Belföld

Somogy megye

Ahhoz képest, hogy a Gyurcsány-kormányban a vidékiek közül a Somogy megyeiek vannak a legtöbben, a 2002-es választásokon csak Lamperth Mónika tudott győzni Szita Károly kaposvári polgármester ellen, öt másik körzetben vereséget szenvedtek a Fidessztől, illetve az MDF-es Herényi Károlytól.

Lamperth Mónika újra indul Kaposváron. A jó esélyekkel bíró belügyminiszter ellen a Fidesz nem is küld ismert jelöltet. Szita Károly, a város polgármestere az ügynökmúltját firtató Krakus-ügy kirobbanása miatt kerülhetett háttérbe, az ellenzéki párt somogyi amazonját, Mátrai Mártát inkább egy biztos listás helyre tették.

Lamperth kihívója Heintz Tamás, a nyugati és kínai módszerekkel gyógyító háziorvos, somogyi természetgyógyász-ellenőr és alpolgármester. Győztes somogyi csapatán a Fidesz a balatonboglári körzetben volt kénytelen változtatni, ahol a korábbi szövetséges, az utolsó két választást nyerő Herényi Károly az MDF színeiben önállóan indul. Herényit a 2002-ben megyei listán a parlamentbe jutó somogyvári polgármester, Móring József Attila próbálja megszorongatni.

A szocialisták sem legjobbjaikat küldik Herényi ellen: a 2003-ban a párt megyei elnökévé választott Kolber István turisztikai miniszter, Gyurcsány somogyi királycsinálója 2006-ban inkább Kaposváron (2. vk.) próbálja kiütni Szabó József Andort, aki 2002-ben kis fölénnyel nyert csak. Herényi ellen az ismeretlen fiatal baloldalit, Kollmann Gergelyt indítják. Siófokon a fuvarozó politikusnak, Völgyi Lajosnak kellene legyőznie a fideszes Gruber Attilát.

A megyei közgyűlésben a Fidesz és az MSZP mögött egy hellyel lemaradva a harmadik entitás a Somogyért Egyesület. Elnöke, Gyenesei István ezúttal nem a Centrum Párt (2002) és nem is az MDF színeiben indul, mint arról szó volt.

1998-as bukása után újra próbálkozhat a Horn-kormány privatizációs minisztere, a friss Mazsihisz-alelnök, Suchman Tamás, akinek az MDF-ből kizárt csurgói polgármesterrel, Szászfalvi Lászlóval fog meggyűlni a baja Marcaliban. Bővebben >>

N;
hirdetés
N;