Rogán Antal nem dugná el Kövér Lászlót

Nem biztos, hogy bizalmat szavazna egykori önmagának a 33 éves fideszes kampányvezér, Rogán Antal, aki szerint elhamarkodott dolog húszévesen a frontvonalba kerülni. A politikus autós újságjai a MÉH-ben végezték, de Kövér Lászlót nem akarja eldugni sehova. Újpest vagy Fradi?

[Borkóstoló a parlament egyik eldugott szegletében. Ide beszéljük le az interjút, de riportalanyunk nem hajlandó belekóstolni a Balaton-felvidéki nedűkbe, ásványvizet kér]

Bor vagy sör?

Hát inkább a bor.


Fotó: Huszti István

Vörös vagy fehér?

Fehér.

Miért nem ivott itt bort?

Ha Lamperth Mónika választhatna három embert, akit személyesen szondáztathat meg, akkor tuti, hogy benne lennék a háromban.

Nincs sofőrje?

Hát én azt nem szeretem, elvileg persze lehetne.

Milyen autóval jár?

Egy Audi A3-assal.

Elégedett vele?

Végül is megteszi. Egyszer beletolattak, és kaptam helyette egy A6-ost, hogy próbáljam ki, milyen érzés a minisztereknek. Mondtam, hogy jó. Fél nap után megbeszéltem az egyik munkatársammal, akinek Skodája van, hogy megkapja az autót, és inkább kérem a Skodát, mert úgy utáltak az utcán. Most már tudom, milyen érzés a minisztereknek.

Azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, öt éve megfordult a fejében, hogy pártelnök lenne. Ez ifjonti hév volt, vagy most is vannak ilyen ambíciói?

Sokat okosodik az ember. Ma már ezt kihagynám az életemből. Így a harmadik X után biztosan, a negyedik meg még messze van. Úgyhogy majd meglátjuk.

Ez azt jelenti, hogy a negyedik X után kezd el az ember pártelnökségben gondolkodni?

Hát normális helyeken maximum akkor. Most semmiképp sem, de lehet, hogy a negyedik X azon fogok tűnődni, hogy a politikában sem érdemes gondolkodni.

Tudta-e ön?
  • Rogán Antal 1972-ben született Körmenden. 1995-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem pénzügy szakán diplomázott. 1996. októberben a Fidelitas alapítója. 1997 júniusában belépett a Fideszbe. 2004. szeptembertől Orbán Viktor és a szűk elnökség kommunikációs tanácsadója. 1998-ban az országos, 2002-ben a budapesti területi listán szerzett mandátumot.
  • Steiner Páltól, a Belváros, Lipótváros szocialista polgármesterétől novemberben vonta meg a bizalmat a képviselőtestületben többségben lévő ellenzék: a Fidesz-KDNP-frakció, az MDF-Jobbik-frakció, Tóth Lajos (MIÉP) és Schneider Mihály, a bolgár kisebbség képviselője. Az indok a polgármester pénzügyi gazdálkodása volt, ami az ellenzék szerint csődbe vitte a városrészt. Részletek.
  • A MÉH, a Melléktermék és Hulladékhasznosító Vállalat a szocializmus vívmánya volt, az izmosodó nehéziparnak az 50-es években volt szüksége az önkéntes hulladékgyűjtő munkára, amit a 80-as években már inkábba üzletszerűen és diákmunkában végeztek. A MÉH-telepek a kilencvenes években magánkézbe kerültek, vagy megszűntek.
  • Rogán Antal a legemlékezetesebb akciója a ciklusban az volt, amikor kakaót öntött egy számítógép billentyűzetre így utalva az informatikai tárca óvodai számítógép beszerzésére. Az elhíresült program keretében olyan gépeket szereztek be irreálisan drágán, amelyeket a szállító IBM egyébként a világon mindenhol ingyen ad. Részletek
  • A Ghymes a szlovákiai Nyitrán alakult magyar zenészekből. Repertoárjuk a magyar és közép-európai népzene, táncházkultúra és a popzene vegyítéséből áll össze. A zenekar 1984-ben alakult, már a kilencvenes években sikerrel turnéztak Nyugat-Európában a Vents d'Est formációval, 12 lemezük jelent meg, a legutóbb idén.
  • Az Amőba az MSZP csapatépítő játéka. Alapítvány a Modern Baloldal néven Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Hiller István pártelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hozott létre alapítványt, amely az Amőba nevű internetes társasjátékot indította el. A játékosok a legtöbb pontszámot mások beszervezéséért kapják, de folyamatosan kapnak közélethez kapcsolódó feladatokat is. A játék, amiben Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is részt vesz, főnyereménye évente egy autó lesz.
  • Rogán Antal a Fidesz idei, a műjégpályán tartott születésnapi partijával debütált. Az F17 néven futó nagyszabásúnak tervezett rendezvényre ugyan sokmillió forintot elköltött a párt, mégsem hömpölygött az eseményen a tömeg. A teherautónyi szülinapi torta sem fogyott el maradéktalanul, ráadásul a program majdnem el is maradt, mert az esemény egy napra esett a holokauszt-emléknappal. A dátumválasztásban később is hiba csúszott. A november 16-án megtartott szövetségi gyűlés október 30-án lett volna, de aztán kiderült, hogy akkor van halottak napja. Riport.
  • A választójogi törvény alapján a kampányra a pártok jelöltenként egymillió forintot fordíthatnak korteskedésre, tehát legfeljebb 386 miliót, de ezt csak a komunizmusban lehet megcsinálni. A hivatalos kampányidőszak akkor kezdődik, amikor az államfő kiírta a választásokat. A pártok úgy értelmezik, ettől az időponttól számít a jelöltenkénti egymillió (így például az őszi imázskampányok nem részei az összegnek), de elszámolásaik valóságtartalmát a számvevők nem vizsgálhatják. A pártok informálisan elismerik, a hadjárat a nagyoknál milliárdos nagyságrendű is lehet.
  • Arthur C. Clarke a három nagy (Robert A. Heinlein és Isaac Asimov) sci-fi író egyike. Leghíresebb műve, az Űrodüsszeia 2001 az eredeti novellából készülő Stanley Kubrick-filmmel együtt íródott. Az 1917-es születésű brit íróról egy aszteroidát is elneveztek 4923 Clarke néven.
  • A fiatal generációk ronggyá olvasott Galaktikája először 1972-ben jelent meg. Kuczka Péter szerkesztette, és a kortárs sci-fi-irodalomból válogatott. 1985-ben újsággá alakult és anyagi nehézségek miatt csak havonta jelent meg, 1995-ben pedig megszűnt, de 2004-ben újraindult. Igaz, nem a régi formában.

