Belföld

Eredmények

Főpolgármester

  • Demszky Gábor 46.86%
  • Tarlós István 45.20%
  • Feldolgozottság: 100.00%

Választások percről percre

  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 15 következő 10 » 
« előző   következő » 

10.02. 13:08 Ha nem kapja meg a többséget, le kell mondania 
Bizalmi szavazást a kormány akkor kezdeményez maga ellen, mikor úgy látja, hogy megingott az iránta addig meglévő bizalom. Ezért ő maga kezdeményezi azt, hogy derüljön ki, valóban élvezi-e a parlamenti többség bizalmát, közölte Halmai Gábor alkotmányjogász az MTI-vel. Bizalmi szavazást lehet általában, és lehet egy konkrét törvénnyel kapcsolatban kérni.

A jogászprofesszor hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök által kezdeményezett lépés azt jelenti, hogy ha a szavazáson a kormány nem kapja meg a többséget, akkor le kell mondania. A lemondás ebben az esetben kötelező a kormányra nézve, mert saját maga vállal kötelezettséget a lemondásra a bizalmi szavazással. A kormány maga ellen korlátlanul kérhet bizalmi szavazást.

Gyorsjelentésünk az MSZP által elveszített országrészekbõl, ahol a párttagság levegõ után kapkod, és kivár.
10.02. 12:50 Mi is az a bizalmi szavazás? 
Az alkotmány szerint a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkről benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni (konstruktív bizalmatlansági indítvány). Ha az indítványra az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

Az indítvány vitáját és a szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három, legkésőbb a beterjesztéstől számított nyolc nap múlva kell megtartani.

A kormány - a miniszterelnök útján - azt is javasolhatja, hogy egy általa benyújtott előterjesztés feletti szavazás egyben bizalmi szavazás legyen. Ha az Országgyűlés nem szavaz bizalmat a kormánynak, a kabinet köteles lemondani (kollektív bizalmatlansági indítvány).

Bizalmi szavazást kér maga ellen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, erősítették meg az Indexnek szocialista források. A hírt Gyurcsány Ferenc délután kettőkor jelenti be. Úgy tudjuk, összehívják a parlament rendkívüli ülését, és ezen szavaznának Gyurcsány indítványáról.
10.02. 12:23 Ötven tüntető van a Kossuth téren 
Közel ötven tüntető van hétfőn délben a Kossuth téren, de valós számukat nehéz meghatározni a nagyszámú turista miatt, akik a transzparenseket nézegetik, vagy fényképezkednek alattuk. A téren kora reggel óta hangos zene szól: a repertoárban a székely himnuszon kívül különböző könnyű- és népzenei számok is hallhatók. Az emberek nyugodtan beszélgetnek, ácsorognak a tüntetés helyszínén. (MTI)
10.02. 12:15 Pénteken szavaznak Gyurcsányról? 
A Klubrádió szerint pénteken szavaznak az Országgyűlésben Gyurcsány Ferencről. Az Országgyűlés sajtóirodáján nem tudnak arról, hogy péntekre bárki ülés összehívását kezdeményezte volna.
10.02. 11:46 Veres János: Elképzelhető egy bizalmi szavazás Gyurcsányról 
Veres János elképzelhetőnek tart egy bizalmi szavazást az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett még ezen a héten. A pénzügyminiszter a Gazdasági Rádióban hétfőn arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire stabil a miniszterelnök pozíciója, arra utalt, hogy a koalíciós pártok vezetői vasárnap bizalmukról biztosították a miniszterelnököt. Szerinte az MSZP parlamenti frakciója és a párt választmánya is valamilyen formában megerősíti majd a miniszterelnököt, és az SZDSZ is hasonló lépést tehet. (MTI)
10.02. 11:06 Az elmaradt nagygyűlést pótolná be a Fidesz 
A múlt szombatra tervezett, de terrorfenyegetés miatt lemondott nagygyűlésének helyszínéről és időpontjáról tanácskozik a Fidesz elnöksége. Az ülés szünetében az elnökség egyik tagjától megtudtuk, vagy kedden vagy a hétvégén pótolják be az elmaradt rendezvényt.
10.02. 10:54 Dióssy László visszavonul 
Képviselői mandátumáról is lemond Veszprém SZDSZ-es polgármestere, aki 16 év után kénytelen átadni a város irányítását a fideszes Debreczenyi Jánosnak, mondta el Dióssy az Indexnek. A liberális városvezető meglepődött a választási vereségen, de már tudja, mihez kezd a következő négy évben. A gazdasági szférába vonul, de nem messze az önkormányzattól, a várost egy pályázati tanácsadó céggel fogja segíteni.


