A Mazsihisz sárga csillaggal vonulna a hungarista tüntetésre

2004.09.08. 07:28
A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezetője igazgatója közölte, ha a rendőrség engedélyezi az október 15-ére - a nyilas hatalomátvétel évfordulójára - meghirdetett fasiszta, hungarista tüntetést, akkor több tízezres ellentüntetést szerveznek. A Terror Háza elé a Magyar Jövő Csoport hirdetett tüntetést, amely ellen már az SZDSZ - Új Generáció is ellentüntetést szervezett.
Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója több tízezres ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba, ha engedélyezik a fasiszta, hungarista demonstrációt Budapesten október 15-én.

Mádlt és a kormány tagjait is elvárnák

"Ha a demonstrációt engedélyezik - így a miénket, ha kérünk engedélyt, nyilván nem fogják - állampolgári engedetlenséget jelentünk be, és több tízezred magammal a sárga csillagot feltéve ki fogunk vonulni a helyszínre" - mondta Zoltai az MTI-nek. A szervezet elvárná, hogy a francia vezetők mintájára az ellendemonstráción jelenjen meg a köztársaság elnöke és a kormány valamennyi tagja a hungarista eszmék elleni tiltakozásul.

Magyar Jövő és Új Generáció

Mint ismert, két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. A Magyar Jövő Csoport a hungarista eszméket élteti, az Új Generáció pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el. Csőzik László, az Új Generáció elnöke az Indexnek múlt pénteken elmondta, demonstrációjukat már bejelentették a rendőrségen. "Minden normális embert felháborít, hogy vannak az országban olyanok, akik e politikai gengszterek és gyilkosok fékevesztett országlására, mint hőskorszakra kívánnak emlékezni" - mondta.

A Mazsihisz és az Új Generáció tiltakozásához a szocialisták nevében Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető is közleményben csatlakozott.

Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport vezetője az Indexnek elmondta, hogy "demonstráló jelleggel" fognak megemlékezni az 1944. október 15-i hungarista hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára. Bácsfi közölte, nemcsak megemlékezni akarnak, hanem fel kívánják hívni a figyelmet "a magyar hungarista világnézet értékeire" is. Úgy vélte, ezeket az eszméket folyamatosan "mocskolják". Elmondta, rendezvényüket bejelentették a rendőrségnek.

Törvényi lehetőség híján

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben tudatta, megvizsgálták a Magyar Jövő Csoport bejelentését és nem volt törvényes lehetőség a demonstráció tiltására, ezért azt tudomásul vették. Az Új Generáció és a Magyar Jövő Csoport nem tudott megegyezni hétfőn a rendőrségen, hogy melyikük változtasson az október 15-ére bejelentett rendezvény helyének, idejének változtatásról; az egyeztetés csütörtökön folytatódik.

Kedden délutánra a Magyar Jövő Csoport demonstrációt hirdetett a Szabadság térre. A tüntetésről a rendőrség három embert előállított önkényuralmi jelképek használata miatt. A rendőrség ennek a tüntetésnek a bejelentését is tudomásul vette, mivel tiltására törvényi lehetőség hiányában nem kerülhetett sor.