Belföld

Veszprém megye

A megye hét választókörzetében huszonnyolc választást rendeztek 1990 óta, és az MSZP csupán ötször nyert. Most több újonc jelölt mellett Mesterházy Attilával, az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkárával erősítenek, aki Tapolcán próbálja megállítani a Fidesz–MDF-es Lasztovicza Jenő 1998 óta tartó győzelmi sorozatát. Mesterházy ugyan Pécsen született, de a középiskolát Veszprémben végezte, és élnek rokonai a tapolcai választókörzetben.

Egy másik országosan ismert politikus, Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke a veszprémi 7-es választókörzetben indul. Munkája hiába köti Budapesthez, édesapja a Veszprém megyei tanács elnökhelyetteseként és iskolaigazgatóként lett ismert megyeszerte.

A megyében a legnagyobb meccs közte és a mandátumot 2002-ben a megyében szocialistaként megszerző Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára között várható.

Meglepő, hogy a Fidesz–MDF színeiben 1998 óta nyertes Ékes Józsefet a Fidesz nem indítja körzetében, Ajkán, legfeljebb listáról kaphat bejutó helyet a legnagyobb ellenzéki párttól. A Fidesz a 2002-es polgármester-választás vesztesével, Stolár Mihállyal próbálja megtartani Ajkát az MSZP-s Schwartz Béla polgármesterrel szemben.

Egyébként a hét megyei körzetből hatban már két ciklus óta Fidesz–MDF-es politikus nyer. Az ellenzéki párt legnagyobb neve Horváth Balázs, az Antall-kormány belügyminisztere, aki a rendszerváltás óta csak 1994-ben nem nyert.

N;
hirdetés
N;