Belföld

Komárom-Esztergom megye

Az MSZP 2006-ban is kipróbált csapatával sorakozik fel Komárom-Esztergom megye öt egyéni körzetében, csak a nagyvárosokban kell tartania a Fidesz jelöltjeitől, akiket az ellenzéki párt egy-két kivétellel lecserélt.

A megyére - annak ellenére, hogy itt van a magyar római katolikusok bázisa, Esztergom - erős baloldaliság jellemző: 1990-ben az SZDSZ 3-2 re verte az MDF-et, 94-ben az MSZP mindent vitt, és még az 1998-as kormányváltáskor is sikerült két helyet megtartania.

2004 óta a 35 éves Lukács Zoltán a megyei pártelnök (Keleti Györgyöt ütötte ki), a fiatalok inkább szervezkednek, míg a kipróbált öreg káderekre a papírforma teljesítése jut: Keleti György, Horn hadügyminisztere Kisbéren ötödször, Tatai-Tóth András Tatán és Zatykó János Komáromban negyedszer, Schvarz Tibor Tatabányán másodszor indul.

Az egyetlen kivétel a valaha liberálisabb napokat látott dorogi polgármester, Tittmann János, aki ellen a Fidesz Esztergom polgármesterét, a 2002-ben újraválasztott Meggyes Tamást küldi Esztergomban. Kemény küzdelem várható Tatabányán is, ott - a 1998-ig SZDSZ-es, majd 2002-ben már a Fidesz segítségével a tatabányai polgármesteri címet negyedszerre megszerző - Bencsik János próbálja Schvarzot kiütni.

A Fidesz a tatai körzetben szövetségesét, a KDNP-s Michl Józsefet indítja Tatai-Tóth kihívójaként, a vértesi erőmű nagy szakértője, Lázár Mózes pedig újra megpróbálkozhat a "lehetetlennel", Keleti legyőzésével. Új, fiatal versenyző a nyergesújfalui polgári kör vezetője, a helyi szamaritánus, Völner Pál.

A szocik 2002-ben nyolc emberüket tudták az OGY-be juttatni a megyéből (öt egyéni, három listás), és most eggyel többet szeretnének: Németh Erika, az MSZP alelnöke az országos listán indul.

N;
hirdetés
N;