Belföld

Hajdú-Bihar megye

A Fidesz 2002-ben csont nélkül verte az MSZP-t Hajdú-Bihar megye 9 egyéni körzetében (a listán 4:3 arányban győzött a jobboldal), az ellenzék csupán két helyen változtatott a felálláson a 2006-os választásokra. A kudarc ellenére az MSZP nem bontotta meg radikálisan vesztes sorait.

A Fidesztől nem indul Hajdú-Bihar megyei egyéni körzetében az államtitkárverő Püski András, helyette a hajdúböszörményi alpolgármester, Kiss Attila indul, akinek a szocialista Nagy Sándort kell legyőznie. Utóbbi 20 éve próbálkozik, de még sosem győzött egyéniben. A Szili Katalinra szavazó Láyer Zsolt sem indul, helyette Tasó László nyíradonyi polgármestert állította ki a Fidesz.

A Gyurcsány-féle fiatalítási hullám természetesen a Hajdú-Bihar megyei szervezetet sem hagyta érintetlenül, a megyei elnök 2003-ban Oláh Lajos lett. A "hazai ejtőernyősnek", a debreceni születésű, de Budapesten élő politikusnak kellett volna másfél év alatt sikeres csapatot gründolnia a megyében. Egyelőre, úgy tűnik, kevéssé sikerült.

A kilencből öt név új az MSZP listáján: Oláh Lajos mellett a fiatal, de kevéssé ismert Rónai György, illetve a megyei elnök hű szövetségese, Hajdú Attila, akit a jelölésén állítólag még a választókerületi tagok sem ismertek.

Gyula Ferencné új jelölt, de ő is a "másodvonalbeli KISZ-tagságból" húsz éve szerveződött megyei pártelit, Juhászné Lévai Katalin (a megyei közgyűlés elnöke), Csontos János, Tóth József és az államtitkár, volt szakszervezeti fővezér Nagy Sándor köréhez tartozik. A 2002-ben elbukó, de most újraindított jelölteket nem Debrecenben küldik csatába, abban bízva, hogy vidéken nagyobb sikerre számíthatnak, mint Kósa városában.

A debreceni polgármester, Kósa Lajos ellen az MSZP egy külsőst, a pártot az utóbbi időben aktívan támogató Forgács Barnát, a Magyar Agrárkamara alelnökét küldi, a 2004-ben még a kormány agrárpolitikáját támadó és a Fidesz kegyeit kereső Forgács abban reménykedhet, hogy Kósa kihívójaként nagyobb országos publicitást szerez.

Az SZDSZ Hajdúszoboszlón (7. vk.) rúghat labdába, ahol Gál István a második fordulóban csak alig maradt le a fideszes Tiba Istvántól. Bővebben >>

N;
hirdetés
N;