Botrányba fulladt a söjtöri Deák-emlékezés

2003.10.19. 17:45
A miniszterelnök nem tudta elmondani ünnepi beszédét, mert MIÉP-es rendzavarók tojást, almát és köveket dobáltak a helyszínre érkező kormánytagok felé. A MIÉP cáfol, szerintük egy szem dió repült el. A Köztársasági Őrezred tudott a MIÉP terveiről, és atroctástól is tartott. Orbán szerint meg kellett volna hallgatni Medgyessyt, de neki is tudnia kell, mit gondolnak róla. Kuncze és Kovács a Fidesz kétértelmű politizálását okolják a történtekért. A MIÉP két feljelentést tett, mert két tagjukat is bántalmazták.
Tojás, alma, kő

A MIÉP hívei tojást, almát és köveket dobálták meg Medgyessy Pétert és több kormánytagot, ezért a miniszterelnök nem mondta el beszédét azon az ünnepségen, amit Deák Ferenc születésének 200. évfordulójának alkalmából tartottak Söjtörön.

A MIÉP szimpatizánsai valamivel korábban a labdarúgó pályán tartottak nagygyűlést, majd annak végeztével a kihelyezett kormányülést követő ünnepségre vonultak.

A gyűlést előre bejelentették, amit korábban a söjtöri emlékháznál tartottak volna, de erről lemondtak - tájékoztatott a Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese. (bővebben >>)

A MIÉP cáfol

Győri Béla, a MIÉP alelnöke cáfolta, hogy a rendezvényen tojással dobálták volna meg az emlékházat.

Elmondása szerint "egy szem dió és krumpli elrepült", de olyan méretű rendőrkordon volt, "amit átdobni olimpiai céldobó bajnoknak lehet" - mondta Győri. "Mi voltunk ott vagy kilencszázan, rendőr meg kétszer annyi" - közölte. (bővebben >>)

Medgyessy: jobban tudok szeretni

Medgyessy Péter a rendzavarás miatt rövidre fogott beszéde így hangzott: "Deák azt mondta: jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeimet, s ezt tudom ajánlani mindannyiunknak" - majd hozzátette: "Nézzük meg a házat!"

A miniszterelnök megzavart beszéde után Hiller István kulturális miniszter kommentálta a történteket:

Hiller: a kiegyezés a helyes út

"Mi, és reményeink szerint az ország többsége Deákkal együtt valljuk a közmegegyezést, és minél inkább harsányak és hangosak a jobboldal radikálisai, annál inkább biztosak vagyunk abban, hogy a Magyarországon élők számára a kiegyezést kereső politika a helyes út" - mondta Hiller István. (bővebben az ünnepségen történtekről és kormányülésről >>)

Az Őrezred tudott a MIÉP-gyűlésről

A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettesének közlése szerint a hatóságok számoltak azzal, hogy a MIÉP-hívek a nagygyűlés után Söjtörön a falu rendezvényén a Deák-évforduló kapcsán fognak valamilyen atrocitást kezdeményezni, és ez meg is történt.

"Erre lehetett számítani, és ennek megfelelő erőket csoportosítottunk a helyszínre" - hangsúlyozta a Köztársasági Őrezred ezredese, aki elmondta a szokottnál nagyobb számú emberük tartózkodott a helyszínen. (bővebben >>)

MIÉP-vezetőket bántalmaztak

Feljelentéssel élt a rendőrségen a MIÉP Heves megyei elnöke a söjtöri eseményeken őt ért atrocitás miatt, számolt be Győri Béla. A rendezvényen a MIÉP Heves megyei elnökét civil és egyenruhás rendőrök jelenlétében ütötte arcon egy férfi. Kelemen Márta szemüvege eltörött, sérüléséről a kórházban látlelet készült, mondta el Győri Béla.

Hozzátette, az elkövetőt lefényképezték, tudják a nevét, ellene a megyei elnök feljelentést tett. Hasonló módon jár el Tóth Csaba, a szervezet Tolna megyei vezetője, akit egy idősebb hölgy "ököllel arcul vágott, leköpte és obszcén szavak kíséretében szidalmazta". Esetében ismeretlen elkövető ellen tesz feljelentést Tóth Csaba. Ennél az esetnél is jelen voltak a rendőrök - közölte a szóvivő. (bővebben >>)

Orbán: Medgyessyt meg kell hallgatni

Ha a miniszterelnök el akar valamit mondani, az a helyes, ha elmondhatja, és a miniszterelnök is hallgassa meg, amit neki szántak - hangsúlyozta a szólásszabadság általános érvényét az eset kapcsán Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

"Az a fontos, hogy ez ne egyszerre történjen, hanem egymás után". "Ha nem vágunk egymás szavába, akkor nem állnak elő ilyen méltatlan helyzetek" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.

Október 23-án is lehet provokáció

A Fidesz elnöke nem tartja kizártnak, hogy az október 23-i megemlékezéseken provokációk történnek majd, de híveit nyugalomra szólította. (bővebben >>)

Kuncze és Kovács a Fideszt okolja

A kormánypártok elnökei, Kovács László és Kuncze Gábor a Fidesz kétértéelmű nyilatkozatait okolják a történtekért, amelyek a kormányváltás óta nem maradtak el.

Kuncze Gábor nem vitatja, hogy mindenki dobálhat tojást, vagy burgonyát, de megengedhetetlennek nevezte, hogy a nemzeti ünnepek megzavarják. Az SZDSZ elnöke szerint Orbán nem Viktor nem határolódott el teljesen. (bővebben >>)

Boross: a jobboldalnak ártottak

A történteket elítélte Kosáry Domokos akadémikus, és Boross Péter volt miniszterelnök. Boross a Nap Kelte műsorában elmondta: "Ami Söjtörön történt, az árt a jobboldalnak, és ami árt a kormányképes jobboldalnak, azt el kell ítélni" (bővebben >>)