Belföld

Időpontok és szabályok

Hogyan számolják a szavazatokat?

A magyar választási rendszer a többségi elv és az arányosság kombinációján alapuló kétfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló rendszer. Német modellen alapul, az 1989. évi XXXIV. törvény szabályozza.

Megértése olyasmi örömet okoz, mint egy közepes erősségű matematikafeladat megoldása. Tovább >>

Az Országgyűlési Választások menetrendje

A választási eljárásról szóló törvény (1997. évi C. tv.) alapján, a törvény szövege elérhető az 1000év.hu-n

Február 6., hétfő

Ezen a héten érkeznek meg a postaládákba az ajánlószelvények (kopogtatócédulák), illetve az értesítés, hogy a szavazó neve felkerült a választásra jogosultak névjegyzékébe. A leveleket február 6-tól 10-ig adja postára a helyi választási iroda.

Február 8., szerda

A szavazásra jogosultak névsora február 8-tól 15-ig kerül közszemlére a helyi választási irodában. Ha nevét nem találja a névsorban, február 15-én délután 4 óráig lehet kifogással élni.

Február 10., péntek

Az ajánlószelvény és a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítők postára adásának utolsó napja.

Február 13., hétfő

A választási irodák2006. február 13-tól működtetik a jelöltajánlás számítógépes ellenőrző rendszerét [Ve. 38. § (1) bek. f) pont].

Február 15., szerda

Ha kihagyták a névjegyzékből, szerda az utolsó nap, amikor még tiltakozhat a helyi választási irodában délután 4 óráig.

Február 17., péntek

Megválasztják a választási bizottságok tagjait. A legfelső szintű szervezet az Országos Választási Bizottság, tagjait a parlament választja, a területi választási bizottság tagjait a megyei közgyűlés, Budapesten a fővárosi képviselőtestület. A szavazókörökben található bizottsági tagokat a helyi önkormányzat képviselőtestülete szavazza meg. A szavazás határideje február 17.

Március 17., péntek

Az egyéni körzetekben a jelöltállítás, illetve az ajánlószelvények leadásának, a jelöltajánlásnak utolsó napja március 17. A pártok délután 4-ig jelenthetik be az illetékes választási bizottságnál, kiket indítanak az egyéni körzetekben.

Aki külföldön szeretne szavazni, annak a lakhelye szerinti jegyzőnél március 17-ig kell jeleznie szándékát személyesen, meghatalmazással vagy ajánlott levélben, és kérni, hogy vegyék fel az adott külképviselet névjegyzékébe.

Március 20., hétfő

A választások szabályos lefolyásáért felelős választási bizottságok mellett működnek a szavazatszámláló bizottságok, amiknek 3 tagját (plusz póttagokat) március 20-ig választja meg a helyi önkormányzat képviselőtestülete.

Meg kell semmisíteni a le nem adott ajánlószelvényeket.

A pártoknak hétfőn be kell fejezni a területi (megyei) listás jelöltek állítását.

Március 21., kedd

A pártok, szervezetek véglegesítik országos listájukat. Ha a jelöltajánláskor egy jelöltet több egyéni körzetben is ajánlottak, a jelöltnek keddig kell dönteni, melyik választókerületben indul.

A pártok, szervezetek díj ellenében a belügyminisztériumtól és a helyi választási irodáktól megkapják a választók személyes adatait (név, lakcím), hogy azt kizárólag a kampány idején, kampánycélokra felhasználhassák. Az adatokat a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül (április 12-ig) át kell adni az adatszolgáltatónak.

Március 22., szerda

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) március 22-től április 6-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését.

A közös listákon szereplő jelöltek mandátumhoz jutási sorrendjét, illetve a közös jelöltek és a közös listák töredékszavazatainak megosztását március 22-ig kell meghatároznia a pártoknak, szervezeteknek.

Március 23., csütörtök

A be nem nyújtott ajánlószelvények megsemmisítésének határideje.

Március 24., péntek

A külképviseleti névjegyzék adatait a helyi választási iroda vezetője 2006. március 24-ig küldi meg az Országos Választási Irodának. A külképviseleteken történő szavazásokon részt vehetnek a pártok, szervezetek saját költségen kiutazó megfigyelői, a neveket péntekig kell bejelenteniük az Országos Választási Bizottságnak.

Március 31., péntek

A választási bizottságokban a pártok, szervezetek megbízott tagokat is delegálhatnak, neveiket március 31-ig kell tudatniuk a helyi választási irodákkal.

Április 1., szombat

A választás első fordulója az Egyesült Államokban lévő külképviseleteken. A szavazatokat reggel 6-tól este hétig lehet leadni.

Életbe lép a közvélemény-kutatási stop, egy héten át a választás első fordulójának végéig (április 9., este 7 óra) nem lehet felméréseket közölni.

