Belföld

Békés megye

Erős Fidesz-előny az egyéni választókerületekben, és az ellenzék esélyeit növelheti, hogy a Békés megyei MSZP meglehetős megosztottsága a jelöltállításukon is meglátszik. A megyei MSZP-listán nincsenek békéscsabai politikusok, és a parlamenti képviselő Tóth Károly sincs rajta, de a helyzet még változhat.

2006-ban a megyei Fidesz már saját szövetségén belül oszthatta el a helyeket, bár számított a Kisgazda Polgári Egyesület véleménye is. 2002 négy nyertese (Tóth Imre, Erdős Norbert, Vígh Ilona, Domokos László) újrázhat, három körzetben újítottak: Békéscsabán a civil szférából érkezett közutas mérnök, Vantara Gyula, Mezőkovácsházán a függetlenként már versenyzett orvos, Spiák Ibolya, Orosházán az ex-MDF-es visszatérő, Dancsó József bizonyíthat.

Abban a négy körzetben, ahol a Fidesz biztos lehet a sikerben, az MSZP a területi listájának első négy helyezettjét indította. A Horn- és a Gyurcsány-kormányban is magas posztot betöltő, a párt megyei elnökségét ejtőernyősként megszerző Veress József így akkor is a parlamentbe juthat, ha egyéniben nem nyer. A gyulai körzetben a kétszer is nyertes exkisgazda Tóth Imre ellen a gyulai polgármestert, Perjési Klárát küldik, ő most csak az MSZP színeiben indul (korábban a szabad demokratákkal közös jelölt volt).

A pártelnöki nyeregből 2004-ben kiütött veterán, Tóth Károly nem lett jelölt, csak pártbeli szövetségese. Békéscsabán az a Molnár László újrázhat, aki azért mondott le az Orbán-bizottság irányításáról, mert a Fidesz felmelengette egy bírósági ügyét. Karsai Józsefet pedig hiába próbálták a nyáron Veressék félreállítani, a Torgyán Józseffel is szembeszálló, leállíthatatlan agrárvállalkozó indul.

A területi listára csak Veress és szövetségesei kerültek fel, három befutóra mindkét párt számíthat. Az MSZP küldöttgyűléséről ki is vonultak a békéscsabai és a mezőkovácsházi tagok, mert nem kapta helyet a listán, miközben a Szabolcs-Szatmár megyei Veress az első hely valamelyikén szerepelhet. Tóth Károly és az egyéniben már nem próbálkozó Vastagh Pál az országos listában bízhat.

Veress József december végén lemondott államtitkári posztjáról, egyes vélemények szerint azért, mert nem a megbeszéltek szerint alakult a megyei lista, az MSZP vezetése ugyanis ragaszkodott Tóth Károlyhoz.

A "rendcsinálásban" az is szerepet játszhatott, hogy Veress szövetségesét, Szarvas Attilát, Mezőkovácsháza polgármesterét egy korrupciós ügyben meggyanúsította a rendőrség, miközben Veress József neve állítólag a K&H-ügyben is érintett, legalábbis az unokatestvérek, Tóth és Karsai szerint erről dokumentumok tanúskodnak.

N;
hirdetés
N;