Hónapok óta ingyen dolgoznak a szegedi orvosi ügyelet dolgozói

2006.09.12. 12:18
Három hónapja nem kapnak fizetést a szegedi központi ügyelet dolgozói, orvosok, ápolók, sofőrök egyaránt, írja a Délmagyarország keddi száma. A lap úgy tudja, a pénzt az ügyeletet működtető Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) kellene utalni, de a szolgálat pénzhiányra hivatkozva ezt július óta nem tette meg. A siófoki belgyógyászok eközben bejelentették: egy hónapnyi ingyen munkával tiltakoznak túlórás ügyeleteikért járó fizetésük elmaradásáért.

Az ügy furcsasága a lap szerint, hogy az OMSZ-nek nem kigazdálkodnia kell az összeget, mert azt a szegedi önkormányzat minden hónapban átutalja az OMSZ-nek, mint azt a szegedi városháza közgazdasági irodájának vezetője is megerősítette.

Az OMSZ levélben közölte a szegedi ügyelet dolgozóival, hogy pénzhiány miatt nem utalja bérüket három hónapja, de a továbbiakban jó munkát kíván nekik.

Az ügyben nagyjából kétszáz háziorvos, illetve házi gyermekorvos, szakdolgozók és sofőrök érintettek. Utóbbiak egy részének ráadásul ez az egyetlen jövedelemforrása.

Az orvosoknak ráadásul nem is lenne kötelező ellátniuk már az ügyeletet, legalábbis szerződésük szerint, amiben az áll, ha a kifizetés 15 napnál többet késik, azonnal és egyoldalúan felbonthatják a megállapodást.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szerződések augusztus 31-én lejártak, amiket az OMSZ nem hosszabbított meg.

"Szerződés nélkül, ingyen dolgozunk. Egyszerűen aljas módon kihasználják ellátási kötelezettségünket" - nyilatkozta a lapnak az Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke, Borsi Éva.

A szegedi városházán elmondták, az ügyeleti ellátást fedező összeget legutóbb szeptember 4-én kapták meg az Egészségbiztosítási Pénztártól, és másnap át is utalták az OMSZ-nek.

Az OMSZ egyelőre nem adott felvilágosítást az ügyben sem az Indexnek, sem a Délmagyarországnak.

Ingyen ügyelnek a siófoki belgyógyászok

Ingyen ügyelnek egy hónapon át a siófoki kórház belgyógyászai tiltakozásul "az orvosokat sújtó kormányzati politika ellen" - közölte az MTI-vel kedden a kezdeményező EDDSZ szakszervezet helyi szervezetének elnöke, Kersák János.

A belgyógyász főorvos szerint csak annyit szeretnének elérni, hogy fizessék ki az ügyeletért járó, a törvényben foglaltak szerinti minimum összeget. A karitatív ügyeletet a hónap végéig látják el. Azt követően a kórház vezetésének a felelőssége, hogy miként oldja meg az ügyeletet, amely egy orvos esetében heti 12 óra többletmunkát jelent.

Varga Ferenc, a kórház főigazgatója az MTI-nek azt mondta: nincs nézeteltérés a kórház vezetése és a belgyógyászok között. "Jogos a követelésük" - szögezte le a főigazgató, hozzátéve: mint ahogy minden érintett orvos követelése is az. Mindazonáltal nem tudja teljesíteni a szakszervezet követelését, mert ezzel felborulna a kórház jelenleg stabil gazdasági helyzete.

Az igazgató, ha a belgyógyászok beváltják fenyegetésüket, átszervezésekkel, akár éjszakai ügyelet bevezetésével oldaná meg a helyzetet.