Van politika utáni élet?

Van akinek van, van akinek nincs. Szakmám még van, és el tudnék helyezkedni. Két éve is kaptam különféle állásajánlatokat.

Ha már itt tartunk, hogyan keveredett a politikába ilyen fiatalon?

Teljesen véletlenül. Ártalmas dolog egy szakkollégium. Ennek köszönhető, semmi másnak. Az egyetemen azért mentem szakkollégiumba, mert vidéki gyerekként untam, hogy a közgáz az elsőéves kollégistáit kitelepíti az Isten háta mögé, Kőbányán is túlra. A szakkollégiumból egyenes út vezetett ide, hiszen elég gyakran tartottak előadásokat fideszes politikusok.

De volt önnél azért némi ideológiai váltás. Volt több csavar az életében, például tagja volt a KISZ-nek is.

Az osztályban mindenki KISZ-tag volt, ez kötelezően elő volt írva, én meg nem lógtam ki a sorból. De ez nem jelenti azt, hogy párttag is lettem volna, főleg azért, mert a családban se közeli, se távoli rokonságban nem volt.

Volt például építőtáborban?

Nem. Egyetlenegyszer voltam úttörőtáborban az is három faluval arrébb volt Apátistvánfalván, és azt is egyfajta büntetésnek éreztem a szülők részétről.

Mit csinált akkor nyaranta?

Volt a nagyapámnak egy nagyon pici szőlője, amit rendszeresen kellett művelni, odajártunk Badacsony mellé. Ekkoriban párszor voltam a badacsonytomaji állami gazdaság pincemesterének a szárnysegédje. Az illető már reggel 9 órakor kezdte elfelejteni, hogy neki mik a napi dolgai, és én óránként emlékeztettem erre. Nagyon szórakoztató munka volt, azóta egyébként vannak olyan borok, amiket nem fogyasztok.

Mert borkóstolásra lett kényszerítve?

Komoly bűntény lett volna kiskorút itatni. Csak láttam, hogy bizonyos borfajták hogyan készülnek.

Tud tippeket adni, hogy mit nem jó fogyasztani?

