Belföld

Budapest

Budapestre hagyományosan a baloldali, liberális jelöltek nagy fölénye jellemző, még az 1990-es választásokon is, amikor országosan tarolt az MDF, a főváros 31 választókerületéből 9-et sikerült az SZDSZ-nek megcsípnie. 1994-ben fordult a kocka, az MSZP-n kívül csak 4 kerületben győzött az MDF, és bár 1998-ban a jobboldal 13 helyet szerzett, 2002-ben csak 5 választókerületben tartotta meg helyét a Fidesz, illetve az MDF.

A jobboldal csak Buda hegyvidéki részein őrzi pozícióját, nem is változtattak a felálláson: Nagy Gábor Tamás az I. (1 vk.), az MDF-ből kitett, a Nemzeti Fórumba igazolt Balsai István a II. (2 vk.), a Fidesz nagyágyúja, Pokorni Zoltán pártalelnök a XII. kerületben (18 vk.) védheti meg mandátumát, utóbbi ezúttal a politikába visszatérő Ungár Klára (SZDSZ) ellen.

A fővárosi ellenzék vezetője, Kupper András az MSZP-s Józsa Istvánt szorongathatja meg a XI. kerületben (17 vk.), 2002-ben az azóta a fővárosi Fidesz-vezetésből kibuktatott Sasvári Szilárd alig maradt le tőle.

2002-ben az egyetlen sikeres MDF-es, Csapody Miklós a XI. kerületben (15 vk.) indul, fideszes ellenfele a szocialista kerületi polgármester, Molnár Gyula körzetéből átigazolt KDNP-s Deák András lesz, a szocialisták kerületi elnöküket, a Szabó Vilmos MeH-államtitkárt indítják ellene.

Az MSZP részéről az I. kerületben a jobbára ismeretlen, de fiatal Molnár Zsolt kerületi elnök versenyezhet, Balsai nehezebb helyzetben van, mivel kihívója a kerületi polgármester, Horváth Csaba. Pokorni ellen a szocik egy esélytelennek tűnő jelölttel, Hagyó Miklóssal próbálkoznak, ő országos listáról jutott be 2002-ben a parlamentbe, és csak háromszor szólalt fel a ciklusban.

Az MSZP 27 választókerületben nyert 2002-ben, a győztes jelöltek közül hármat mégis lecserélt a párt. Nem indul Kőbányán Csicsay Claudius Iván, helyette az oktatási tárca fiatal államtitkára, Arató Gergely próbálkozhat a X. kerületben (14-es vk.). A három választáson is sikerrel korteskedő Katona Béla 2006-ban már nem indul a XVIII. kerületi egyéni körzetben (26 vk.), és Devánszkiné Molnár Katalin sem újrázik a XVII. kerületben (25 vk.), helyettük Alexa György, illetve Simon Gábor a jelölt.

Az SZDSZ 2002-ben csupán egy jelöltet juttatott be a parlamentbe. Pető Ivánnak most komoly ellenfelekkel kell szembenéznie az V. kerületben (7 vk.): a fideszes kampányigazgatóval, Rogán Antallal, illetve a kerület MSZP-s polgármesterével, Steiner Pállal. A januárban párttaggá vált Kóka János gazdasági miniszter az I. kerületben próbál szerencsét. Kérdés, mekkora eséllyel: Nagy Gábor Tamás ugyan alig 2 százalékkal nyert az SZDSZ előző jelöltje, Mécs Imre ellen, de az MSZP országos listájában bizakodó jelölt vonzerejét '56-os múltjának köszönhette.

N;
hirdetés
N;