Orbán '56-ról beszélt, de Gyurcsányt kiáltott

2005.10.23. 20:55
Választóbarát, lendületes, zenés show-t rendezett a Fidesz az '56-os forradalom emlékére a Műegyetem rakparton vasárnap, ahol az egyedüliként politikai szónoklatot tartó Orbán Viktor ügyes allegóriát kanyarított a mai és az akkori vezetés közé, és még Rákay Philip is mondott egy jó népszavás poént.

A félötös kezdésre a Műegyetem előtti tér a Gellért térig megtelik, a tömeg középső része nemzeti színű lufikat szorongat a kezében. Rákay Philip konferanszié azzal kezdi, hogy 1956-ban hazudtak az újságok éjjel és nappal, talán csak az időjárás-jelentés mondott igazat. Ennek apropóján fel is olvas az akkori október 23-ai Népszavából: "...a száraz meleg őszt az áramlatok elmozdulása okozta..." Sokan nevetnek a hazudozó Népszaván, Philip pedig kibontja az elmozduló áramlatok metaforáját.

Járóka, Ákos és egy fiatalember

Könnyed zenés blokk, a színpadon korabeli divatbemutató, az utca emberei szaladgálnak fel-alá, a hangszórókból a Megáll az idő szól. Egyperces csend az áldozatok emlékére, majd mai forradalmi popzene '56-ról ("A szabadság lááánctalpakooon jöööött."), a fiatalabbak bólogatnak és szeletelnek. Rövid részlet Bibó István visszaemlékezéséből, majd egy Chopin-darabra mindenki elereszti a lufit, óriási katarzis, a gyerekek nem bírnak magukkal.

Lufieregetés - klikk a képre!

Következik Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Járóka a legszebb magyar politikus, a kivetítőn olyan akár egy amerikai R'n'B sztár. Cinka Pannáról, a Corvin-közben harcoló cigánylányról beszél, a tanulság: a forradalom mindenkit összehozott fajra, felekezetre való tekintet nélkül.

Kovács Ákos nem énekel, hanem Márai Sándor-verset mond, a Mennyből az angyalt, aztán kis baki: Philip és Ákos percekig maszatolnak a fáklyák meggyújtásával, a tüzet végül továbbadják az ácsorgóknak. A közös gyertyás blokk után Albert Camus-tól olvasnak fel (A magyarok vére), aztán Philip arcán mosoly bujkál, miközben egy "fiatalember szavait" idézi fel '89 nyarából.

"Viktor! Viktor!" - esik eksztázisba a tömeg, és fellép az emelvényre Orbán Viktor pártelnök. Beszéde kissé hosszú, ezért a gyerekek először az est folyamán unatkozni kezdenek, szüleik, nagyszüleik viszont éppen ellenkezőleg: Orbán Viktor poénjain nevetnek és pfújolnak a pavlovi reflexeknek megfelelően ("MSZMP, kommunisták").

Ünnepi áthallások

A vicc forrása, hogy Orbán - nem ejtve ki Gyurcsány Ferenc vagy az MSZP nevét - az '56-os és a mai eseményeket állítja párhuzamba. "Akkor azt akarták, választott államférfi álljon az ország élén, ne politikai kalandor [...] hiába az őket ajnározó sajtó, a hátuk mögött álló pénzemberek" - a hívek értik a tréfát. "Most már ebből elég volt. Elég volt... Elég volt..." - rugaszkodik neki a következő mondatnak Orbán, de a tömeg skandálni kezdi a megkezdett mondatot.

Ennél a pontnál a feltüzelt hallgatóság már kész befogadni az új politikai szlogent, a múlt héten megtalált jövő ajtaját és a köré csoportosuló képeket (bezárva a tegnapba, lakatok leverése). Az Index olvasói viszont már tudják, miről van szó.

Orbán Viktor - klikk a képre!

Egy új dolog: mivel Gyurcsány a héten replikázott a jövő ajtajának betörésére (A demokrata kopog és nem tör-zúz.), Orbán válaszolt: ha olyanokon múlt volna a történelem, akik csak csendben, halkan kopognak, hogy senki meg ne hallja, akkor még ma is petróleumlámpával világítanánk. "Ha Árpád ahelyett, hogy betör a Kárpát-medencébe, halkan kopogott volna, akkor ma valahol Ázsiában lennénk, vagy még ott sem." Orbán végül kijelenti, Magyarországnak új politika kell.

A beszéd egyébként olyan jól sikerült, hogy Gyurcsány Ferenc megsértődött rajta, és az Operában csak egy párszavas, lehangoló ünnepi köszöntőt mondott eredeti terveivel ellentétben.