Hát azon a környéken? Amikor a parlamentben volt a jövedéki törvény vitája, akkor tudtam volna egy-két tippet adni a fináncoknak, de aztán úgy döntöttem, hogy ez nem az én dolgom. Vannak ennél műveltebb elvtársak is, tegyék ők.

Igaz, hogy mesternek szólította László Csabát a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterét még a közgázas időkben?

Soha nem volt tanárom. Ösztöndíjas voltam a Magyar Nemzeti Banknál, és egy tanulmánykötet készült. Ebben több előkészítő anyagot mi írtunk, egyetemisták, aztán magasabb rangú elvtársak a nevükre vették őket. Ekkoriban beszéltem párszor László Csabával, aki - legalábbis papíron - ezeknek a tanulmányoknak az egyik szerzője volt.

Említette a már hivatkozott Magyar Hírlap interjúban, hogy a nemzeti jelképeket nem akarja kisajátítani a Fidesz. Miért ez a váltás?

Szerintem ez sohasem volt szándék. A kokárdaviselést nem tartottam egy túl jó ötletnek és igazából nem kisajátítani akartuk annak idején sem. De az egy balul elsült lépés volt.

Volt a Fideszen belül egy másik szervezet a Fidelitason kívül, az Áprilisi Ifjak. Velük mi van, léteznek még?

Az Áprilisi Ifjak az egyik szervezője volt az október 23-ai műegyetem előtti ünnepségnek. Létezik, de akiknek nincsen parlamenti képviseletük, azoknak nehezebb a pálya. A parlamenti képviselő, akinek semmi dolga nincs, csak akciókat szervez, és még fizetik is, nagy érték egy szervezetnek. Vagy épp nagy csapás néha.

Mire gondol?

Minden elsülhet balul. Zuschlag Jánosra gondolok például.

Újhelyi István mondta, hogy neki MSZP-alelnökként az utánpótlás nevelés a dolga. A Fidesznél ki felel az utánpótlásképzésért?

A Fidelitasnak van egy vezetőképző akadémiája, ezt még mi csináltuk a Gyürk Andrissal '99-ben. Ez egy egészéves kurzus a tihanyi apátság épületében. A fiatal politikusok zöméből, akik önkormányzati munkában kezdenek, hiányzik az a naiv hozzáállás, amit az egyetem ad, hogy az embernek legyenek ideái a politikáról.

Hogyan tudja egy mondatban vonzóvá tenni a fiataloknak a politikát? Ez azért is fontos, mert a szavazási hajlandóságot tekintve elég rosszul állunk.

Akkor lehet vonzóvá tenni, ha fel van kínálva a részvétel a politikában, hogy kialakíthassák véleményüket. Ez a jövő útja. Ott az internet, a mobiltelefon, és ezeket a jövőben alkalmaznám is. Nem a mostani kampányban, ez még négy év, mire beérik.

Orbán Viktor azt nyilatkozta nekünk március környékén, hogy Klikk néven a Fidesz is internetes társasjátékot indít. Mi lett az elképzeléssel, nem lesz ellen-Amőba?

Nem árulok el előre meglepetéseket. Gondolkodunk ilyen formákban, nem feltétlenül ezzel a névvel és egyáltalán nem olyan tartalommal, mint az Amőba. De ez csak a kampány után lesz fontos.

Mint kampányfőnök, mit tud kezdeni - Orbán Viktor kifejezésével élve - a Fidesz magányos bölényeivel, amilyen például Kövér László, aki kijelentéseivel jobboldaliak szerint is olykor árt a pártjának. Hogyan tudja őket kordában tartani?

Izgalom nélkül nem szép az élet. [Elneveti magát] Senkit nem kell kordában tartani. Ha egy párt megpróbál valakit eldugni, óriási hibát vét. Az ellenfél negatív kampánya számára ő egy termék, aminek a gondozására mindig oda fognak figyelni.

A szövetségi gyűléssel elindult a csapatszervezés. Ennek során az is felmerült, hogy napidíjat fizethet a Fidesz. Mennyit ér egy aktivista napi munkája?

Nem azt mondjuk, hogy napidíjat adunk, hanem megkérdezzük, hogy kér-e. Ha közel százezer önkéntes állna rendelkezésünkre a kampány utolsó két hetére, nekünk akkor sincs eszünk ágában mindnek fizetni, mert akkor becsukhatnánk a boltot.

Így is a legnagyobb vállalkozások egyike lenne, ha százezer emberük állna rendelkezésre.

