Belföld

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek az első szabad választáson mintha a szocialistákat büntették volna az elmúlt negyven évért, utána viszont az egyéni választókörzetek túlnyomó részében a szocialistáknak szavaztak bizalmat. 2002-ben nyolc győztes képviselőből hatot a szocialisták adtak, viszont elvérzett két nagyágyújuk.

Szekeres Imrét a fideszes Járvás István ütötte el az egyéni képviselői mandátumtól, Vadai Ágnesnek legalább az a vigasza meglehet, hogy egy gyakorló pénzügyminiszter, Varga Mihály győzte le.

A fenti párharcok most is megismétlődnek, a 2002-es győzők közül azonban a szocialista Füle István nem indul a szolnoki 4-es választókörzetben, pedig 1994 óta folyamatosan nyert. Most gyermekeire és főiskolai tanszékvezetői munkájára szeretne több időt szakítani, és az MSZP sem erőltette a folytatást.

A két szolnoki választókörzetet tizenkét éve nyerik a szocialisták. Füle helyén most a másik szolnoki választókörzetben 1994-ben és 1998-ban nyertes Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára indul a fideszes Kovács László ellen. Az Iváncsik-utód Botka Lajosné, a megyeszékhely polgármestere Szalay Ferenc ellen védheti meg mandátumát.

Jászberényben az 1990-től sorozatban három egyéni országgyűlési választást nyerő SZDSZ-es Kis Zoltán indul pártja színeiben, de a helyben népszerű politikusnak csak akkor lett volna esélye, ha az a szocialisták és a szabad demokraták közös jelöltjeként indulhatott volna. Így viszont megismétlődhet a szocialista Gedei József és a Fidesz-MDF-es Szádvári Gábor élethalál harca; kettejük között 2002-ben csupán kétszáztizenegy szavazat döntött az MSZP-s politikus javára.

N;
hirdetés
N;