Belföld

Pest megye

Az előző országgyűlési választásokon az MSZP és az SZDSZ enyhített valamelyest a jobboldal nyomasztó Pest megyei fölényén. 1998-ban csak - a rendszerváltás óta egyéniben mindig nyerő - Kuncze Gábor futott be a megyében, 2002-ben már öt koalíciós jelölt ünnepelhetett a tizenhat körzetben.

Három 2002-es nyertes most nem tudja megvédeni mandátumát. Dunakeszin a Fidesz–MDF színeiben indult Salamon László helyett az újonc Erdész Lászlót, Pilisvörösváron a fideszes Frajna Imre helyett Gulyás Dénest, Nagykőrösön a szocialista Lakos László helyett a volt pártigazgatót, Tóbiás Józsefet indítják. Cegléden 2002-ben a nyertes MDF-es Csáky Andrást a Fidesz is támogatta, most a Fidesz önálló jelöltet állít. A gödöllői polgármester, Gémesi György sokáig hezitált, aztán maradt az MDF-ben, de a Fidesz mégsem állít saját jelöltet a körzetben.

A szabad demokraták néhány körzetben viszonylag ismert politikusokkal vágnak neki a küzdelemnek. Érden Csőzik László, Szentendrén Gulyás József ügyvivők indulnak, Budaörsön Wittinghoff Tamás polgármester, Szigetszentmiklóson Kuncze Gábor pártelnök száll ringbe, utóbbi az ötödik győzelemért, de a szabad demokrata sikerekhez a szocialista jelöltek visszalépése is kell. A 2002-ben az első helyről visszaléptetett MSZP-s Varju László már szeptemberben elkezdett kampányolni Kuncze ellen.

A nagy nevek Pest megyében elkerülik egymást. A szocialistáknál az élvonalból kikerült politikusok indulnak, köztük bukottak is, a húzónevek: Nagykátán Németh Imre, Monoron Gál Zoltán, Érden Jánosi György, Budaörsön Keller László. A jelenlegi külügyi államtitkár, Bársony András Szentendrén száll harcba. Nem lesz országosan ismert vetélytársa a jobboldi Harrach Péternek és Gémesi Györgynek sem.

N;
hirdetés
N;