Kuncze és Kovács a Fidesz kétértelmű politizálását okolják

2003.10.19. 18:48
A kormánypártok elnökei a Fidesz kétértéelmű nyilatkozatait okolják a történtekért, amelyek a kormányváltás óta nem maradtak el. Kuncze Gábor nem vitatja, hogy mindenki dobálhat tojást, vagy burgonyát, de megengedhetetlennek nevezte, hogy a nemzeti ünnepek megzavarják.
Mélységes felháborodást keltett, hogy ismét saját ünnepeinket zavarják meg egyesek - nyilatkozta Kuncze Gábor vasárnap újságíróknak, Budapesten annak kapcsán, hogy Medgyessy Péter kormányfőt szombaton Söjtörön kifütyülték, s megakadályozták, hogy elmondja avatóbeszédét Deák Ferenc felújított szülőháza előtt.

Nemzeti ünnepek megzavarása megengedhetetlen

Jánosi: Ez lenne október 23. előjátéka?
Egy falu ünnepét tették tönkre, a söjtörieket vették semmibe azok, akik megzavarták a Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget - mondta Jánosi György vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. "A jobboldal elérkezettnek látta az időt, hogy ismét választás elé állítsa az országot: társadalmi békében, nyugalomban akarnak élni, avagy a társadalmi megfélemlítés légkörében, a radikális jobboldal túlsúlyos szerepvállalásával" - fogalmazott az MSZP Országos Választmányának elnöke. Jánosi György feltette a kérdést, a történtek tekinthetők-e az október 23-i nemzeti ünnep előjátékának. Hozzátette, a "józan, csendes többség" október 23-án méltóságteljesen fog ünnepelni.
"Azt nem vitatja senki, hogy mindenki dobálhat tojást, vagy burgonyát, ha ezzel valamilyen véleményt akar kifejezni" - hangoztatta az SZDSZ elnöke, hozzátéve: lehet vitatkozni, lehet akár az utcán is politizálni, "de megengedhetetlen nemzeti ünnepeink megzavarása".

Az SZDSZ elnöke szerint szombaton - már nem először - kétségbe vonták a kormány legitimitását.

"Ennek előzményei vannak" - mutatott rá, megjegyezve: "a kormány legitimitásának megkérdőjelezése annak idején a választási csalásokkal történő játszadozással kezdődött és azóta is folytatódik különböző kétértelmű nyilatkozatokkal".

Kuncze Gábor közölte: ilyennek tartják a történtekkel kapcsolatos Fidesz-nyilatkozatot, amely - mint mondta - megint kettős beszédet tartalmazott.

Nem határolódtak el teljesen

"Úgy tettek, mintha elhatárolódnának a szombaton történtektől, de a nyilatkozat további részében bátorítást adtak azoknak, akiknek ez az eszköz szimpatikus" - mondta a szabad demokrata pártelnök.

Hozzátette: miután a Fidesznek ebben elsődleges felelőssége van, sokkal határozottabb elhatárolódást várnak tőlük és erre szólítják fel az összes parlamenti pártot is.

"A tettért nemcsak azok felelősek, akik az incidensben részt vettek, hanem azok is, akik politikájukkal, kétértelmű nyilatkozataikkal bátorítást adtak a gyűlölködésnek" - nyilatkozta Kovács László szocialista pártelnök a söjtöri eseményekre reagálva Kunczéhez hasonlóan. Kovács gyalázatosnak nevezte a történteket.

Október 23. legyen kísérlet

Kuncze Gábor szavai szerint idén október 23-án "egyszer végre kísérletet kellene tenni a méltó megemlékezésre".

"Mindenkinek fel kellene szólítania a híveit arra, hogy tartózkodjanak a méltó megemlékezés megzavarásától, tartózkodjanak attól, hogy az ünnepet besározzák" - szögezte le Kuncze Gábor.

Kovács: Medgyessynek nem hagyták elmondani

Orbán Viktor a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva az október 23-ai ünnepségekről elmondta, nem zárja ki, hogy nem fog provokáció történni. Orbán arra szólított fel, hogy nem üljön fel senki a provokációnak, ezeket viselje mindenki bölcsen és higgadtan.

Ha a miniszterelnök el akar valamit mondani, az a helyes, ha elmondhatja, és a miniszterelnök is hallgassa meg, amit neki szántak - hangsúlyozta a szólásszabadság általános érvényét az eset kapcsán Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Parlementi pártok felszólítva

Kovács László Orbán Viktor nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott, a kormányfő szólásszabadságát valóban korlátozták a tüntetők, őket viszont senki sem korlátozta abban, hogy véleményt nyilvánítsanak. Kovács a hétfői Napkeltében úgy vélekedett, a "tehénbőgést utánzó dudaszó", nem vélemény. Nem jó irány, ha a MIÉP-hez hasonlóan ők is szimpatizánsokat buszoztatnának legközelebbi eseményre, ahol "zászlórudakat szegeznének egymásnak". "Ha ez folytatódik, annak rossz vége lesz" - mondta az egyik újságíró kérdésére.

"Itt a pillanat, hogy a parlamenti pártok vezetői elgondolkozzanak" - mondta, és normális viselkedésre szólítsák fel híveiket. Szerinte ha ezekre az incidensekre nem elnéző mosoly, vagy cinikus kacsintás a válasz, akkor a párthívek is elgondolkoznak a jövőben.

Pokorni Zoltán egy folyamatnak látta a szombati eseményeket. Szerinte "Ron Werber-i taktika, hogy kifejezetten provokálják a polgári köröket". "Az emberek már nem hisznek abban, hogy minden szép és jó lesz, ezért alkalmazza a kormány a konfliktuskereső politikát és fogja október 23-án is" - vélekedett a fideszes alelnök.