Dióssy már veszi a kabátját

10.02. 10:41 Bikácson időközi polgármester-választás lesz 
Egy Tolna megyei településen, Bikácson eredménytelennek minősült a polgármester-választás, közölte a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese. Szavazategyenlőség alakult ki az első helyen, ezért harminc napon belül időközi polgármester-választást kell tartani, mondta el Tornóczki Judit. A jelöltek: a település jelenlegi polgármestere Varga János (független) és Nyerges Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje. (MTI)
10.02. 10:37 Több a turista, mint a tüntető a Kossuth téren 
Alig harminc tüntető tartózkodik a budapesti Kossuth téren hétfőn a reggeli órákban. A szervezők elkezdték visszatenni a kampánycsend miatt eltávolított transzparenseket, ahol jelenleg több turista tartózkodik, mint tüntető. (MTI)
10.02. 10:12 Hét honatya lett polgármester Borsodban 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye tíz legnagyobb, tízezer lakos feletti városa közül hetet országgyűlési képviselő irányít a következő négy évben. Miskolc és Szerencs régi-új polgármestere, Káli Sándor és Rónavölgyi Endréné az MSZP képviselője, miként Faragó Péter, Sajószentpéter és Koscsó Lajos, Tiszaújváros vasárnap megválasztott polgármestere is, de ők korábban nem voltak vezetői településüknek.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Hörcsik Richárd lett Sárospatak új polgármestere, Mezőkövesd és Edelény önkormányzatának élén pedig továbbra is Tállai András és Molnár Oszkár áll. A Fidesz megyei elnöke, Ódor Ferenc országgyűlési képviselő az abaúji Encsen méretette meg magát, és bár vesztett, de nagy valószínűséggel ő lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat új elnöke. (MTI)

10.02. 10:06 Tőkés László: A hazugságpolitikát büntették 
"Erkölcsi szempontból ítélem meg ezt az eredményt, szerintem a hazugságot szankcionálták a választópolgárok, de nem eléggé jelentős mértékben" - fogalmazott Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki szerint minden más nyugati demokráciában nagyobb mértékben sújtotta volna a választás a hazugságot. Úgy vélekedett, hogy a magyar társadalom nagy értékválságban szenved.

Mindazonáltal nagyon fontos, fűzte hozzá, hogy a nemzeti oldal a kormánykoalíció értésére adta, miként gondolkodik a gyurcsányi hazugságpolitikáról. Tőkés szerint a parlamentben több a becsületes, mint a pártfüggő ember, ezért nagy esély van arra, hogy a kormány élén és annak összetételében változás történjék. (MTI)

