Belföld

Párhuzamos életrajzok

1989 | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999
2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005
  • Az Egyesült Államok megszállja Irakot
  • Aláírják Magyarország EU-csatlakozási szerződését
  • Megölik Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt
  • Medgyessy Péter meghirdeti az Európa Tervet

Dávid megtartja pártelnöki pozícióját, a választási vereségért pedig - majd' egy év távlatából - a mohó kormányközeli cégeket, a nem egyezetett uniópárti ötleteket, illetve a gyenge kampányt okolja. El is dönti, hogy az MDF önállóan indul a 2004-es EP-választásokon. Először történik meg vele, hogy le akarják mondatni, Lezsák Sándor júniusban lázad fel ellene, de az az elnökség támogatásáról biztosítja. Bár találkozik Orbán Viktorral, de nem békülnek ki, saját belső ellenzékével augusztusra - igaz, Boross Péter felügyelete mellett - sikerül kiegyeznie. A Magyar Nemzetben visszatérő fordulattá válik, hogy Dávid Ibolya az MSZP-vel működik együtt.

"Két rossz megoldás létezhet egy pártban. Az egyik az, amikor egy-két ember eldönt mindent, és keresztülviszi az akaratát, míg mindenki más csak báb. A másik pedig az, amikor minden egyes döntésben megjelenik többféle testület álláspontja, érvekkel és ellenérvekkel. Az MDF ez utóbbi csoportba tartozik, de már 15 éve ilyen. Nálunk semmit nem adnak olcsón, nálunk mindenért meg kell küzdeni." (HVG-interjú, 2003:48)

Gyurcsányt már januárban azzal gyanúsítják, hogy márciusban Kovács László ellenében jelöli magát pártelnöknek. Ezt határozottan visszautasítja, de májusban olajozott mozdulatokkal foglalja el a helyét a sportminiszteri székben. Azonban még át kell esnie a tűzkeresztségen, azaz meg kell értetnie az emberekkel, hogyan jut valaki tisztességesen pár év alatt milliárdokhoz. Ez az első komoly közéleti szerepvállalása. Sportminiszterként meglepő ötletei vannak, de lelki szemei előtt még mindig egy jobb MSZP lebeg, amely pont olyan, mint a Fidesz, csak más a víziója. A nehézségek ellenére az év végére az emberek nem szeretik kevésbé mint a többi gazdagot, a pártban megtapsolják és még a Fidesz sem tudja megbuktatni.

"[Cégem akkor kezdte lízingelni a balatonőszödi ingatlant, amikor] a nemzeti tulajdonosi középosztály kialakítása volt az akkor hivatalban lévő kormány célja" (2003. július 31.)

"[A meggazdagodásáról:] Nekem egyébként (...) két dolog okozott csalódást ebben az ügyben. Először is az, hogy korábban azt hittem, ezt a dolgot helyre fogom tudni tenni, meg fogom tudni értetni az emberekkel. El fogom mondani, mi történt, és kész. Tévedtem, mert - most már tudom - a politikai küzdelemben bizonyos értelemben részletkérdés, hogy kinek van igaza." (Mozgó Világ, 2003. december 3.)

"Magyarországon az a furcsa helyzet alakult ki, hogy mentalitásában és kultúrájában a Magyar Szocialista Párt a konzervatív párt. (...) Ez a baloldali paradoxon. A másik oldal, amelyik konzervatívnak tartja magát, mentalitásában és kultúrájában radikális. (...) Amíg a baloldali attitűdnek nem lesz része az erőteljes rendszerkritika, (...) addig a jobboldal mindig erősebb lesz a fiatalok körében." (Index, 2003. június 16.)

A népszerűségi listákon az év elején még Csehák Judit és Szili Katalin között a hatodik helyen áll, 2003 végére feljön a harmadik helyre. Megújulásra nincs szüksége, pártja viszont nem különösen karakteres. Úgy tűnik, hogy nagy kockázatot vállal azzal a kijelentésével, hogy lemond, ha az SZDSZ az európai parlamenti választáson nem éri el az ötszázalékos küszöböt.

"Végigolvastam az elmúlt négy évben az SZDSZ-szel és a liberalizmussal foglalkozó mintegy 500 oldalnyi újságcikket, melyet jellemzően hozzánk közel álló, velünk vitatkozó emberek írtak. Három javaslat körvonalazódott. Üres a szociáldemokrácia, ezért az SZDSZ mozduljon el ebbe az irányba, ami éppen a szolidaritás elvének felerősítését jelentené. A másik szerint a Fidesz elhagyta a jobbközepet, a harmadik meg azt mondja, hogy az SZDSZ legyen az újközép-elmélet megtestesítője. Bármelyiket csináljuk, biztos, hogy a másik két irányzat támogatói újabb párszáz oldal cikket fognak írni arról, hogy az SZDSZ tévútra tévedt." (Index, 2003. február 27.)

Orbán Viktort a megyékben meggyőzték arról, hogy vállalja el újra a pártelnökséget. Hozzá is látott a tagozati rendszer kidolgozásához, de az ellenfelei ettől még nem csinálták össze magukat. Juhász Ferenccel, Lendvai Ildikóval pereskedik, a parlamentbe nem nagyon jár be. Dávid Ibolyától egyre inkább feláll a szőr a hátán.

"A magyar közélet jelentős változás előtt áll, összeomlott a célok helyébe az ellenségképet helyező politika, s a jólétet nem ellenségekkel, hanem közös célokkal lehet megteremteni. Ezek megvalósításához határozott kormányzati lépések szükségesek." ( Index, 2003. október 19.)

N;
hirdetés
N;