Belföld

Zala-megye

Zala megyében van az ország két legnagyobb településszámú választókörzete, a lentihez és a zalaszentgrótihoz is 102-102 település tartozik. Ez magyarázza, hogy a jobboldal itt hagyományosan jól szerepel, a két választókörzetben 1990 óta egyszer sem nyert szocialista képviselő.

Most akár meg is törhet a jég, mert két erős jobboldali politikus is indul. Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere Zalaszentgróton független jelölt, pedig 1998-ban kisgazda-, 2002-ben Fidesz–MDF-színekben nyert mandátumot. Hivatalosan a Fidesz nem azért nem kapott Boros után, mert az beismerte együttműködését a III-as főcsoportfőnökséggel, valójában ez is az okok között lehet. A Fidesz itt egy 1200 lelkes település polgármesterét indítja, a szocialisták Baracskai József megyei elnököt.

Lentiben a harmadik ciklusára készülő Nógrádi László képviselő és polgármester győzelmét a szocialisták földművelésügyi politikai államtitkára, Pásztóhy András veszélyeztetheti.

A szocialisták a megye nagyobb településein sem lazsálhatják el a kampányt. Zalaegerszeg egyike annak a négy megyei jogú városnak, ahol fideszes a polgármester, Gyimesi Endre országgyűlési mandátumának megvédésére is készül. Nagykanizsán ugyan Göndör István győzött 2002-ben, de a város MSZP-s alapszervezetének feloszlatásával zárult jelöltállítási konfliktus - a belső ellenzék Fodor Csabát jelölte - megtépázhatja az MSZP tekintélyét. Ráadásul itt indul Kovács Kálmán informatikai miniszter, aki az MSZP belső háborúja idején a szokottnál erőteljesebben kampányolt a városban.

Keszthelyen Persányi Miklós SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter mellett a fideszes Manninger Jenő, az Orbán-kormány Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára és a Balaton-parti város szocialista polgármestere, Mohácsi József indul.

A megyében a szocialisták malmára hajthatja a vizet az M7-es autópálya építése, amely Nagykanizsát a választásokra még nem éri el, de egy Zala megyei szakasz átadásának vélhetően szerét ejti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

N;
hirdetés
N;