Belföld

Nógrád megye

Nógrád mintha nem is egy megye lenne, annyira eltérő a választók politikai beállítottsága a megyei egyes és kettes, illetve a hármas és négyes körzetben.

Az iparosodott Salgótarjánban és Pásztón a szocialisták 1994 óta nyernek egyéni körzetükben. Az MSZP egykori pénztárnokának, Boldvai Lászlónak a sorozatát párttársa, Puszta Béla szakította meg 2002-ben. (Helyi szocialista források szerint az előző országgyűlési választás helyi megmérettetésétől Boldvai nem azért maradt távol, mert a Tocsik-per jogerős ítélethirdetésére várt, amely egyébként 2003-ban a felmentésével zárult.)

Most ismét Boldvai indul, egyébként győzelmi esélyekkel, országgyűlési képviselőtársa, a fideszes Becsó Zsolt ellen. Pásztón Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára sorrendben negyedik egyéni mandátumának megszerzésére készül a város fideszes alpolgármestere, Kriston Péter ellen.

Surján László a két előző választást megnyerte a Fidesznek, és az ellenzéki párt jó sorozata akkor sem szakadt meg, amikor a volt népjóléti miniszter az európai parlamentbe került; az időközi választást Nagy Andor, Orbán Viktor volt kabinetfőnöke nyerte meg az ellenzéki pártnak. A 2004-ben nagy vereséget szenvedett MSZP-s Borenszki Ervin most ismét megpróbálja, mert a 1994 óta országgyűlési képviselő Serfőző András nem vállal több mandátumot. Borenszki esélyeit növelheti, hogy az MDF az egyik erős emberét, Sisák Imrét, Pásztó polgármesterét indítja.

Balassagyarmaton a fideszes Balla Mihály sorrendben harmadik győzelmét arathatja. A vadászbalesetben elhunyt szocialista Urbán Árpád helyett az MSZP nem tud igazán erős embert jelölni, még az is meglepetés lenne, ha megszorongatnák a jobboldali jelöltet.

Salgótarjánban a Munkáspárt (illetve idén ősztől Magyar Kommunista Munkáspárt) is erős, bár egyéni mandátumszerzésre nincs esélye. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy jelöltjük Salgótarjánban rendszeresen tíz százalék fölötti eredményt ér el.

N;
hirdetés
N;