Április 2., vasárnap

A választás első fordulója az Egyesült Államok kivételével külföldön. Szavazni helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig lehet. Ott azonban, ahol a helyi idő -1, -2 órával tér el a magyar időtől (Nyugat-Afrika, Portugália, Nagy-Britannia, Azori-szigetek) a szavazás reggel 6-tól magyar idő szerint este 7-ig tart (helyi idő szerint este 6-ig, illetve 5-ig).

Április 4., kedd

Aki nem a lakhelye szerinti szavazókörben fog szavazni, annak igazolást kell kérnie a lakcím szerinti választási irodától. Ha ezt nem személyesen vagy meghatalmazott útján kéri, hanem postán, az ajánlott levélnek április 4-re meg kell érkezni az irodába.

Április 6., csütörtök

Április 6-ig közölhetik a közszolgálati tévék és rádiók az egyes jelöltek politikai hirdetését egyszer, ingyen.

A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának csütörtök éjfélig kell megérkeznie az Országos Választási Irodába.

Április 7., péntek

Aki nem a lakhelye szerinti szavazókörben fog szavazni, annak igazolást kell kérnie a lakcím szerinti választási irodától április 7-ig (levélben 4-ig).

A közszolgálati rádióknak és tévéknek ezen a napon még egyszer ingyenesen közölniük kell helyi szinten a jelöltek, országos szinten a pártok politikai hirdetését.

A kampány első szakaszának vége. Éjféltől kampánycsend.

Április 8., szombat

0 órától lép életbe a kampánycsend, kampányt folytatni április 9. este 7 óráig tilos.

Április 9., vasárnap

A szavazás napja az első fordulóban. Az urnákba reggel 6-tól este 7-ig lehet dobálni a voksokat.

Este 7-től újra lehet kampányolni, és közvélemény-kutatásokat közölni.

A választási irodák megsemmisítik az ajánlószelvényeket.

Április 10., hétfő

Legkésőbb hétfőn az illetékes választási bizottságok megállapítják az első forduló választási eredményét.

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) április 10-től április 20-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését a második fordulóban is.

Április 12., szerda

A szavazókörökben készült jegyzőkönyveket (a szavazásról, a szavazatok összeszámlálásról) szerda 4 óráig kell a helyi választási irodákba eljuttatni, ahol április 26-ig megtekinthetők.

Április 15., szombat

Ismét tilos közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit egészen április 23. este 7 óráig.

Április 20., csütörtök

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) április 10-től április 20-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését.

Április 21., péntek

A közszolgálati rádióknak és tévéknek ezen a napon újra ingyenesen közölniük kell helyi szinten a jelöltek, országos szinten a pártok politikai hirdetését.

Április 22., szombat

0 órától lép életbe a kampánycsend, kampányt folytatni április 23. este 7 óráig tilos.

Április 23., vasárnap

A szavazás napja a második fordulóban. Az urnákba reggel 6-tól este 7-ig lehet dobálni a voksokat.

A pártok számára a kampányhoz kiadott személyes adatokat (név, lakcím) vasárnap meg kell semmisíteni, az erről készült jegyzőkönyvet el kell juttatni a belügyminisztériumnak, illetve a helyi választási irodáknak.

A választás első fordulója az Egyesült Államok kivételével külföldön. Szavazni helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig lehet. Ott azonban, ahol a helyi idő -1, -2 órával tér el a magyar időtől (Nyugat-Afrika, Portugália, Nagy-Britannia, Azori-szigetek) a szavazás reggel 6-tól magyar idő szerint este 7-ig tart (helyi idő szerint este 6-ig, illetve 5-ig).

Április 26., szerda

A helyi választási irodákban április 26-ig tekinthetők meg a szavazókörökben készült jegyzőkönyveket (a szavazásról, a szavazatok összeszámlálásról).

Április 27., csütörtök

A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának csütörtök éjfélig kell megérkeznie az Országos Választási Irodába.

Május 23., kedd

Az utolsó nap arra, hogy a választási plakátokat eltüntesse az, aki kiragasztotta, vagy akinek a nevében kiragasztották.

A választás dologi kiadásaira fordítható költségvetési támogatás felhasználásáról (legfeljebb 386 millió forint) a pártoknak el kell számolniuk.

Június 22., csütörtök

A kampányra kapott költségvetési támogatásról a pártoknak részletesen el kell számolniuk a Magyar Közlönyben, határidő: június 22.

Július 22., szombat

A szavazólapokat július 22-ig kellett megőrizni, ezen a napon meg kell őket semmisíteni. Akkor is, ha ez idáig nem számolták őket össze.

Július 23., vasárnap

A pártok számára a kampányra kapott költségvetési támogatások elköltését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007. április 23-ig ellenőrzi. A független jelöltek támogatását hivatalból az ÁSZ nem ellenőrzi, de kérelemre igen. A kérelmek beadásának határideje július 23.

2007 Április 23., hétfő

Az Állami Számvevőszéknek a kampányra kapott költségvetési támogatások elköltésének átvizsgálásával április 23-ig kell végeznie.

N;
hirdetés
N;