10.02. 09:25 Keller polgármester lett 
Keller László volt közpénzügyi kormánybiztos, szocialista képviselő lett Törökbálint polgármestere. Az MSZP és a civil Fórum Egyesület nevében indult Keller 33,19 százalékot kapott, a második Turai István Szent Flórián Törökbálintért Egyesület jelöltje lett 32,37 százalékkal.
10.02. 09:22 Nagygyűlésről tanácskozik a Fidesz 
Hol és mikor legyen a Fidesz nagygyűlése? - információink szerint egyebek között erről tárgyal hétfő délelőtt a Fidesz elnöksége.
10.02. 09:16 Az SZDSZ nem tud bizalmi szavazásról 
"Még nem egyeztettünk a szocialistákkal, hogy hogyan tovább" – mondta Horn Gábor azt Indexnek arra a kérdésre válaszolva, hogy volt-e már szó a Gyurcsányról szóló esetleges bizalmi szavazásról. Az SZDSZ ügyvivője szerint a héten minden bizonnyal egyeztetnek a szocialistákkal a választási eredményekről. A szabad demokraták hétfő délután tartanak ügyvivői és frakcióülést.
10.02. 09:12 Tarlós párton kívüli frakcióvezető lenne? 
Tarlós István nem nyilatkozott egyérteleműen arról, vállalná-e a fővárosi közgyűlésben a jobboldali frakció vezetését. Az MTV Napkelte című műsorában leszögezte, hogy párton kívüliként indult a főpolgármesteri posztért, és ezután sem kíván belépni egyik pártba se.


Klikk!

Ugyanakkor vonzó feladatnak nevezte egy ilyen nagy frakció vezetését, amellyel a város érdekében, konstruktív módon lehetne dolgozni. Tarlós azt is mondta, hogy Orbán Viktorral folytatott beszélgetéseiből számára az derült ki, hogy a Fidesz elnöke is konstruktív, a város érdekében végzett munkát vár el a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakciótól.

10.02. 09:02 Demszky lemond parlamenti mandátumáról is 
Demszky Gábor, Budapest újra megválasztott főpolgármestere szerint a Gyurcsány-kormánnyal való együttműködés a garancia a fővárosra vonatkozó ígéretek megvalósulására. Demszky a Napkeltében megjegyezte, hogy túl nagy az apparátus, így túl magasra rúgnak a rezsikiadások, amit sürgősen racionalizálni kell, és a megspórolt pénzeket fejlesztésre kell fordítani.

A várható népszerűtlen intézkedésekre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy meg kell valósítani a kórházösszevonásokat, amit az ellenzék nem fog támogatni, mitöbb tiltakozások várhatóak, de a város érdeke a források hatékony felhasználása. „A Fidesszel azért kell majd vívnom” – utalt a párt megerősödésére a Fővárosi Közgyűlésben.

Kijelentette, hogy októberben parlamenti mandátumától is megválik. Végül hozzátette, hogy mivel érvényes és eredményes lett az önkormányzati választás, a politikai élet stabilizálódni fog, hiszen az új önkormányzatok rövidesen fölállnak.

10.02. 08:11 Demszky: Most ellenszélben sikerült, ami négy éve hátszélben 
A Tarlós István és a Demszky Gábor közti minimális különbség az elmúlt 5-6 hónap eseményeinek köszönhető, mondta a liberálisok és a szocialisták közös jelöltjeként újraválasztott főpolgármester a TV2 Mokka című műsorában. Demszky szerint most ellenszélben kellett megtenni ugyanazt, amit 2002-ben a népszerű intézkedésekkel járó hátszél segített.

A Fővárosi Közgyűlésben kialakult patthelyzet szerinte nem patthelyzet, mert azzal, hogy ő lemond mandátumáról, és helyette egy másik liberális képviselő tölti be a tisztséget, a koalíciós pártok 34-33 arányban többségben lesznek. Hozzátette, hogy Orbán Viktorral ellentétben nem számít a Budapest és a vidék közti harcra, együtt akar működni a kerületekkel is, kivéve, ha Orbán riadót fúj ellene.

Az MDF-fel való együttműködésre elmondása szerint minden konkrét kérdésben nyitottak lesznek. Kijelentette, hogy ígéreteikhez híven januárig nem emelkednek majd a tarifák és a díjtételek. Demszky megerősítette, hogy 2010-ben nem indul a főpolgármesteri pozícióért.

