Belföld

Vas megye

Az aprófalvas Vas megye a többi nyugat-dunántúli megyéhez hasonlóan fideszes többségű. 2002-ben az öt választókerületben - az egyik szombathelyit kivéve - az ellenzék nyert. Igaz, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje, Hankó Faragó Miklós Szombathelyen már az első fordulóban megszerezte a szavazatok ötven százalékát. Itt ismét őt indítják a most is koalícióban kormányzó pártok.

Szintén Szombathelyen a korábbi sikertelen jelölt, Szücs Gábor helyett a 27 éves Gaál Angelikát indítja az MSZP, szabad demokrata támogatással. A 3. számú választókerületben négy éve - a végül listáról bejutott - Pusztai Gyula volt a jelölt, de ő ciklus közben elhunyt. Helyette Rába Lászlót, Stipkovics György helyett pedig Márkus Imrét, a MÁV legnagyobb szakszervezetének, a Vasúti Dolgozók Szakszervezetének korábbi elnökét indítják. Szabó Lajos, az MSZP költségvetési csoportjának vezetője a sikertelen 2002-es indulás után most ismét megpróbálkozik.

A szocialista pártnak Vas megyében meg kellett birkóznia az egész helyi tagsággal, és meg kellett oldania a legkalandosabb belső hatalmi háborút; néhány fiatal szocialista úgy akarta saját embereivel átvenni a hatalmat, hogy fiktív tagokat léptetett be a szervezetbe. A homoszexuális erőszakkal tarkított ügyben a rendőrség rabosította Zuschlag Jánost is. Annus Adrián is belépett a pártba, de ő sem tudott segíteni, ezért aztán tavaly feloszlatták az összes helyi szervezetet, és Kiss Péter kancelláriaminiszter vezetésével újra alakították őket.

A Fidesz egyelőre csak három jelöltjét nevezte meg. Kovács Ferenc, Németh Zsolt, és Hende Csaba tűnik befutónak.

N;
hirdetés
N;