Közlekedési vita lehetett a Bálint elleni merénylet

2003.10.11. 11:05
Egyszerű közlekedési vita lehetett az oka annak, hogy leszorították az útról Bálint László nyugalmazott állambiztonsági tiszt, Kondor Katalin szakértőjének autóját az útról csütörtök délelőtt, írja a Népszabadság rendőrségi forrásokra hivatkozva. Pénteki számában a Magyar Nemzet arról számolt be, országúti merényletet próbáltak meg elkövetni az ügynökbotrányba keveredett Kondor Katalin rádióelnök titkosszolgálati szakértője, Bálint László ellen.
A Magyar Nemzet arról számol be pénteki számában, hogy kis híján merénylet áldozata lett Bálint László az állambiztonság III/II-es csoportfőnökség nyugalmazott tisztje, aki a közelmúltban, mint Kondor Katalin rádióelnök ügyének nemzetbiztonsági szakértője szerepelt a nyilvánosság előtt.

A cikk szerint egy ismeretlen személy tegnap reggel követni kezdte a szakértő gépkocsiját. "Amikor az egy kihalt útszakaszhoz ért, akcióba lépett - írja a napilap. "Az övénél jóval nagyobb, erőteljesebb és rendszám nélküli gépkocsival rátapadt Bálint autójára, és a magatehetetlen kocsit több mint száz kilométeres sebességre felgyorsulva tolta maga előtt.

Kondor Katalin szakértőjének lélekjelenlétén múlt, hogy nem következett be tragédia, s azon, hogy az egyik mellékutcából emberek tűntek fel. Ekkor a támadó gyorsan kereket oldott."

Ehhez képest a Népszabadság a Bálint feljelentésére hivatkozva a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az Érdi Rendőrkapitányság illetékesei elmondták, Bálint nem adott meg egy kötelező elsőbbséget, amikor 126-os Polski Fiatjával Érd belterületén a főútra kanyarodott. Az egyelőre ismeretlen autó tulajdonosa ekkor beintett Bálintnak, majd továbbhajtott.

Az összetűzésre valamivel később került sor, amikor Bálint az újságvásárlásból tartott visszafelé. Ekkor újra találkoztak, és szóváltásba is keveredtek. A férfi ekkor eredt Bálint nyomába, és sokáig tolta maga előtt a Kispolskit. Bálint sem az autó színét, sem típusát nem tudta megmondani a rendőröknek.

Az Érdi Rendőrkapitányság közúti veszélyeztetés gyanújával indított eljárást, és újra ki fogja hallgatni Bálintot. Szakértők is vizsgálni fogják a Polskit, mivel nem találtak rajta komolyabb sérüléseket. Bálint szerint a férfi ujjlenyomata is rajta van, mivel az ismeretlen hozzáért kocsihoz a vita hevében.