(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Rogán Antal polgármester lett

Rogán Antal lett az V. kerületi polgármester. A Fidesz jelöltje a szavazatok 51,74 százalékát szerezte meg. A képviselőtestületben is a Fidesz szerzett többséget.

()
2006. október 1., vasárnap 21:34



A szavazatok 51,74 százalékát szerezte meg Rogán Antal az V. kerületben, így ő lett a polgármester. Ellenfele, Steiner Pált 44,98 százalék támogatta. Harmadik helyen az MDF-es Almássy Kornél végzett.

A képviselőtestületben is Fidesz szerzett többséget. A Fidesz 12, az MSZP 8, az SZDSZ 1, a NYUP 1 mandátumot kapott.

Az V. kerület polgármestere négy éve az MSZP és az SZDSZ támogatásával indult Steiner Pál lett. A képviselő-testületben a mérsékelt jobboldali pártok 11, a MIÉP egy mandátumot szerzett, a szocialisták és a szabad demokraták 11-et. Képviselői székhez jutott egy független bolgár kisebbségi képviselő is. A tavaszi országgyűlési választáson - Steiner Pál visszalépése után - az SZDSZ-es Pető Iván szezett mandátumot.

Pető Iván országgyűlési mandátumáért cserébe az SZDSZ idén is támogatja Steiner Pál MSZP-s polgármestert, a két koalíciós párt a választókerületek szinte mindegyikében szövetséget is kötött egymással. Ez alól kivétel a 10-es számú, ahol a képviselőtestületi többség eléréséhez a Fidesztől átcsábított, de az SZDSZ számára elfogadhatatlan Gerendás József is indul.

Az alpolgármesteri székkel megnyert Gerendás ellen az MSZP nem indít jelöltet, cserébe az őt jelölő Belváros Jövőjéért egyesület nem indít polgármester-jelöltet. Steiner ellen a fideszes Rogán Antal és az MDF-es Almássy Kornél száll ringbe. Steinert 2002-ben Karsai Károly szorongatta meg egy százalékpont alatti különbséggel. Rogánék a kampányban megpróbálták az egyesült baloldallal szemben szétaprózódó jobboldalt összefogni, szorgos munkájuk eredményeképpen hat MDF-es jelölt visszalépett, akik azóta sem állnak szóba pártjukkal.

Vége

az oldal tetejére