Nem baj. Pontosan arról szól ez, hogy mi pénzben nem fogunk tudni versengeni az MSZP-vel. Tehát, ha azt kérdezik, a Fidesz mennyit költ választási kampányra, akkor azt tudom mondani, hogy körülbelül harmadannyit, mint az MSZP.

És az MSZP mennyit költ?

[A válaszra egyikünk sem készült fel, inkább sokatmondón nevetünk]

A Fidesz számára mikortól számít a kampány? Ha az államfő kiírta a választásokat?

Igen, akkortól kampány van. Én is csak találgatni tudom a választások időpontját.

Erről Orbán tényleg egyeztetett az államfővel?

Nem. Arról beszéltek, amit a nyilvánosság előtt is elmondtunk. A költségvetésről és a gazdaság helyzetéről.

Az milyen számításon alapult, hogy az októberi szövetségi gyűlést az interneten 250 ezren követték élőben? Ezt Rákay Philip állította, de ez számításaink szerint egyszerűen képtelenség.

Ha rámennek a fidesz.hu-ra, ott el lehet erről mindent olvasni. Ha a számokat nem tették ki, akkor önök is, én is fogunk reklamálni.

Kicsit ahhoz hasonlított Philip bejelentése, mint amikor 2002 májusában kétmilliós gyűlésről beszéltek.

Szerintem nem képtelenség, de erről nem tudok vitát nyitni.

2006-ban listáról vagy egyéniben indul?

Is-is.

Budapest, V. kerület?

Igen.

Most úgy tűnik, hogy üresedés várható a kerületben, nem próbálkozik meg a polgármesterséggel?

Nincs jelöltünk a posztra. Én egyszer mondtam, és tartom is, hogy gondolkodom a polgármesterségben, de erről május végén, június elején hozza meg döntését a helyi Fidesz.

Akkor a Roosevelt teret átnevezik Széchenyi térre?

Nem. Ez egy olyan pillanat volt a képviselőtestületi ülésen, amikor nem figyeltem a szavazásra. Nem láttam az előterjesztést, és az indoklást, ami arról szólt, hogy Rooseveltnek komoly szerepe volt Trianonban és Magyarország megszállásában, amit - finoman szólva - nem tudok magamévá tenni. A legutóbbi ülésen megváltoztattuk az álláspontunkat.

Mi volt az utolsó ügy, amivel megkeresték az V. kerületben?

A nyugdíjasházban volt egy komikus akció, amikor a polgármester nem akart beengedni, aztán mégis bementem. Hárman megkerestek, hogy van egy idős hölgy, akinek a szobája a nyugdíjasház udvarára néz, ahol egy akácfa áll, aminek a virágzására érzékeny, de a polgármester három éve nem hajlandó átköltöztetni az utcafrontra.

És sikerült segíteni?

Még nem, mert a polgármester dönt, de majd meginterpelláljuk a következő testületi ülésen. Az utcafronton egyébként 24 üres lakás van.

A Fidesz ökle szerepből a párt kampányfőnöke lett. Át tudott állni?

[Az ökölidőszakra értve] Hát abban a másfél esztendőben nagyon jól éreztem magam. [Nevet] A választásokon egy politikusnak mégis kell valamit csinálni. Hogy miért pont kampányfőnök lettem, az egy nagyon jó kérdés.

Miért?

Bár nem fogadtam volna el, ha nem akarom, de a kampányfőnöki kinevezésem akkor történt, amikor éppen nem voltam idehaza. Egy valami miatt vállaltam: meg lehet tanulni rendezői pozícióból működtetni egy pártot. Többet kell dolgozni, és kevesebbet szerepelni.

Hallottunk olyan hangokat a Fidesz-vezetés részéről, hogy a jégpályán szervezett születésnapi rendezvénnyel nem volt mindenki elégedett.

A születésnapi ünnepséget azért tartottam fontosnak, mert a Fidesz ma már nem a Bibó szakkollégium. Ebből a keretből érdemes kilépni, a Fidesz ugyanis jövőre lesz 18 esztendős.

Van olyan összeesküvés-elmélet, miszerint Orbán azért szemelt ki erre a pozícióra, mert ha a Fidesz elbukja a 2006-os választásokat, akkor ön bukik bele.

Egyetlen egy apró bibi van, hogy nekem eszem ágába sincs pártelnöknek, vagy miniszterelnöknek lenni.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Ghymes, de már elég régen.

Nem szokott zenét hallgatni?