Kis János filozófus szerint a demokácia védelmének egyetlen módja van, Gyurcsánynak föl kell vetnie a bizalmi kérdést a parlamentben.
10.02. 07:47 Kuncze: Nem kell feltétlenül személyi változás 
"Ilyenre még nem volt példa, most is elég furcsa" - kommentálta Sólyom László államfő vasárnap esti üzenetét Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a Napkeltében. Felidézte, hogy az államfő a politikai bizalom megingásáról beszélt, de Kuncze szerint ha van ilyen, akkor az nem két hét alatt következett be, hanem benne van az is, ahogy a két nagy párt kampányolt. "Nem tett jót a politikai bizalomnak az sem, ahogy a köztársasági elnököt megválasztották" - mondta.

Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy Medgyessy idején nagy pénzosztás volt, és ezt nagy győzelem követte az önkormányzati választásokon. Ez a kormány szakított ezzel a gyakorlattal, és ennek következményeként elbukta a választásokat, folytatta Kuncze. Meg kell találni a politikai iránti bizalom elősegítéséhez vezető utat, "de ehhez nem felétlenül személyi változásnak kell bekövetkeznie".

10.02. 07:40 A Fidesz szerint elfogyott a bizalom 
"Tárgyalásra érdemesnek" nevezte a Fidesznek a szakértői kormány felállítására vonatkozó, az önkormányzati választások éjszakáján megismételt javaslatát Varga Mihály, a párt alelnöke. Mint a Napkelte műsorában kifejtette, a Fidesz nem akarja megváltoztatni a parlamenti mandátumarányokat, de Gyurcsányt lemondatnák, mivel a kormányfő elvesztette a választók bizalmát. Többszöri újságírói kérdésre sem kívánt érdemben nyilatkozni arról, hogy az általuk is hangoztatott gazdasági válsághelyzetben szükség van-e megszorításokra.
10.02. 07:39 Dávid Ibolya: Az MDF a harmadik erő 
Ma a harmadik erő a politikai palettán a Magyar Demokrata Fórum, mondta Dávid Ibolya az MDF elnöke a Napkeltében. Tarlós szavaira, miszerint Demszky az MDF-nek köszönheti győzelmét, azt mondta, olyan szavazóbázisuk van, amelyik nem kér sem az MSZP-ből, sem a Fideszből. Megérti Tarlós MDF-fóbiáját, de csak így, az önálló indulással tudták elérni, hogy legyen saját frakciójuk a közgyűlésben.
10.02. 07:37 Hiller együttműködne a fideszes önkormányzatokkal 
Meghatározó lesz a következő években, hogy a fideszes önkormányzatok együtt tudnak-e működni a kormányzattal, jelentette ki a Napkelte műsorában Hiller István, az MSZP elnöke. Hiller arra a felvetésre, hogy nagy vereséget szenvedtek, a budapesti sikerek emlegetésével és az elmúlt választások hasonlóan egy irányba mutató eredményeinek felidézésével válaszolt. A pártelnök Sóyom László beszédét nem értékelte úgy, hogy az államfő Gyurcsány lemondatására szólította volna a kormánypárti frakciókat. Mint mondta, Sólyom arról beszélt, hogy a kormánypártok kezében van a döntés, ők pedig kiállnak a kormányfő mellett.
10.02. 07:22 Tarlós reméli, hogy nem kerül elő egy kazetta 
A következő napokban dől el, hogy ki vezeti majd a harmincfős fővárosi Fidesz-frakciót, mondta Tarlós István a tv2 Mokka című reggeli műsorában. Igennel felelt arra a kérdésre, hopgy vállalná-e a frakció vezetését, ha felkérnék. Az együttműköüdésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, reméli, hogy nem kerül elő egy kazetta, és akkor nem leszt akadálya a konstruktivitásnak.
  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 15 következő 10 » 
« előző   következő » 

N;
hirdetés