(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Magabiztos szocialista győzelem a XIII. kerületben

Az 1994 óta polgármester Tóth József most is nyert a XIII. kerületben. A szocialista jelölt a szavazatok 59,48 százalékát megszerezte. Az MSZP a képviselőtestületben is meggyőző többséget szerzett.

()
2006. október 1., vasárnap 21:45



Az 1994 óta polgármester Tóth József most is magabiztosan nyerte a küzdelmet. Az MSZP jelöltjét a szavazók 59,48 százaléka támogatta. Gubicza Katalin, a Fidesz-KDNP jelöltje 34,19 százalékos támogatottsággal végzett a második helyen. Az SZDSZ-es Szabadai Viktor 6,33 százalékot kapott.

A képviselőtestületben is a szocialisták szereztek többséget. Az MSZP 18, a Fidesz 10, az SZDSZ 3, az MDF 1 mandátumot szerzett.

A 2002-es önkormányzati választáson az egyik legnagyobb fővárosi vereségét kellett elkönyvelnie a jobboldalnak a XIII. kerületben. A Fidesz-MDF-MKDSZ nyolc és a MIÉP két mandátumával szemben tizenhét MSZP-s és négy SZDSZ-es jutott be a XIII. kerületi közgyűlésbe. A 2006-os országgyűlési választáson két szocialista politikus nyert a két választókörzetre felosztott kerületben, Szanyi Tibor a második, Tóth József polgármester az első fordulóban szerzett mandátumot.

Tóth, aki 1989 októberében az egyik szervezője volt Angyalföldön a szocialista pártnak, 1994 óta a kerület polgármestere. Az MSZP és az SZDSZ a papírforma alapján úgy érzi, hogy nincs szükség visszalépésről megállapodni, így sincs győzelmi esélye a Fidesz-KDNP-s Gubicza Katalinnak, aki a kereszténydemokraták helyi elnöke. Tóth-ot erősíti, hogy Gubicza a fideszesek még levelet is írtak a pártvezetésnek, hogy Weszelovszky Zoltán lehessen a polgármesterjelöltjük, de nem találtak meghallgatásra.

Tóth József munkásságát annyira sikeresnek ítéli az MSZP, hogy egyike lett annak a hat polgármesternek, akinek óriásplakátjaival szerte az országban lehet találkozni, Tóth az elmúlt években a kerületben felhúzott mediterrán épületek előtt pózol.

Vége

az oldal tetejére