Inkább rádióhallgató vagyok. A barátnőm szokta beszerezni a zenéket, de nem vagyok egyik stílus rabja sem, a Ghymest ugyanúgy szeretem, ahogy a funkyt.

Klubrádió vagy Info Rádió?

Egyik sem. Ki az az őrült politikus, aki negyedóránként akar híreket hallgatni? Ha beérek valahová, a kollégáim rögtön elém tolják a napi híreket.

Origo vagy Index?

Az otthoni laptopon az Index a nyitólap.

Még mindig gyűjti az autós újságokat?

Egy idő után föl kellett számolni a gyűjteményt, mert a barátnőmnél kiverte a biztosítékot. A MÉH-ben végezte.

Tudja, mit takar a MÉH rövidítése?

Nem.

Mi sem sajnos. Mivel mérgezi magát?

Passzív dohányzással, mert béketűrő fajta vagyok, és hajlandó vagyok elviselni, hogy idióta értekezleteken rajtam kívül mindenki dohányzik.

Mit szeret a legjobban a parlamentben?

Hát... A könyvtárat. Az az egyetlen hely, ahol Gyurcsány még nem szólalt fel.

Ki a kedvence a túloldalról és miért?

Meg fognak lepődni: Szili Katalin. 2002-ben eltérő stílusunk miatt sok vitánk volt a házbizottságban, de megtanultam becsülni, van benne egy hihetetlen szívósság és türelem. Köztársasági elnöki ambícióiban nem támogattam, négyszemközt én meg is mondtam neki, hogy ez egy ostobaság, és lépre megy.

Hogyha feltalálnák az időgépet, és csak egyszer utazhatna, hova menne?

2006. június elseje utánra szeretnék utazni, mert akkora már véget érnek a választások.

Mikor volt utoljára női ruhában?

Milyen kérdés ez? Most megfogtak.

Az Újhelyi István azt mondta, hogy valami úttörőtáborban történt vele ilyesmi.

Egyszer a szakkollégiumban volt ilyen, de nagyon be voltunk rúgva, úgyhogy nem emlékszem a részletekre.

Újpest vagy Fradi?

Fradi.

Oroszlán Szonja vagy Epres Panni?

Tyúúú... Oroszlán Szonja.

Szomszédok vagy Barátok közt?

Te jó isten, egyik sem!

Milyen könyvet olvasott utoljára?

Clarke-tól olvastam utoljára az Űrodüsszeia 2001-es verzióját

Szereti a sci-fiket? Az új Galaktika folyóiratról mi a véleménye?

Néztem már, de a régivel nem versenyképes sajnos, de fejlődőképes, időnként meg fogom venni.

Mit vett legutóbb barátnője születésnapjára?

Ez intim kérdés, nem válaszolok.

A családdal mi a helyzet?

Én elvált ember vagyok, van egy kisfiam, aki most már több mint kétéves. Legalább hétvégenként van egy nap, amikor együtt vagyunk.

A győzelemhez vezető úton, mi a Fidesz előtt álló legnehezebb feladat?

Meglepő dolog, de a türelem és nyugalom. Ma egy olyan kormány van, amelyik állandóan meccselni szeretne. A mostani miniszterelnök néha saját magából csinál pojácát színpadias gesztussaival. Hosszú távon ez vissza fog ütni.

Lehet, hogy így van, de amióta Gyurcsány ezt csinálja, azóta az MSZP és a kormány is összeszedte magát, és feljött a népszerűségi listákon.

Erre én meg azt mondom, hogy 15 időközi választás volt a ciklusban. Az első hét esetében, amikor a Fidesz népszerűbb volt, mindegyiket elbuktuk. Hét volt szeptember óta, amikor látszólag az MSZP feljött, de hétből hatot nyertünk.

Faddot elvitték?

Igen, a szavazatok kétharmadával. A 2002-es választások előtt három nappal a Fidesz megrendelésére készült 15 ezres mintával egy felmérés, ami azt mutatta, hogy 8 százalékkal vezetünk. Aztán mi lett az eredmény?

Akkor mi számít?

Amit látni. Ebben az országban annyi szavazója van a Fidesznek, mint az MSZP-nek. Az a kérdés, hogy hányan fognak elmenni szavazni. A mozgósításban az MSZP elég rosszul áll, Sopronban is mi küzdöttünk az érvényességi küszöbért.

A kampány szervezésében kire számít?

A napi kommunikáció irányításával Deutsch Tamást bíztam meg. Én pedig lényegesebb több időt fordítok a stratégiai ügyekre.