Belföld

Baranya megye

Aki a pécsi 1-es körzetben nyer, annak a pártja nyeri az országos választást is. Ha másért nem, ezért kockázatos, hogy az MSZP nem indítja újra a 2002-es győztest, Kékes Ferencet.

A pártnál úgy ítélik meg, hogy a közgyűlés elnöki posztja és az országgyűlési képviselőség túl sok neki, ezért a jövőben csak Baranyában számítanak a munkájára. Ebben a körzetben kétesélyesnek tűnik a városi szocialista frakció vezetőjének (Bókay Endre) és a város 1994 és 1998 közötti fideszes polgármesterének (Páva Zsolt) küzdelme.

A másik két pécsi körzetben a Fidesz mintha eleve lemondott volna a győzelemről. Az 1994 óta megszakítás nélkül - volt, hogy már az első fordulóban - győztes Szili Katalin ellen egy hetvenhárom éves biológiaprofesszort (Borhidi Attila), Toller László vetélytársaként pedig egy MDF-es színekben Tolna megyében feltűnt politikust jelölnek (Ternák Gábor), utóbbi 1990 és 1994 között azzal vétette magát észre a parlamentben, hogy a legkevesebbet felszólalók között volt.

A vezető szocialista politikusok húzhatnak hasznot abból is, hogy a városé lett a 2010-es kulturális fővárosi cím és 2007-re a városig érhet az M6-os autópálya. Komlón folytatódhat az 1994-től folyamatosan győző MSZP-s Páva Zoltán sorozata.

Az MSZP a három másik körzetben már nem áll ilyen jól. Meglepetés lenne, ha Mohácson Hargitai János, Siklóson Kékkői Zoltán (mindketten Fidesz) nem szerezne ismét mandátumot, Szigetváron viszont Pichler Imre (Fidesz) nem biztos, hogy dupláz.

Utóbbi körzetben Gráf József 1994-ben és 1998-ban is nyert, 2002-ben pedig csupán 146 szavazattal maradt le a jobboldali jelölt mögött. Ha a földművelésügyi miniszter Paizs József mögött aktívan bekapcsolódik a kampányba, akkor győzelemre segítheti az először induló szocialista képviselőjelöltet.

N;
hirdetés
N;