000-2002-es működéséről szóló jelentése szerint a beruházás pontos összegéről több elképzelés is született, miként arról is, mi legyen a Divatcsarnokkal valójában.

...nem valósult meg

Irodaházként való hasznosításáról a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) készített költségvetést (3,3 Mrd Ft.), e-csarnokban az IKB gondolkodott (4,7 Mrd). Az e-csarnok megvalósításáról kormányhatározat rendelkezett végül, amelynek végrehajtása az IKB-ra hárult volna.

Az Index információi szerint a Sík Zoltán vezette Informatikai Kormánybiztosság (IKB) nem igazán tudta, mit akar valójában e-csarnok néven létrehozni a több mint ezerkétszáz négyzetméteres telken álló épületben.

Múzeum és a kulturális cél

A kormányváltás után a Divarcsarnok továbbra is a KVI tulajdonában maradt, az épület hasznosításáról azóta sem született döntés. 2002 novemberében, Medgyessy Péter Egyesült Államokban tett látogatásakor felmerült ugyan, hogy a Guggenheim Alapítvány kiállítást nyitna a volt Párisi Nagyáruház falain között, de az egyeztetések még abban a hónapban leálltak, holott a tervet állítólag Michael Bloomberg New York-i polgármester és Laura Bush, a First Lady is támogatta.

A Népszabadság később azt írta, hogy a Guggenheim Alapítvány New York-i irodájában még az ötletről sem hallottak. A lap információi szerint ugyanakkor a kormány több más múzeummal is kapcsolatba lépett.

Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatója után azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a Divatcsarnok "nem tartozik a kabinet legfontosabb teendői közé". A frakcióban egyelőre nincs felelőse az épületnek, és konkrétabb elképzelésük sincsen az épület jövőjéről.

Nem eladó

A Miniszterelnöki Hivatalból származó információk szerint az állam kétmilliárd forintért tervezi privatizálni az épületet, de ezt Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója az Indexnek cáfolta. Mint mondta, a kormányváltás óta nem került szóba a Divatcsarnok eladásának ügye, és most sincs napirenden.