Belföld

MIÉP - Jobbik a Harmadik Út
Az 1993-ban alakult Magyar Igazság és Élet Pártja és az 2003-ban megalakult Jobbik Magyarországért Mozgalom 2005-ben közös választási lista felállítását jelentette be. A Harmadik Út nevű összeborulás elég nagy meglepetést keltett, hiszen a két kispárt egymásra is acsarkodott, a Csurka István pártelnökben csalódottak közül sokan léptek át a MIÉP-ből a Jobbikba. Céljuk, természetesen, az ötszázalékos küszöb elérése.

 

A MIÉP 1998-ban érezhette meg, milyen érzés bekerülni a parlamentbe, négy év múlva viszont kipottyantak onnan. Ebben a ciklusban a MIÉP a parlamenti bizottságokban és kuratóriumokban az ellenzéki pozíciókat fogyasztotta, de a Fidesz--FKGP-kormány több kérdésben élvezte a MIÉP hallgatólagos vagy nem annyira hallgatólagos támogatását. A magát radikálisnak valló párt szerint Magyarországon nem volt rendszerváltás. Politikai ellenfelei szerint a MIÉP idegengyűlölő, antiszemita, kirekesztő, szélsőjobboldali. A párt ezeket a jelzőket visszautasítja, ugyanakkor jó kapcsolatokat ápol Európa szalonképtelen pártjaival, például a francia Le Pen Nemzeti Frontjával.

A Jobbik a karácsonyi keresztállításokkal került először a figyelem középpontjába, majd médiafigyelő akciókkal robbantottak ki országos botrányokat, ezenkívül plakátok és szobrok elleni utcai akciókkal igyekeznek médiamegjelenést szerezni maguknak. A 2004-es európai parlamenti választáson még nem indultak. Az EU-csatlakozást, a MIÉP-hez hasomlóan a Jobbik sem támogatta.

Ha külön-külön indulnának a választáson, szinte biztosan nem kerülnének be az Országgyűlésbe. A közös indulás növeli az ötszázalékos küszöb elérésének esélyét, bár ezt is inkább csak Budapesten remélhetik. A nagy közvélemény-kutatók egy-két százalékos támogatottságot mérnek. A parlamentbe jutási esélyt csökkenti, hogy a Fidesz szövetségesével, a KDNP-vel igyekszik mozgósítani a radikális szavazókat. A szövetség húzónevei közül még mindig Csurka István a legismertebb, bár ez legalább akkora hátrány, mint előny. A Jobbik elnöke, Kovács Dávid még nem ismert országosan.

Hírverseny

N;
hirdetés
N;