Belföld

Párhuzamos életrajzok

1989 | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999
2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005
  • Kezdeményezik Cservenka Ferencné képviselő visszahívását
  • Feloszlatja magát az MSZMP, vagyonát a szocialista párt örökli meg
  • Meghal Kádár János
  • Kivégzik Nicolae és Elena Ceausescut
  • Megjelenik a Mercedes új dízelmotorja

Dávid Ibolya 1954-ben született Baján. Nagyszülei még textilgyárüzem-tulajdonosok, az államosítás mindent visz. Fiatalon ugyan a textiliparba is belekóstol, szőtteseket készít, de a jogra készül, harmadszorra veszik fel Pécsre. Megismerkedik férjével Barbalics Miklóssal. Tamásiban talál állást, a család ide költözik. Súlyos autóbalesetet szenved, amiből felépül, de ezt a pillanatot, illetve az Antall Józseffel való találkozásét tartja "ébredésének". Belép az MDF hőgyészi szervezetébe, mert Tamásiban még nem alakult meg a párt fiókszervezete.

"Így kerültem Tamásiba, ahol a férjem is állást kapott. Itt éltük a kisvárosi fiatal értelmiség nem túl mozgalmas életét. És akkor a '80-as évek végén egyszer csak megpezsdült a világ. Egyszer csak értelme lett részt venni a közéletben. [...] Így léptem be a hőgyészi MDF-szervezetbe, mert ez alakult meg Tolna megyében elsőnek, s el-eljártam a különböző programokra. [...] Mind többször szóltam hozzá. Úgy tűnt, sikerem is volt. A hőgyészi MDF-szervezet elnöke szólt egyszer, hogy Budapesten lesz egy gyűlés [...] Beültem a fehér Zastavánkba, s egyedül elindultam Budapestre. [...] Antall József tartott előadást a demokráciáról, a rendszerváltozás esélyeiről. [...] Akkor lett számomra világos, hogy ebben a helyuzetben [...] lényegesen több van, lényegesen nagyobb horderejű, mint ahogy ez otthonról látszott. Ott, Antall József hatására döntöttem el, hogy nekem ebben szerepem lesz." (Miért pont én? - Dávid Ibolya beszélgetései, 2001)

Az év első felében még működik Gyurcsány Ferencnél a kétely nélküli pozitív önkép, még hisz a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) megváltoztathatóságában, szerinte mindenképpen ki kell látogatnia a KISZ-nek Észak-Koreába az ifjúsági találkozóra, és még virágnyelven beszél a többpártrendszerről, miközben a fideszesek már jól megmondják. Ő kedveli őket, szerinte ők is őt, bár Deutsch Tamás szerint akkor határozta el, hogy egyszer még "lecsukatja a fiúkat." 3700 forintot keres, megválasztják a KISZ KB titkárának, de az utódszervezet (Demisz) alelnöki posztjáról nyáron lemond, mert egy nő letrógerezi az utcán, és rájön, hogy fogalma sincs, merre induljon, ezért otthon ül, angolul tanul, követi az eseményeket.

"Negyvenmillió a jelenlegi előirányzat [a magyar, jórészt KISZ-esekből álló delegáció kiküldésére az észak-koreai nemzetközi ifjúsági találkozóra]. Tudjuk, hogy magyar közvélemény nehezen érti meg, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetünkben ennyit [mai áron kb. félmilliárd forintot] ad ki a VIT-re a költségvetés. Vannak azonban olyan befektetések, amelyeknek nem mérhető a közvetlen hozadéka. [...] A phenjani út nem üdülés, hanem igenis politikai misszió!" (Reform, 1989. április 21.)

"Diktatúrát nem lehet átépíteni. Szakítani kell végre azzal a leegyszerűsítő politikával, ami bal- és jobboldal, vagy népiesek és urbánusok, fideszesek vagy KISZ-esek párharcaként festették le a világot. Ebből én kiszállok;" (Népszabadság, 1989. június 22. - arról, hogy miért szállt ki a Demiszből)

A 39 éves Kuncze Gábor az Épgépterv Építőipari Gépesítő Vállalat gazdasági igazgatója, egy öregfiúk kosárlabdacsapat igazolt játékosa. Matematikatanár feleségével egy tököli családi házban él, gyermekük nincs. A közélet demokratizálódásának hatására megalapítja Tökölön a Falufórumot. Sokakat meglepett, hogy az egykori piarista diák nem a jobboldalon, hanem a liberálisoknál talált magának pártot. (A Fidesz eleve kiesett, hiszen akkor még nem lehettek tagjai a pártnak 35 éven felüliek.) "Érdeklődéssel figyeltem az MDF indulását, a Hálózat, majd az SZDSZ megalakulását. A programokat áttanulmányozva, összevetve elég hamar egyértelművé vált, hogy gazdasági és politikai nézeteimhez a szabaddemokraták állnak közel." (HVG, 1993. március 6.)

Orbán Viktor a szovjet csapatok kivonását követelő beszédet mond Nagy Imre ravatalánál, és Csurka István és Rácz Sándor között a 19. helyen nyit a politikusok népszerűségi listáján. Feleségével Szolnokon él, a BEAC igazolt futballistája. A Soros Alapítványtól havonta tízezer forintot kap, a Századvég Kft-től öt-tízezer forint szerkesztői honoráriumot. Megszületik első gyermeke, Ráhel.

"Ha a választásokon csak pártok indulhatnak - amit helytelenítenék -, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk." [...] "A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek. A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila. Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is." (HVG, 1989. augusztus 26.)

N;
hirdetés
N;