Belföld

Magyar Kommunista Munkáspárt

A Magyar Szocialista Munkáspárt az 1989-ig uralkodó állampárt romjain létrejött szervezet. A nevet örökölték, a pártvagyont viszont az MSZMP 1989. október 5-9-i XIV. kongresszusán kiváló MSZP vitte magával.

A hamarosan Munkáspártra átkeresztelkedő kommunisták ciklusról ciklusra egyre kevesebb szavazatot kaptak, a parlamentbe sohasem jutottak be. Az igazi törést a 2002-es választások hozták, ekkor az addig 170-180 ezres szavazólétszám 121 ezerre apadt, és a párt alig ért el két százalékot. Igaz, a Munkáspártnak a törvények sem kedveznek. Jelképüket, a vörös csillagot nem használhatják, mert tiltott önkényuralmi jelképnek számít, az 1994-es választás előtt pedig négyről öt százalékra emelték a parlamentbe jutási küszöböt, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a kommunisták ne juthassanak be (végül is 3,18 százalékot ért el).

A párt első és máig egyetlen elnöke Thürmer Gyula, aki a rendszerváltás előtt Kádár János és Szűrös Mátyás közvetlen munkatársa volt, külügyi vonalon. A Munkáspártot erős centralizmus jellemzi, az ellenvéleményeket megfogalmazókat az elnökséget maga mögött tudó pártelnök kizáratja.

A Munkáspárt talán az elsőként állt alő - a Kádár-retró jegyében megfogalmazott - választási programjával. A negyvenöt évnél idősebb munkavállalókat például nem lehetne kirúgni a munkahelyükről, és százszázalékos forgalmi adót vetnének ki a magánhajók és a sok milliós kocsik mellett a drága húsokra is. Valószínűleg a nosztalgia hullámokra alapoztak névváltoztatási stratégiájukat is, és a 2005 decemberben Csepelen tartott kongresszusukon a párt nevébe hivatalosan is beépítették a kommunista jelzőt.

A közvélemény-kutatások szerint programjuk megvalósítására nincs sok esély. Thürmer Gyula az előző választási kampányoktól eltérően már nem ígér biztos bejutást, a legjobb eredménynek a parlamentbe jutást tartja, de már a 2002-ben elért 2,16 százalékkal is beérné. A fiatalok egyelőre távol tartják magukat a párttól, a politikai hajlamukat az antiglobalizációs szervezetekben kiélő ifjú kommunistákat leginkább Thürmer személye zavarja. Fő bázisukat a Kádár-rendszer alacsony képzettségű, a kommunista rendszerben hívő, a rendszerváltáskor is már idős MSZMP-tagsága adja.

Hírverseny

N;
hirdetés
N;