Belföld

Győr-Moson-Soporon megye

Az egyéni választókerületekben már-már nyomasztó a Fidesz fölénye. A 2002-es választáson a hét helyből hatot a Fidesz (és a Fidesz-MDF közös) jelöltjei szereztek meg, és a 2004-es soproni időközi választáson az európai parlamenti képviselővé választott Szájer József megüresedett helyére is a Fidesz-KDNP-s színekben induló Firtl Mátyást választották.

A Fidesz egy helyen változtat, a győri 3-as körzetben. A 2002-ben mandátumot nyert Balogh József szocialista polgármester ellenfeléül Szijjártó Pétert küldik. Ennél nagyobb rangadó nem lesz, a szocialisták a fiatalítással kísérleteznek, hét egyéni jelöltjükből négy 35 év alatti. (Egyébként Győr-Moson-Sopronnak volt a megyei MSZP-s elnöke Gyurcsány Ferenc.) Sopronban a már említett időközi választáson súlyos vereséget szenvedett Csák Ferenc helyett ismét a nyugdíjasoknak 500 forintos utalványokat osztogató, majd a jelöltségről lemondó Kránitz László indul.

A fiatalítás lehet, hogy csak 2010-ben érik be, a Fidesz jelöltjei közül többen harmadik (Szakács Imre) vagy ötödik (Medgyasszay László, Pap János, Áder János) ciklusukat kezdhetik meg 2006-ban. A kispártok nem rúghatnak labdába, pedig Medgyasszay László akár mandátumot is szerezhetett volna az MDF-nek, ha nem lépett volna át a Fideszbe. A 2002-es országgyűlési választások listás helyeiből három a Fidesznek, kettő az MSZP-nek jutott.

Az önkormányzatok összetétele már nem mutat akkora fideszes fölényt. A szocialisták a tízezernél nagyobb településeken vannak fölényben, hiszen Kapuváron kívül mindenhol ők adják a polgármestert, a falvakat a Fidesz és szövetségesei viszik. A megyei közgyűlésben hiába a szocialisták frakciója a legnagyobb, a Fidesz-FKGP, az MDF és az MDF-MKDSZ kényelmes többségben kormányoz.

N;
hirdetés
N;