Bárándy Péter a Törzsasztalban

2002.11.14. 17:20
A kormányváltás óta a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti viszony az alkotmánynak megfelelően alakult, tehát a kormányzat az igazságszolgáltatást nem befolyásolja. Egyebek mellett erről beszélt az igazságügyi miniszter, a Törzsasztal csütörtökön vendége.
Magyarországon nem lenne jó megoldás a lágy drogok liberalizációja, jelentette ki Bárándy Péter az Index Törzsasztalának vendégeként. Az IM vezetője a Btk. tervezett módosítása kapcsán hangsúlyozta: "A kriminológiai és más tudományos kutatások és az orvosszakértői vélemények megoszlanak abban, hogy az enyhe drogok fogyasztása csupán a kezdő lépés-e a keményebbek felhasználása útján."

Nem a liberalizációra

Bárándy szerint egy adott ország társadalmi közfelfogása sok mindent meghatároz, és a magyar társadalom a drogokkal szemben nem megbocsátó. Az itt élők inkább az alkoholfogyasztásra van kondicionálva. Magyarországon egyebek mellett ezért az tűnik járható útnak, hogy nagyon egyértelműen elválasszák a droggal üzletszerűen "kereskedő" személyt az e személy áldozatának is tekinthető fogyasztótól. Az előbbit veszélytelenné tenni csupán nagyon súlyos büntetéssel lehet, az utóbbit viszont rossz helyzetéből lehetőleg ki kell vezetni. Ennek technikáját adná meg a módosított jogszabály, amely felajánlja a fogyasztónak, hogy a büntetőeljárást vagy legalább annak folytatását elkerülheti, ha a megfelelő segítség igénybe vételével a kivezető utat keresi.

Politika és igazságszolgáltatás

Bárándy Péter a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a kormányváltás óta a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közötti viszony az alkotmánynak megfelelően alakult, tehát a kormányzat az igazságszolgáltatást nem befolyásolja, a harmadik hatalmi ág függetlenségét tiszteletben tartja. "Amennyiben ilyen törekvés lenne, illetőleg az számomra megakadályozhatatlannak bizonyulna, annak a konzekvenciáját jól felismerhető módon nyilvánvalóan levonnám".

Nem ismerte Medgyessyt

Arra a kérdésre, hogy kínos-e a miniszteri posztot vállalni azután, hogy Medgyessy Pétert védte volna, Bárándy Péter elmondta, hogy "ez a kérdés Dávid Ibolya előző igazságügy miniszter tévedésen alapuló kijelentésére vezethető vissza", Bárándy azonban a jelenlegi miniszterelnökkel akkor ismerkedett össze, amikor Medgyessy Péter őt felkérte az igazságügy-miniszteri pozíció vállalására.